Slavonske suhomesnate delicije - temelj jedne posebno slasne kuhinje

Suhomesnate delicije temelj su slavonske kuhinje. Osim kulena, apsolutnog kralja Slavonije, tu su još i različite ljute kobasice, kulenova seka, buncek, rebra, divenice i slanina...

Autor fotografije: Shutterstock

Ono čime se Slavonci najviše ponose svakako su njihovi suhomesnati proizvodi čija prepoznatljivost danas prelazi čak i granice. Slavonski kulen apsolutni je kralj ovog dijela zemlje, a posebno mjesto u slavonskoj kuhinji drže i kulenova sekabunceksušena rebarca, čvarciljute kobasicešvargldomaće divenice i slanina. Jedan bolji od drugog, ovi su proizvodi rezultat dugotrajnog rada i predanosti tradiciji.

Po izvornoj slavonskoj recepturi, jedna svinja dat će tek jedan kulen dok se od ostatka životinje pripremaju ostale delicije toga kraja, sve dok i zadnji komadić mesa ne bude pravilo iskorišten. Za pripremu kobasica koristi se najčešće svinjska plećka ili but, a obavezan je i dodatak domaće ljute tucane crvene paprike te doza češnjaka. Odmah po pripremi, kobasica se stavlja na dimljenje te se dimi najmanje mjesec dana, no poželjno bi bilo oko devet mjeseci sušenja i dima. Iako se priprema i ne čini toliko složenom, Slavonci će vam reći kako je u pitanju vrlo delikatan posao te kako će se upravo zbog načina pripreme kulen razlikovati od obitelji do obitelji. Svatko, naravno, upravo za sebe priprema najbolji.


Fotografija: Shutterstock


Kada se najboljim svinjskim mesom, plećkom ili svinjskim butom puni u uže kobasice tada nastaje kulenova seka, dok se topljenjem i istiskanjem sala dobivaju čvarci. Za pripremu divenica potrebne su iznutrice i koža, a za švargl kuhano srce, koža, obrazi, crvena paprika, sol i papar. Svaka slavonska kobasica priprema se od svinjetine, a popularno je i meso mangulice te crne slavonske svinje. 

I dok posjet Slavoniji ne može proći bez degustacije autohtonih domaćih suhomesnatih proizvoda, odlazak iz najplodnijeg dijela zemlje gotovo nikada ne završava bez istih takvih suvenira. Pronaći ih možete u omiljenim restoranima te kod lokalnih OPG-ova. 

U hotelu i restoranu Dunav u Iloku tako slavonski kulen poslužuju u čak nekoliko varijanti no, priznaju, svima je najdraži kada se gricka uz druge nareske te pokoji slastan prilog. 

"Naš domaći kulen obavezan je dio hladnih predjela. Odlično se slaže sa sirom, maslinama, a imamo i kulenovu seku te slanine. Osim kao hladno predjelo, kulen poslužujemo i kao dio svinjskog odreska u kojem ga kombiniramo s feta sirom te umakom od gljiva", rekli su nam u hotelu Dunav.Fotografija: Shutterstock


Osječki restoran Kod Ruže poznat je po domaćim specijalitetima, pa su nam tako otkrili kako suhomesnate proizvode spajaju u nebrojeno mnogo kombinacija. 

"Suhomesnate proizvode nabavljamo kod malih proizvođača, volimo da je sve domaće i prirodno. Imamo čvaraka, švargla, kulena i kulenove seke. Sve to poslužujemo kao dio predjela, zasebno ili takvim delicijama punimo odreske. Kulen se recimo odlično slaže s domaćim sirom i gljivama tako da u pitanju nisu samo hladna predjela, ima tu zbilja svega."


Pa čak i kada se Slavonija čini poprilično daleko, tu su nešto bliži restorani u čijoj je ponudi obavezan i dašak Slavonije. Jedan takav je i zagrebački Šestinski Lagvić

"U ponudi, naravno, imamo kulen. Poslužujemo ga uz šunke, kobasice i sireve poput paškog, kozjeg ili svježeg sira s vrhnjem. Također, kulen stavljamo i našu finu zagorsku juhu", rekao nam je gospodin Leko iz restorana Šestinski Lagvić.


Fotografija: Shutterstock


Grickanje domaćih ljutih kobasica idealno se slaže uz zimu, pa ih svakako što prije potražite i na meniju svojih omiljenih gastronomskih mjesta.

Komentari