Okusi proljeća na uskrsnom stolu

Kuhinjski mirisi bude u nama najslikovitija sjećanja na obiteljske uspomene i prijateljska druženja. Tradicija spravljanja blagdanskih jela upravo nas svojim kontinuitetom neprestano vraća toplini doma i blagostanja.

Autor fotografije: Thinkstock

Slavljenje Uskrsa u kulinarskoj predaji također simbolizira ponovno buđenje, rađanje, novi život. Upravo su iz tih razloga uskrsni stol bogat je proljetnim namirnicama, a poslužuju se laganija i jednostavnija jela.

Uskrsni doručak

Početak blagovanja za Uskrs počinje tradicionalnim doručkom. Prema običaju, za doručak se poslužuju pisanice, kuhana šunka, mladi luk, umak od korijena hrena, rotkvice ili šparoge. Uz pisanice, koje simboliziraju plodnost i vitalnu energiju, neizostavan je domaći kruh. Iako se najčešće priprema od pšeničnog brašna, predlažemo vam da začinite ove blagdane i okušate se u pripremi kruha od kukuruznog ili integralnog brašna.

Šunka u kruhu poslastica je kojoj se svi vesele za uskrsni doručak. Tijestom, koje ste umijesili za kruh, obložite kuhanu šunku, koju je važno ohladiti prije stavljanja u tijesto. Za još dekorativniju i ukusniju varijantu tijesto možete nadjenuti šunkom i kuhanim jajima. 

Ako želite ove godine iznenaditi vaše ukućane novim receptima, predlažemo pripremu quichea, slane pite od prhkog tijesta, koju možete napuniti skutom, šparogama, slaninom i gljivama. Umjesto klasično skuhanih jaja možete pripremiti i punjena kuhana jaja. Kuhani žumanjak možete umiješati s vrhnjem i blanširanom koprivom te ćete dobiti dekorativne pisanice s proljetnim zelenim punjenjem.

Vrijeme je za janjetinu!

Uskrsna gozba nastavlja se tijekom ručka. Za blagdanske ili svečane ručkove priprema se uvijek najbolji komad mesa. Meso je dobro pustiti da odleži nekoliko dana u marinadi prije pripreme. U skladu sa sezonskim namirnicama i običajima, uskrsni ručak idealan je da pokažete znanje u pripremi janjetine. Za marinadu predlažemo mediteranske začine ružmarin i kadulju, a uz njih dodajte češnjak u ljusci kako ne bi preuzeo okus i malo bijelog vina.

Bilo da pečete janjetinu u peki ili u kućnoj pećnici, kao prilog možete narezati na veće komade korjenasto povrće i mladi krumpir te sve staviti peći, a nakon strpljivoga laganog pečenja ručak je spreman!

Pince, sirnice, kuglofi i savijače

Za najslađi dio dana, prema kulinarskoj predaji, priprema se slatki kruh ili peciva, od kojih je najpoznatija pinca, u južnoj Dalmaciji često nazivana i sirnicom. Pinca se može pripremati bez punjenja, ali možete uvijek u tijesto umijesiti grožđice ili ostalo sušeno voće. Pince se oblikuju u manje ili veće komade, a ako je pripremate u manjoj varijanti, mlađe ukućane možete razveseliti i napuniti ih kremom od vanilije ili slastičarskom kremom. Kako se tradicionalno spravljaju pince, možete naučiti u malom istarskome mjestu Bale, u blizini Rovinja, gdje svake godine za Uskrs mještani organiziraju Pinca Fest.

Kuglof, kolač od dizanog tijesta, najčešće se priprema u kontinentalnoj Hrvatskoj. U kuglof, uz sušeno voće i orašaste plodove, možete naribati limunovu i narančinu koricu te kolačima zamirisati vaše domove. Jedna od nezaobilaznih poslastica su savijače od maka i oraha koje se pripremaju u cijeloj Hrvatskoj, a klasičan su desert Slavonije.

Komentari