Autor fotografije: Thinkstock
Slavljenje Uskrsa u kulinarskoj predaji također
simbolizira ponovno buđenje, rađanje, novi život. Upravo su iz tih razloga
uskrsni stol bogat je proljetnim namirnicama, a poslužuju se laganija i
jednostavnija jela.
Uskrsni
doručak
Početak blagovanja za Uskrs počinje tradicionalnim
doručkom. Prema običaju, za doručak se poslužuju pisanice, kuhana šunka, mladi
luk, umak od korijena hrena, rotkvice ili šparoge. Uz pisanice, koje simboliziraju plodnost i
vitalnu energiju, neizostavan je domaći kruh. Iako se najčešće priprema od
pšeničnog brašna, predlažemo vam da začinite ove blagdane i okušate se u
pripremi kruha od kukuruznog ili integralnog brašna.
Šunka u kruhu poslastica je kojoj se svi vesele za
uskrsni doručak. Tijestom, koje ste umijesili za kruh, obložite kuhanu šunku,
koju je važno ohladiti prije stavljanja u tijesto. Za još dekorativniju i
ukusniju varijantu tijesto možete nadjenuti šunkom i kuhanim jajima.
Ako želite ove godine iznenaditi vaše ukućane
novim receptima, predlažemo pripremu quichea, slane pite od prhkog tijesta,
koju možete napuniti skutom, šparogama, slaninom i gljivama. Umjesto klasično
skuhanih jaja možete pripremiti i punjena kuhana jaja. Kuhani žumanjak možete
umiješati s vrhnjem i blanširanom koprivom te ćete dobiti dekorativne pisanice s proljetnim
zelenim punjenjem.
Vrijeme
je za janjetinu!
Uskrsna gozba nastavlja se tijekom ručka. Za
blagdanske ili svečane ručkove priprema se uvijek najbolji komad mesa. Meso je
dobro pustiti da odleži nekoliko dana u marinadi prije pripreme. U skladu sa
sezonskim namirnicama i običajima, uskrsni ručak idealan je da pokažete znanje
u pripremi janjetine. Za marinadu predlažemo mediteranske začine ružmarin i
kadulju, a uz njih dodajte češnjak u ljusci kako ne bi preuzeo okus i malo
bijelog vina.
Bilo da pečete janjetinu u peki ili u kućnoj
pećnici, kao prilog možete narezati na veće komade korjenasto povrće i mladi
krumpir te sve staviti peći, a nakon strpljivoga laganog pečenja ručak je
spreman!
Pince,
sirnice, kuglofi i savijače
Za najslađi dio dana, prema kulinarskoj predaji,
priprema se slatki kruh ili peciva, od kojih je najpoznatija pinca, u južnoj
Dalmaciji često nazivana i sirnicom. Pinca
se može pripremati bez punjenja, ali možete uvijek u tijesto umijesiti grožđice
ili ostalo sušeno voće. Pince se oblikuju u manje ili veće komade, a ako je
pripremate u manjoj varijanti, mlađe ukućane možete razveseliti i napuniti ih
kremom od vanilije ili slastičarskom kremom. Kako se tradicionalno spravljaju
pince, možete naučiti u malom istarskome mjestu Bale, u blizini Rovinja, gdje
svake godine za Uskrs mještani organiziraju Pinca Fest.
Kuglof, kolač od dizanog tijesta, najčešće se priprema u
kontinentalnoj Hrvatskoj. U kuglof, uz sušeno voće i orašaste plodove, možete
naribati limunovu i narančinu koricu te kolačima zamirisati vaše domove. Jedna
od nezaobilaznih poslastica su savijače od maka i oraha koje se pripremaju u
cijeloj Hrvatskoj, a klasičan su desert Slavonije.