Suha smokva - primadona koju obožava svako nepce

Jedan je od simbola Dalmacije jer se rađa okupana suncem. Na suncu dozrijeva, a na njemu se i najbolje suši. Razne smokvine delicije oduševljavaju gurmane.

Autor fotografije: Shutterstock

Osim masline i vinove loze, simbol Dalmacije je i smokva, koja se često naziva i rajsko voće Mediterana. Posebno privlači turiste koji je obožavaju. U Dalmaciji se rađa okupana suncem, na kojem dozrijeva, a na kojem se i najbolje suši. Ubrane s peteljkom i bez oštećenja smokve su spremne za nekoliko faza sušenja.

Petrovka se bere i u lipnju, ali u kolovozu većina sorti smokve dozrijeva. S druge strane uzgoj je vrlo jednostavan. A kako jesti smokve? Najbolje svježe, a poslije i sušene. Ako ste spremni eksperimentirati, kombinirajte ih sa sirom, pršutom pa čak i rikulom. Od sireva smokve vole one jake kao što je parmezan. I svježe i suhe smokve odlične su u kombinaciji s orašastim plodovima poputbadema ili pistacija. Od suhih smokava najčešće se rade likeri, a upotrebljavaju se i za izradu blagdanskih kolača. Najpoznatiji tradicionalni kolač koji se radi od suhih smokava je Smokvenjak.

U Zadru se već 11 godina u rujnu održava Festival smokava, manifestacija kojom Zadarska županija veliča smokvu i vraćaju je na pijedestal kraljice Dalmacije. Restoran Pet bunara u samom središtu Zadra već 11 godina drži do Festivala smokava. Stoga se i marmelade Šinjorine smokve – ona glavna od smokava, ali i od mandarina i šljiva – provlači kroz jelovnik. Cilj festivala je, kažu, vratiti smokvu na zasluženo mjesto, probuditi svijest ljudi o njezinoj vrijednosti i potaknuti ugostitelje na uvrštavanje smokve u gastro ponudu. Upravo u restoranu Pet bunara možete isprobati razne delicije od smokava.

- Turisti ih vole, jer to je naš autohtoni proizvod. Poznati smo po smokvama jer se kod nas uistinu ona poštuje - kažu u restoranu. Navede li vas put u restoran Stara Kužina u Ninu, ondje će vam svakako ponuditi džem od smokava. A idete li iz Zadra prema NP Krka u Šibensko-kninskoj županiji, nedaleko od samog ulaza, u Lozovcu, nalazi se Restoran Atrium. Ondje svakako probajte kuglice od suhih smokava i orašastih plodova s kremom od vanilije i želeom od naranče. Taj se deset topi u ustima, a zadovoljava i najzahtjevnije nepce.


Jedno je sigurno. Suhe smokve predstavljaju najbolje od sušenog voća. Osim okusa, krasi ih i kremasta tekstura koja oduševljava gurmane.

Komentari