Kukuruz – ukusni zimski suputnik

Kukuruz je jedna od najraznovrsnijih i najhranjivijih namirnica koja postoji. Njegova je uporaba neograničena; može se jesti pečen ili kuhan, ravno s klipa, kao dio salata, tortilja, variva, quichea, ili pak u kulinarskim fine dining kombinacijama kakve nismo mogli ni zamisliti.

Autor fotografije: Shutterstock

Porijeklom iz Srednje Amerike, kukuruz je jednogodišnja biljka koja je igrala važnu u prehrani stanovnika i stoke kroz povijest te kao sirovina za gorivo i proizvodnju, a slovi i kao biljka koja se najviše izvozi u svijetu. Pretpostavlja se da su ga meksički domoroci prvi uspjeli uzgojiti čak prije 10 000 godina, a u Europu je stigao u 15. stoljeću.

Preko Atlantika ga najviše vole koristiti u poznatom chilli con carne-u ili ga jedu pečenog s preljevom od maslaca i sira, a većina industrije slatkiša temelji se na kukuruznom sirupu.

Na našem području kukuruz je iznimno popularan, pogotovo njegovo brašno od kojeg se proizvode slasni kruhovi i kolači poput kukuružnjače, zlevanke i bazlamače. Često stoji na policama domaćih pekara u brojnim pekarskim oblicima, ali miris kukuruznog kruha ili zlevanke često zna zamirisati i iz bakine kuhinje. Kukuruzne žgance su nas često tjerali da jedemo kao mali, a danas se ta ista palenta poslužuje uz najbolja jela koja su skovali najvrsniji domaći chefovi.


Fotografija:Shutterstock

U krapinskom Vuglec Bregu drže se tradicionalne recepture pa od kukuruznog brašna rade žgance i zljevku, a malo drugačiji specijalitet su vrganji u kukuruznom brašnu. Svježi se vrganji prepeku na maslacu i posipaju se kukuruznim brašnom i začinima, poslužuju se kao toplo predjelo ili mogu biti i zanimljiv prilog mesnim jelima. Još jedan od klasika na meniju Vuglec Brega je i pastrva u kukuruznom brašnu, koja pečenjem dobiva božanstvenu kukuruznu koricu ispod koje se krije mekano i sočno meso.


Restoran Verglec u Varaždinu isto se drži provjerenih recepata poput žganaca i vrhnja, ali nudi i ponešto drugačiju zlevku. Ovaj tradicionalni recept rade s vrhnjem, šećerom i orasima.

Svoje čarolije s kukuruzom otkrili su nam i u Koprivničkom restoranu Klas. Njihov specijalitet je prosena kaša s kukuruzom šećercom. „Uz ostalo pirjano povrće koje kuhamo: luk, poriluk, mrkvu, svježu papriku dodajemo i kukuruz, a na kraju ide prosena kaša i to se našim gostima jako sviđa. Kukuruz daje onu jednu slatku notu“, kažu nam iz Klasa. U svojoj kukuruznoj ponudi imaju i popularnu zlevanku, ali s koprivom i to iz vlastitog uzgoja. „Mi radimo jako puno s koprivom, inače imamo cijeli jedan program u restoranu koji se zove Zeleni obrok zdravlja“, nadodaju.

Fotografija:Shutterstock

Mogućnosti pripreme kukuruza su uistinu nebrojene, a kako bi si osigurali najbolje rezultate svojih slanih i slatkih jela s kukuruzom, najbolji su klipovi i brašno iz domaće proizvodnje. Pustite mašti na volju i probajte neke od ovih slasnih jela naših tradicionalnih restorana.

Komentari