Majstori ražnja pripremaju najukusniju janjetinu

Arheolozi kažu da je to ‘milenijska tradicija ovog područja’ - ražanj se na prostoru današnje Hrvatske okreće tisućama godina!

Autor fotografije: Shutterstock

Je li bolja creska, paška, krčka ili iz Zagore? Ili možda ona s druge strane Velebita, lička? Besmislena su to i vječita pripetavanja koja je janjetina bolja jer svaka je odlična.

Iako je janjetina internacionalna poslastica koja se može naći na svim svjetskim stolovima, smatra se da je najbolja pripremljena na ražnju. Postupak je jednostavan - meso se nabada na ražanj, tj. šipku, koji se postavlja na nogare iznad vatre i okreće. Takav je način pripreme stariji je od bilo kakve posude ili peke. Arheolozi kažu da je to ‘milenijska tradicija ovog područja’. Kontinuirano se okreće naš ražanj tisućama godina. Činjenica je da nemamo ni boljeg jela, ni dulje kuharske tradicije, ni starijeg gastrobrenda od janjca na ražnju. Ražanj, uz njega peka, i danas ostaje glavni način pripremanja hrane.


Želite li probati pravu domaću janjetinu s ražnja svakako preporučujemo da stanete u Ozalj, u restoran Žganjer. Osobitost restorana čini tradicija koja se zasniva na dovozu živih janjaca s otoka Paga i Krka i pripremi na ražnju nad suhim bukovim drvima neposredno prije posluživanja.

- Uz janjetinu s ražnja obično se jede pečeni krumpir, malo povrća, salate. To stavljamo ljudima na izbor. Kod nas svi znaju da će pojesti domaće pa nam tako i turisti dolaze na preporuku - kaže Marina Žganjer, supruga vlasnika.


Na putu prema Dalmaciji, u Gospiću, nalazi se restoran Zlatna potkova. To su majstori ražnja u Hrvatskoj i imaju kultni status.

- Naši gosti jako dobro znaju što je kvalitetna janjetina - kažu nam u restoranu čija se vještina nagrađuje vjernim gostima i širi usmenom predajom.


Navede li vas put prema Plitvičkim jezerima, svakako zastanite na janjetinu u restoranu Lička kuća. Na sredini restorana nalazi se otvoreno ognjište s vatrom gdje se peče janjetina na ražnju i pripremaju lički specijaliteti ispod peke.

- Naši gosti vole i janjetinu. U ponudi imamo "Pladanj lička kuća" na kojem je i janjetina s ražnja. Kod nas se uvijek uživa u pravim ličnim specijalitetima - kažu nam u Ličkoj kući.


A ako ste već na moru i zaželite se jela s ražnja, slobodno navratite do konobe Vinko, u Konjevratima, koja su udaljena 15-ak kilometara od Šibenika. Poznati su po svinjetini na ražnju, kao i janjetini, ali ako želite možete dobiti i pijevca na ražnju. Kad dođete u konobu Vinko, znajte da ćete na tanjur ili pladanj dobiti hrskavu kožicu i mekano meso.


- Uvijek imamo meso na ražnju, ali ako je više gostiju uvijek preporučujemo da se najave - kažu u konobi Vinko.


Komentari