Riba na gradele - specijalitet svih obalnih mjesta

Često se postavi pitanje - kako spremiti ukusnu ribu. Odgovor je jednostavan - tako da se oko nje ne komplicira puno. Gdje god da pođete na odmor u Dalmaciji, miris gradela neće vas zaobići. To je miris kojeg ćete se sjećati i pri povratku s godišnjeg odmora.

Autor fotografije: Shutterstock

Stara uzrečica kaže da riba pliva tri puta - prvi put u moru, drugi put u maslinovom ulju, a treći put u vinu. I potpuno je točna. Možete dobro pojesti u brojim našim restoranima, ali ništa ne može nadmašiti miris friško ulovljene ribe koja se "baci na gradele" (roštilj) pa se zalije maslinovim uljem. I čovjek se ne može odlučiti što je slađe, riba ili kruh koji se toća u maslinovom ulju. Još kad se s tim pomiješa miris peršina, češnjaka i ružmarina... Od rapsodije okusa i mirisa na tanjuru morate "polizati prste". A svaki domaćin će vam reći da riba ne valja bez kapljice domaćeg vina koje začini cijelu stvar.

Nema ukusnijeg i zdravijeg obroka od svježe morske ribe kao što su: zubatac, brancin, lovrata, kirnja, skuša, sardina, ili pak mekušaca poputlignje, sipe ili hobotnice, a ne zaboravimo i na  rakove... Isto je i s mesom. Domaćini će vam reći da ukusnije meso od "mesa na gradele" nećete pojesti.

Metoda pripreme nam je dobro poznata, očišćena riba se malo posoli izvana, ali i unutra te se prelije maslinovim uljem, a u utrobu ribe se stave buketići mediteranskog svježeg začinskog bilja poput majčine dušice, peršinovog lista i grančica ružmarina. I sve se stavi peći. Ovisno o veličini ribe, peče se 5-6 minuta sa svake strane. Isti je postupak i mesom, osim što se, ovisno o vrsti, ono malo duže peče. Začine svatko stavlja prema svom ukusu. 

Kad dođete u Dalmaciju uvijek imajte na umu da se gastronomija i gastroenologija temelje na tradicionalnim vrijednostima koje su oduvijek težile jednostavnošću i zdravom načinu života. Restoran Zlatna ribica na Brodarici pokraj Šibenika poznat je kao mjesto na kojem se već godinama pripremaju riblji specijaliteti.

- Riba, meso, glavonošci, rakovi, ma što god poželite kod nas možete dobiti. Naši gosti se uvijek rado vraćaju jer mi pripremamo hranu kao da kuhamo za nas doma. A što se tiče gradela, tu nema puno filozofije. Kod nas se gradele rade samo na drva i hrana tako pripremljena ima najbolji okus. Plin je druga priča - kaže nam Ive Tudić iz restorana Zlatna ribica.

Idete li put Zadra i poželite pojesti dobar riblji ručak, tada svakako svratite u restoran Bruschetta. Riblja plata im je odlična, kao i jadranske lignje na žaru, tuna... Konoba Bepo u centru Tribunja u ponudi ima brojne mesne i riblje delicije. Sigurni smo da ćete uživati brojnim morskim jelima pripremljenim na tradicionalan način.

Komentari