Štrukle od fazana? Hrvatski kuhari vrhunski pripremaju divljač

Jela od divljači spoj su ruralne tradicije i klasične svečane delicije. Prirodna bogatstva i dostupnost kvalitetnog mesa oplemenila su kuhinju i potaknula kreativnost. Kad gosti dođu u neku zemlju, osim prirodnih ljepota, svakako će poslušati preporuku koja jela treba probati. 

Autor fotografije: Shutterstock

Svaki kraj Hrvatske ima neko jelo po kojem je specifično i poznato, ali jela od divljači jedu se i pripremaju u gotovo svakom kutku, od Dalmacije, Like, Gorskog kotara do Slavonije. Meso divljači oduvijek je, zapravo, zauzimalo poseban status u kulinarstvu i smatralo se poslasticom koja se ne jede svaki dan. Mnogi su se tijekom povijesti pokušavali izboriti za pravo na lov, koji je jedan od načina hranjenja ljudi od samih početaka postojanja. Privilegij su imali pripadnici višeg društvenog staleža, dok su siromašniji bili osuđeni na njihove ostatke, točnije iznutrice. Znalci kažu da su u prošlosti legendarne bile krunidbene svečanosti na kojima bi se pojelo na stotine veprova, jarebica i prepelica.

Jela od divljači specijalitet su u brojim lovačkim domovima u Hrvatskoj, ali i restoranima. Kušati se tako mogu vrhunske lovačke delicije poput: odreska od divlje svinje, srnetine s bukovačama i vrganjima na šumski način, odreska jelena lopatara, srnećeg buta u umaku od vina, divlji zec u vrhnju ili zec s kukuruznim žgancima.


Photo: Marko Mrkonjić/PIXSELL

Navede li vas put prema Istri, na brdu iznad Brtonigle, makadamskim putem kroz vinograde i polja, put vas vodi do moderne konobe Morgan koja se ponosi svojim jelima od divljači. Svakako treba probati lovačku juhu u kojoj ima svega, od veprovine, kobasa, gljiva do više vrsta povrća koje joj daje savršenu kiselinu. Na jelovniku su genijalna jela od vepra, srne, fazana, šljuke i zeca.

- Gostima je divljač jako zanimljiva i stalno se naručuje - kažu nam u restoranu posebno hvaleći pečenje od vepra s gljivama. 

Zateknete li se pak u drugom dijelu Hrvatske, u Varaždinu, onda je naša preporuka restoran Bedem koji kao svoj specijalitet izdvaja srnetinu.

- Naši gosti znaju da je kod nas uvijek sve domaće, a od divljači jako im se sviđaju i štrukle od fazana - kažu u restoranu Bedem. Od sve pernate divljači fazan se najviše cijeni zbog svog rijetkog perja, ali i po izvrsnom mesu, a kulinarskim stručnja­cima dana je mogućnost da pokažu šta znaju.


Photo: Shutterstock

U restoranu Josić u Baranji inspiraciju su također pronašli u divljači. Vrhunski spravljaju divlju svinju na šumarski, a osim finog zalogaja i dobrih vina za istančane znalce, imanje nudi brojne sadržaje za razgledavanje. Ponosno kažu da im je gulaš od divljači pravi specijalitet. Za prave ljubitelje prirode u blizini je Kopački rit.


Komentari