Sreća i zdravlje na tanjuru: Sezona je otočkih limuna i naranči

Kiselkaste arome otočkih agruma, domaćih i svježih limuna i naranča najavljuju nam slatku i zdravu zimu. Osim što su divan dodatak omiljenim zimskim pićima, od njih nastaju sjajni kolači, ali i čitava paleta slanih jela. Okusite još neistražene okuse omiljenih zimskih plodova pa se upustite u slatko kisela zimska gastronomska uživanja.

Autor fotografije: Thinkstock

Osim ljepotom, naši otoci već tradicionalno oduševljavaju najslađim plodovima. Među tim se plodovima nalaze i autohtone sorte otočkih limuna, naranča i ostalih agruma koje toliko volimo u hladne zimske dane. Teško je izdvojiti tek nekoliko pozitivnih strana ovih neizbježnih zimskih plodova, no valja napomenuti kako su agrumi bogati vitaminom C, jačaju imunitet, pojačavaju energiju i pomlađuju. Uživanje u agrumima preporučuje se na dnevnoj bazi.

Prepuni vitamina, limuni i naranče, a posebice oni otočkog podneblja, svako će jelo začiniti upravo savršenom dozom osvježavajućih tonova. Vole se sa sirovim namirnicama, juhama, toplim i hladnim predjelima, raskošnim glavnim jelima, a najslađi su u desertima.

Iza nešto tvrđe žute i narančaste korice kriju se sokovi koji će na najslasniji način upotpuniti svaki tanjur. Laganija jela poput piletine, ribe ili povrća sjajno će se složiti s limunastim okusima dok će naranča postati kraljica blagdanskog stola dodate li je sočno pečenoj patki ili pak je ubacite u omiljene deserte.

Raznovrsni keksi, torte i kolači, kokteli i sve one slastice u kojima toliko volimo guštati za vrijeme najhladnijeg godišnjeg doba, postat će još ukusnije dodate li im tek prstohvat aromatične korice domaćeg limuna i naranče ili pak dobro zakiselite sokovima omiljenih agruma.                 

Vrhunski desert bit će upravo jednostavan biskvit kolač od domaćih naranča. Osim toga, lemon pie svjetski je omiljen specijalitet, a upravo krema od domaćih otočkih limuna učinit će je daleko zanimljivijom.

Likeri od limuna i naranča također su neizostavan dio obožavanog kiselkastog asortimana. Slatkaste note agruma pomiješane s omiljenim alkoholnim pićima rezultirat će savršenim napicima kojima je teško odoljeti.

Sve kvalitete otočkih limuna i naranča prepoznali su i naši restorani. Tako zagrebački Bistro Fotić za glavno jelo trenutačno nudi file brancina na žaru s kvinojom i kremom od limuna, a zadarski Kornat donosi osvježenje u obliku kavijara od limuna posluženog uz carpaccio od Jakobovih kapica. Osim toga, u Kornatu se možete zasladiti bogatom tortom od domaćih naranča i čokolade.

U restoranu Horizont u Dubrovniku vrijedi isprobati tartar od svježe jadranske tune s kandiranim limunom te čokoladnu viziju kolača od rogača i naranče, dok ćete se za sočna "pačja prsa u baršunu" sa zelenim paprom i medenim narančama morati zaputiti do Osijeka i restoran cluba Waldinger. Naranča je upotpunila i pačja prsa s njokima od kestena u karlovačkom hotelu Korana Srakovčić, a u međimurskoj Maloj hiži dodali su je guščjoj jetri zajedno s konjakom, prošekom, malinama, jabukama i neodoljivim raviolima.

Od maštovitih deserata u ponudi su još i sladoled od limuna, bijele čokolade, cvijeta soli, čilija i maslinovog ulja u restoranu Marina u Novigradu, a istarski hotel San Rocco u Brtonigli pak nudi desert od čak nekoliko komponenti – jogurt i limun uz keks od kakaa s namelakom od bijele čokolade. 

Komentari