Kupus - Najukusniji čuvar zdravlja preko zime

Najveća zvijezda zimskih mjeseci svakako je kupus, a za taj status zaslužni su njegova zasitnost, zdravstvene dobrobiti i okus koji se može spojiti u gotovo svakom jelu, bilo da je kuhan, svjež ili ukiseljen. Ipak, u hladne dane kiseli kupus ili „zelje“ miljenik je svakoga tko traži okrjepu u zdravom i toplom obroku. On je vjerni suputnik tradicionalnih jela s mesom i krumpirom, variva, kobasica…

Autor fotografije: Shutterstock

Kiseljenje kupusa poseban je postupak koji zahtjeva zdrave i čvrste glavice kupusa, sol, vodu i malo truda. Proces njegova kiseljenja nije se puno promijenio od najstarijih metoda kiseljenja, poput biološke. Kupus se kiseli najčešće cijeli, s cijelim glavicama ili rezani. Za najbolju kvalitetu i okus, svakako treba pripaziti da kupus koji se kiseli bude svjež. Tako rade i naši najveći majstori kupusa iz Međimurja te iz grada Ogulina, čiji je kupus 2015. godine Europska komisija upisala u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

Zato za najbolje recepte s kupusom, one klasične i neke nove verzije, treba pitati upravo ove virtuoze koji svoje znanje o tradicionalnim jelima s kupusom vuku iz daleke prošlosti i mogu nam otkriti kakve su se to tajne, trikovi i načini pripreme omiljene im namirnice prenosile s koljena na koljeno dugi niz godina.

Iz ogulinskog Hotela Frankopan otkrili su nam koji se to sve okusi tradicije šire iz njihove kuhinje.

„U našoj kuhinji volimo kombinirati moderne sastojke s tradicijom. Tajna okusa naših jela su izvorne autohtone namirnice koje uvijek koristimo u našoj kuhinji. Naslijeđe naših baka i mama uvrstili smo u profesionalno kuhanje. Tradicija i moderno znače savršen okus za sva nepca!“, kaže Maja Lončarić, prodajni predstavnik Hotela Frankopan.


Fotografija:Shutterstock

Jedan od takvih tradicionalno-modernih recepata su pureće rolice na posteljici od kiselog kupusa:

„Za prilog popržimo lagano luk. Kad luk postane karameliziran dodamo na njega kiseli kupus te u kupus orahe, grožđe te začine. Lagano ga podlijevamo i kuhamo nekih sat vremena. Dok se kupus lagano pirja, napravimo pureće rolice koje punimo s blitvom i pancetom te začinima. Rolice posložimo na kupus, prekrijemo te ostavimo da se rolice lagano kuhaju s kupusom“, prenose nam iz Hotela Frankopan.

Iz druge prijestolnice kupusa, Međimurja, saznali smo sve tajne rustikalnog kulinarstva u 21. stoljeću. Restoran Međimurski dvori u Lopatincu nedaleko od Čakovca svoje delicije poslužuje u posuđu od terakote kako bi zadržali tradicionalnu notu i ugođaj.

Voditeljica turističkog sektora, Tatjana Martinjaš opisala je u kojim kombinacijama oni najradije poslužuju kiselo zelje.

"S Martinjem, odnosno u 11. mjesecu prvi put na stol iznosimo kiselo zelje i serviramo ga sa svim onim tradicionalnim kao što se nekad serviralo", objašnjava nam. "To su obično krvavice, domaće pečene kobasice, restani krumpir te takozvani "kare u rečici". Taj kare je od potrbušnice i obložen je limunom i jednom opnom kako ne bi izgubio sočnost. On se prije toga paca u češnjaku, lovorovom listu, papru i soli i tako se ostavi nekoliko dana. Lagano se peče i poslužuje se uz kiselo zelje", objašnjava nam Martinjaš.


Fotografija:Shutterstock

Kiselo zelje pripremaju tako da ga prvo isperu, zatim prodinstaju na luku, crvenoj paprici i onda malo zapeku u pećnici. Poslužuju ga i svježe, ali i u fenomenalnoj salati s bučinim uljem od čijeg smo samog spomena postali gladni. "Samo se izvadi kiselo zelje, procijedi se, ispere u hladnoj vodi i samo ga polijete najboljim bučinim uljem koje imate i to je savršeno zdrava i fina salata puna C vitamina i svega onoga kaj vam je potrebno za imunitet kroz zimu", dodaje Martinjaš.

Uz ove uzbudljive i ukusne kombinacije, zelje svakako treba češće uvrstiti na meni i izdržati zimu uz nezaboravne okuse tradicije.

Komentari