Ne propustite Istru koja je spremna za bijele tartufe

Berba istarskog bijelog tartufa, koji je ujedno i najskuplji i najcjenjeniji, obilježava se nizom manifestacija, a gostima se diljem regije nude raznovrsna jela s tartufima. Specifičnog je mirisa, ali zato vrhunskog okusa

Autor fotografije: Shutterstock


Istarski gradić Buzet još je 1999. godine proglašen Gradom tartufa. Fritaja s tartufima pripravljena s 2019 jaja u tavi promjera 2,5 metra, samo je dio cjelodnevnih zbivanja tijekom Subotine, stoljetne buzetske pučke fešte, koja se održava subotu 7. rujna. Fešta je to o kojoj pričaju i djeca, mladi, malo stariji, domaći ljudi i stariji. Između Buja, Pazina i Buzeta, posebice u dolini rijeke Mirne i u Motovunskoj šumi, svoje prirodno stanište imaju bijeli i crni tartuf. Specifičnog su mirisa, ali zato vrhunskog okusa. Vrhunac sezone istarskog bijelog tartufa (tuber magnatum), koji je ujedno i najskuplji i najcjenjeniji, obilježava se nizom manifestacija, a gostima diljem regije nude se raznovrsna jela s tartufima. Sezona traje od rujna do kraja siječnja. Boja mu je svijetlo smeđa, oker do nježno zelene, a o boji kao i mirisu ovisi tlo i stablo s kojim u simbiozi tartuf živi. Cijena kilograma bijelog tartufa doseže i 25.000 kuna, a pravi lovci na tartufe vode pse tragače u potragu. Dok se crni tartuf bere od svibnja do studenog.


A upravo zbog tartufa, brojni turisti u ovo doba godine dolaze u Istru. Tartuf se danas priprema s brojnim ribljim i mesnim jelima, a posebice je popularan u kombinaciji s domaćom ručno rađenom tjesteninom. Jela od tartufa koja svakako treba probati su: škampi s tartufima, fuži ili tagliatelle te biftek s ribanim tartufom. No tu su i ostale delicije. U konobi Stari podrum tartuf je kralj i zapravo rijetko koji gost iz konobe izađe, a da ga ne proba. Fuži i pljukanci u kremastom umaku s veličanstvenim bijelim, ili nešto skromnijim crnim tartufima ne stižu na uobičajen način. Tradicionalna predstava nalaže da se ne stavlja puni tanjur pred gosta. Umjesto toga, tjestenina se nježno miješa u posebnoj posudi, a mirisu je teško odoljeti.


- Naši gosti znaju da će kod nas uvijek pojesti vrhunski i s ljubavlju spremljene tartufe. To je naš specijalitet, naša svakodnevica. Zadovoljni gosti potvrda su da radimo dobar posao - kažu nam u restoranu.


Tako je i u restoranu Gourmet San Rocco u samom centru Brtonigle, koji spada u sam vrh istarske i hrvatske gastronomije. U prostorijama bivšeg podruma gdje se donedavno u velikim hrastovim bačvama odmarao obiteljski ponos, istarska malvazija, danas se nalazi jedan od najpoznatijih restorana ove regije. Plodove istraživanja koje se temelji na tradicijama, u restoranu predstavljaju najbolja jela od tartufa. U restoranu kažu da je bijeli tartuf njihovo blago. Na brdu iznad Brtonigle, makadamskim putem kroz vinograde i polja, put vodi do moderne konobe Morgan koja se ponosi tradicionalnom kuhinjom i živi svoj - istarski san. Tartuf se tu uvelike poštuje.


- Ljudi to vole i ciljano dolaze na tartufe - kažu nam. Isto vrijedi i za restoran Zigante, ispod Motovuna, u Livadama, gdje je okosnica jelovnika logično - tartuf. Tu možete probati karamele s kozjim sirom i crnim tartufom, obraze istarskog boškarina s tartufom, filet jadranske ribe s tartufom i još mnogo toga. U ponudi imaju čak i sladoled od tartufa.

Komentari