Voćna čarolija zvana trešnja

Kad se trešnje zacrvene na granama svima nam je jasno da je ljeto pred vratima. Slatki ljetni plodovi pravo su voćno osvježenje kao i najava cijele lepeze voća koje nas još očekuje u sljedećim mjesecima. Kako su svojim okusom trešnje pune arome i mirisa te su jednostavne za konzumaciju u njihovom izjedanju rijetko tko ne uživa.

Autor fotografije: Thinkstock

Plodovi trešanja mogu se uzgajati u gotovo cijeloj Hrvatskoj, a brojne sorte razlikuju se po boji, obliku, veličini i teksturi mesa. Najuočljivija razlika je u boji jer postoje crvene i žute trešnje. Iako brzo prođe njihova sezona, trešnje se mogu čuvati na različite načine, od sušenja, pripreme kompota te u finim džemovima i pekmezima.

Zahvaljujući svojoj nenadmašnoj aromi trešnja je voće idealno za fine slastice poput tarteva, pita, štrudli, sve do biskvitnih kolača i zanimljivih torti. Mogu se pripremati umočene u čokoladu, a također su idealne za ledene deserte poput sorbeta i sladoleda. S obzirom na visoku razinu slatkoće i jedinstveni okus, nije ju potrebno previše šećeriti niti pripremati s jakim začinima. Trešnja je voće koje se odlično slaže i s mesom- teletinom ili patkom. Umak koji nastaje tijekom pečenja mesa s trešnjama oduševit će vas koliko okusom toliko i upečatljivim izgledom. Popržene trešnje možete servirati i u hladnim salatama s orasima, korijanderom i malo sitno narezane čili papričice ili u salati s baby špinatom, cherry rajčicama, vlascem i sjeckanim poprženim bademima.Autor fotografije: Thinkstock

Dok su trešnje iz bakina vrta u nekim dijelovima svijeta samo slatka sjećanja starijih generacija, u Hrvatskoj se trešnje još uvijek čuvaju kao nezaobilazno voće gotovo svake okućnice, jednako onih u ruralnim, ali i urbanim sredinama. Ovaj se običaj ne njeguje samo unutar obitelji, već ga i restorani itekako nastoje zadržati kao autentični dio lokalne kuhinje. Slatki plodovi trešanja idealni su za jednostavne deserte jer će samo voće prožeti sve arome i okus slastica.

Zagorski bregi osim što su poznati po živopisnim vinskim cestama i kletima, također su i prava voćna oaza. Sa svoga brega obitelj Vuglec tako bere trešnje za svoj restoran Vuglec Breg, prvi restoran Zagorja kojeg je Michelin smjestio na svoju kartu Hrvatske. Kako se priprema uvijek popularni klasik,štrudla, i to od višanja u Vuglec Bregu, detaljnije nam je otkrila kuharica Mateja Ranogajec.

- Trešnje beremo kad su baš zrele, gotovo crne, otkoštimo ih te na njih pospemo šećera i vanilin šećer. Dok tako marinirane trešnje stoje, pripremamo tijesto. Zamijesimo ulje, vodu, glatko brašno i jaja, kada smo tijesto zamijesili pustimo ga da odmori deset do dvadeset minuta. Kad odstoji stavimo ga na radnu površinu, razvaljamo i stavimo još ulja te ga ponovno pustimo da odmori deset do dvadeset minuta. Zatim tijesto razvaljamo, stavimo nadjev od trešanja, zarolamo u štrudlu te po vrhu namažemo otopljeni maslac. Kada je štrudla gotova prilikom serviranja pospemo ju samo štaub šećerom.Autor fotografije: Thinkstock

U trešnjama možete uživati i u Samoboru gdje u obiteljskom restoranu Gostionica Dalmacija kuharski tim predvođen ženskim snagama čuva lokalne specijalitete svoga kraja. Član tima je gospođa Verica Heraković koja nam je otkrila kako pripremaju džem od trešanja.

- Prvo očistim trešnje od koštica, prokuham ih do vrenja te stavim šećera. Omjer šećera i trešanja je: na kilu trešanja ide kila šećera. Zatim dodam malo limunovog soka kojega ne ide previše jer su trešnje dovoljno kisele, limun se u ovom slučaju stavlja kako bi se zadržala lijepa svjetla boja . Za kraj dodajemo želatinu ili džem fiks, na tri kile voća ide jedna vrećica želatine. U džemu uvijek ostavim komade voća. Jednom sam radila i od divljih trešanja koje sam ubrala u šumi. Iznenadilo me jer je džem bio čak slađi od onoga s domaćim. Džem koristimo u raznim desertima od buhtli, palačinki te do kolača. Pripremamo jednu pitu od jogurta upravo s tim džemom.Autor fotografije: Thinkstock

U trešnjama možete nastaviti uživati u samoborskim restoranima koji se doista trude ponuditi vrhunske gastronomske specijalitete. U restoranu Zeleni papar vlasnica i šefica kuhinje Željka Amidžić osmislila je odličan sezonski jelovnik na kojemu se uz specijalitete kontinentalne Hrvatske mogu probati jela Istre i Dalmacije, a trešnje poslužuje uz divljač.

- Ušećerene trešnje se pripremaju tako što ukuhamo očišćene trešnje sa šećerom, limunom i limunskom kiselinom. Važno ih je ostaviti tako krupne i u komadu. Ušećerene trešnje poslužujemo uz divljač bilo srnetinu, jelena ili vepra te knedle od kruha i pilećih jetrica. Divljač ima kiselkast okus te se u kombinaciji s ušećerenim trešnjama koje se u ovom jelu poslužuju kao prilog dobiva jedna kiselo slatka varijanta.

Bilo da ste se odlučili uživati u svježim trešnjama ili probati neke od specijaliteta koje nude restorani, mi vam u svakom slučaju želimo gurmanski početak ljeta. 

Komentari