Kremšnite - pjenaste slastice koje svi obožavaju

U pedesetima i šezdesetima kremšnita je stekla svoju popularnost koju je zadržala do danas

Autor fotografije: Shutterstock

Jedna od najpoznatijih slastica u Hrvatskoj svakako je kremšnita (poznata i kao krempita). Kremšnita je, nema sumnje, jedan od simbola grada Samobora. Samoborske kremšnite ponos su i veselje svakog Samoborca. Priča o samoborskoj kremšniti počinje još 20-ih godina prošlog stoljeća, nakon povratka Đure Lukačića iz Zagreba.


Đuro je u zagrebačkim slastičarnicama izučavao zanat, kombinirao recepture majstora od kojih je učio i tako napravio poslasticu koja je proslavila Samobor. Premda se u nekim pričama o porijeklu recepta spominju i utjecaji majstora iz Mađarske, pa čak i Austro-Ugarske, svi Samoborci sa sigurnošću tvrde da je upravo Đuro Lukačić otac prave samoborske kremšnite.


Kremšnite su se tako najprije počele raditi u slastičarnici Marka Lukačića, Đurina brata, smještenoj na samoborskom trgu. U Samobor su na izlet dolazili i stanovnici okolnih mjesta, pa tako i Zagrepčani. Svi su zavoljeli taj ukusni desert. Tako je zapravo i počelo vrijeme ukusnih pjenastih slastica kojima rijetko tko može odoljeti. Kremšnita je u pedesetima i šezdesetima stekla svoju popularnost koju je zadržala do danas.


Za ovaj kolač, tih godina mnogi su bili spremni čekati koliko god je potrebno, a nekad i po sat vremena. A upravo u tome leži i odgovor na pitanje zašto se samo ove kremšnite jedu tople. Potražnja je bila tolika da se nisu stizale ohladiti (jednako su ukusne i hladne).


Osnovne namirnice svake kremšnite su: jaja, šećer, mlijeko, brašno i lisnato tijesto. Poznate su i zagrebačke kremšnite koje ćete također pronaći u svakoj boljoj slastičarnici. Samoborska i zagrebačka kremšnita razlikuju se po zadnjem sloju. Zagrebačka ima čokoladnu glazuru na vrhu, a samoborska lisnato tijesto. Kremšnite ćete pronaći i u restoranima, ali je nemaju baš uvijek u ponudi.


U gostionici "Kod špilje" u mjestu Otruševec pored Samobora rado poslužuju kremšnite, jer kako kažu, to je njihov specijalitet. No, nemaju ih svakog dana u ponudi.

- Samobor je poznat po kremšnitama i na našem trgu razvlače se stalno. To vam vole svi, i djeca i odrasli - kažu u restoranu "Kod špilje".


I u restoranu Verglec u Varaždinu često su u ponudi. - Zagrebačke krempite često imamo u ponudi. Slastičarnica je u sklopu hotela Park i oni nama šalju ono što pripreme - kažu nam u Verglecu. U seoskom gospodarstvu Ivica i Marica u Karancu pokraj Osijeka uvijek poslužuju kremu od krempita u malo drugačijoj kombinaciji.

- Ne radimo krempite nego šaumrole koje su punjene kremom krempita. To uvijek imamo u ponudi jer naši gosti to obožavaju - kažu u Ivici i Marici.Komentari