Sipa - delicija koju svi žele na svom stolu

Iako je najpoznatiji rižoto od sipe, jako je ukusna i u brudetima. U kuhinji se često kombinira s drugim morskim plodovima, peče na gradelama i u pećnici, sprema s palentom, manistrama, orzom, a od nje se rade bruschette i paštete.

Autor fotografije: Shutterstock

Sipa je grabežljivac koji živi uz kamenitu obalu. Po danu se skriva, a u sumrak izlazi u lov na sitnu ribu. U prošlosti nije bila cijenjena pa su je ribari znali bacati iz mreže da im ne uprlja crnilom brod. Najviše se tada koristila kao ribarska ješka te nije bila ni približno tako omiljena kao što je danas kada se smatra vrhunskom delicijom. Iako je najpoznatiji rižoto od sipe, jako je ukusna i u brudetima. U kuhinji se često kombinira s morskim plodovima, peče na gradelama i u pećnici, sprema s palentom, manistrama, orzom i rižom, a od nje se rade crne bruschette i paštete. Samo crnilo sipe može se iskoristiti i za pripremu tjestenina, njoka i tijesta za kruh specifične crne boje.

Gostima koji posjećuju Hrvatsku svakako preporučujemo da probaju neko od jela od sipe koja su u ponudi u brojnim restoranima u Hrvatskoj.


Zateknete li ste se u Splitu, svakako svratite u restoran Artičok, koji je postao hit mjesto i izvan granica Splitsko- dalmatinske županije. Gosti ondje u uživaju u brojim delicijama, a rižoto od sipe jedna je od njih.

- Sipa je jako cijenjena i naši gosti dobro znaju da će je kod nas pojesti vrhunski pripremljenu - kažu u Artičoku.

Artičok. Photo: Miranda Čikotić/PIXSELL

U restoranu Sky u sklopu vodičkog hotela Olympia morski su plodovi na vrhu ponude a posebno crni rižoto.

- Morski plodovi su jako traženi, a rižoto od sipe posebno - kažu u restoranu.

Sky. Photo: Duško Jaramaz/PIXSELL

Nije ni čudno da je to ukusno jelo omiljeno svima. Krenete li put Zadra, oduševit će vas elegantan, moderan, dizajnerski restoran Pet bunara. Ondje će vas dočekati slike grada iz prošlog stoljeća, zid u kamenu, ali i vrhunski pripremljena sipa. Oni je rade s orzom, a jako je cijenjen i njihov brudet od sipe.

- Gosti je baš cijene i ona zauzima visoko mjesto kao tražena namirnica - kažu u Pet bunara.

Pet bunara. Photo: Dino Stanin/PIXSELL

A vrhunski pripremljenu sipu probat ćete i u centru Zagreba, pet minuta šetnje od središta metropole, u ribljem restoranu - galeriji Ribice i tri točkice. Ako ste ljubitelj umjetnosti, svakako ste na pravome mjestu jer je, uz mnoštvo sjajnih mediteranskih jela, lokal pun sjajnih umjetničkih radova, slika, crteža i skulptura poznatog umjetnika, Riječanina Voje Radoičića. Atmosfera je ugodna, uza zvuke dalmatinskog melosa, jednostavno i šareno posloženih stolova, sve djeluje ležerno i razigrano. Ribice i tri točkice poznate su nadaleko po svojim gulašima od sipa i lignji.

Ribice i tri točkice. Photo: Sandra Šimunović/PIXSELL

- Ljudi nas poznaju po tome. I sve pozivamo da dođu, probaju i uživaju u delicijama mora - kažu u restoranu.Komentari