Orah – inspiracija za slatko slane kreacije

Jedan od najpopularnijih orašastih plodova hrvatske gastronomije je orah. I dok su mu cijene maglovito visoke u trgovinama, kod nas, a i šire, nema kuće koja nije, ako ne već u dvorištu, drvo oraha imala u neposrednoj blizini. Svatko je mogao skupljati njegove ukusne plodove, a oni bi se prosljeđivali glavnim kulinarskim majstorima kuće – baki i mami.

Autor fotografije: Shutterstock

Najpoznatije su nam tako orašaste kreacije tradicionalne orahnjače, bez ili s grožđicama, takozvane „medvjeđe šape“ s masti, roščići s krupno mljevenim orasima s hrskavom koricom i tijestom koje se topi na jeziku, kolači i torte s kremama od fino mljevenih oraha te susjedne delicije, široko prihvaćene na našim menijima, poput dobrih starih baklavi, hurmašica i tufahija.

Tako su mirisne delicije s orahom ispunjavale domove diljem Hrvatske jer ova vrlo prilagodljiva biljka može vrlo lako uspjeti, kako na primorskim, tako i u kontinentalnim dijelovima. Iz stotina godina „druženja“ s orahom, iznikli su recepti za uzbudljiva slatka i slana jela, a igre s njegovim okusima i dalje ne prestaju. Osim u klasičnom ruhu, danas možemo probati orahe kao dio veličanstvenih salata i tjestenina.


Fotografija:Shutterstock


Iz orijentalnog restorana Maškovića Han, pakoštanskog hotela i restorana koji korijene vuče iz davne 1664. dobili smo par savjeta kako savršeno uklopiti orahe u salatu. U svojoj „Fatma“ salati oni kombiniraju naranču, orah i rikolu za pravu vegansku deliciju, a nimalo za njom ne zaostaje i bogata „Murat“ salata s cherry rajčicama, rikolom, zelenom salatom, radičem, julienne mrkvom, orahom i feta sirom.

U omiškom restoranu Knez idu korak dalje pa orasima obogaćuju umak za domaće njoke s pršutom i tartufima, a u koprivničkom restoranu Klas orasi su glavni akteri toplog predjela kojeg gosti, ponukani neodoljivo kremasto – orašastim iskustvom uvijek ponovo traže i naručuju:

„Radimo zelene rezance od koprive s umakom od oraha i vrhnja za kuhanje. Jako je fino, poprže se orasi na maslacu i onda oni malo puste onu finu masnoću, a malo popiju masnoću iz maslaca pa kad se zaliju vrhnjem za kuhanje to bude jedno jako fino jelo. Može biti prilog uz neki pureći ili pileći file sa žara, a mogu biti i samostalno jelo“, otkrivaju nam iz Klasa.

A kao šećer na kraju, treba spomenuti i fenomenalnu baklavu Mašković Hana od provjerenih, domaćih, svježih i organskih „halal“ (pojam halal na arapskom znači "dozvoljeno" i koristi se za hranu i piće koji su dopušteni pripadnicima islamske religije) namirnica.


Fotografija:Shutterstock


„Od orijentalnih deserata nudimo našu baklavu s orasima od domaćeg vučenog tijesta, maslaca i sirupa od šećera i limuna“, kažu nam iz Mašković Hana. Iako se originalno radi od pistacija, baklava s orasima je uobičajena za naše područje, a svaki plod ručno čiste vrijedne ruke restorana.

Orasi tako zauzimaju veliku ulogu u kulinarstvu šire regije, a njihova rasprostranjenost i opća prihvaćenost ni ne čudi kada ovu namirnicu pogledamo izbliza. Zbog svojih nebrojenih ljekovitih svojstava, orasi su se koristili i u narodnoj medicini pa bi se moglo reći da svakim grizom unosimo i nešto što će nam pomilovati organizam, a preporučuju se jesti sami kao međuobrok ili zdrava grickalica koja čuva imunitet i zdravlje.

Zato, ove zime slobodno „navalite“ na ovu svima dragu namirnicu, a inspiraciju za poigravanje s orasima i neodoljive božićne kolače potražite u našim najkreativnijim restoranima diljem zemlje.

Komentari