Restorani zovu na vrhunski pripremljen bakalar

Brojni restorani u Hrvatskoj svoju ponudu u prosincu upotpunjuju jelima od bakalara

Autor fotografije: Shutterstock

Badnjak nije Badnjak bez bakalara. Reći će tako mnogi u Dalmaciji. Iako bakalar nije autohtona riba Jadranskog mora, često se priprema za Badnjak, na bijelo ili na brudet, osobito u priobalju. Njegova priprema malo je zahtjevnija jer se prije kuhanja treba omekšati. Najpoznatije su dvije varijante pripreme bakalara - na bijelo i na crveno.

Na bijelo postoje dva načina. Prvi je priprema kao namaz, gdje se kuhani očišćeni bakalar miješa uz dodavanje maslinova ulja i začina – češnjaka, peršina, soli i papra – još dok je topao. Drugi način, pak, je bakalar na lešo s kuhanim krumpirom.


Brojni restorani u prosincu svoju ponudu upotpunjuju upravo bakalarom. Jedan je od njih i restoran Zlatna ribica u Brodarici pored Šibenika gdje se već tradicionalno održavaju Dani bakalara.

Od 5. prosinca pa sve do Božića svakoga dana pripremamo 20-ak jela od bakalara. Ljudi su već naviknuti na to. Cijena po osobi je 125 kuna te, po sistemu švedskog stola, ljudi sami odabiru koju će vrstu uzeti i u kojim količinama. Imamo tako bakalar s kozicama, na lešo, meksički, pohani... Ma što god poželite - kažu nam u restoranu Zlatna ribica uz napomenu ljudima da se uvijek najave, jer je pomama za bakalarom velika.

Zlatna ribica. Photo: Duško Jaramaz/PIXSELL

Uzimajući u obzir da je u tom cijelom kraju bakalar tradicija, kao uvod u božićne i novogodišnje blagdane možete uživati i u pomno osmišljenim specijalitetima od bakalara u restoranu Sky u Vodicama uz nevjerojatan pogled s desetog kata hotela Olympia Sky, od 3. do 23. prosinca. Ljubitelji tradicionalnih jela uživat će u bianco bakalaru, brudetu od bakalara, onom svježem na žaru te mnogim drugim specijalitetima od ove ribe. Kuhari pripremaju bogati buffet stol od bakalara za stotinjak kuna - uz neograničenu konzumaciju jela, pa će tako posjetitelji moći uživati i u pašteti od bakalara, bakalar salati sa slanutkom, i rolanom carpacciu od bakalara.

Bit će tu i dalmatinskih fritulica od bakalara, crnog orzota, bakalara na lešo s češnjakom, brudet... Poštujemo tradiciju i naši gosti to jako dobro znaju - kažu nam u restoranu te također napominju da se uvijek dobro unaprijed najaviti.

Sky. Photo: Duško Jaramaz/PIXSELL

Splitski restoran Zora Bila od 30. studenog uvodi adventski menu koji je u ponudi kroz cijeli advent.

U sklopu menija je i bakalar na brudet i na bijelo. To je naša tradicija i ljudi to jako vole - kažu nam u Zori Biloj.

Ako se zateknete u Zagrebu, centar hrvatske prijestolnice nudi restoran Ribice i tri točkice. Ljubičasti zidovi, klapske pjesme i miris ribe u središtu Zagreba sjajan su način za bijeg od stvarnosti i uživanje u vrhunski pripremljenom bakalaru.

U ponudi uvijek imamo brudet od bakalara i namaz. Gosti ga jako vole - doznajemo u restoranu.

Ribice i tri točkice. Photo: Sandra Šimunović/PIXSELL

A ako se zakenete u Istri, na pola puta između Umaga i Buja, naći će te jednu ljupku kuću koja izgleda kao neka meksička hacienda na istarski način - Konoba Sole. Ondje je namaz od bakalara u ponudi cijele godine.

Naši gosti to jako vole, a ako nam se najave i požele brudet ili slično jelo o bakalara, rado ćemo im to spremiti - kažu u konobi.


                                                                                           - Vaš Gourmet365

Komentari