Kralj mora na tanjuru postaje vrhunska delicija

Svježe namirnice najbolje kvalitete temelj su raznih specijaliteta, a upravo je brancin jedan od njih.

Autor fotografije: Shutterstock

Morski plodovi temelj su raznih recepata koji su raskošni u okusu, aromama, boji i teksturi. Bilo da se radi o tradicionalnim jelima ili novim i inovativnim načinima pripreme, morski plodovi donose poseban gastronomski doživljaj specifičan za kraj u kojem se pripremaju.Radi li se o ribi na žaru ili onoj filetiranoj, iskusni gastro-majstori napravit će rapsodiju okusa i mirisa na tanjuru. Zbog iznimno kvalitetnog mesa, brancin se osobito cijeni. A doći u Hrvatsku i ne probati kralja Jadranskog mora, brancina, bila bi velika šteta.


Meso brancin ribe je ukusno i iz tog razloga je vrlo popularna i tražena riba među kuharima i vlasnicima restorana. Priprema se kao riblja juha, kuhan u brudetu s drugim ribama ili pečen, filetiran.


Zateknete li se u Poreču, svakako posjetite poluotok na kojem se očuvala bogata porečka starogradska jezgra koja se danas naziva spomenikom kulture. Svakako kušajte i branica u restoranu Sveti Nikola gdje gosti mogu probati vrhunske riblje specijalitete, a i pravo gastro savršenstvo - juhu od brancina. Nepce će vam biti zahvalno i na filetu brancina u umaku od šparoga i tartufa. Kombinacija nježnog mesa i jake gljive, ali rezultat je – sjajan. U restoranu kažu da je brancin jedna od jako traženih specijaliteta. Znamo i zašto.

Restoran Sveti Nikola. Photo: Pixsell

Brancin se štuje i restoranu Badi u mjestu Lovrečica kod Umaga gdje možete pojesti vrhunsku riblju večeru. Led svakako probija uz carpaccio od brancina i ostalih jela od ove vrhunske ribe.

Restoran Badi. Photo: Pixsell

- Brancin je jako tražen i imamo razne specijalitete od njega. Tartar, filete, brancin u soli, kruhu - kažu nam u restoranu Badi. Za glavno jelo najbolje se prepustite rukama vještog chefa koji sjajno barata onim što je toga dana stiglo u kašeti. I prepustite se elokventnom konobaru da za vas bira i sparuje vina.


Ako je pak vaša destinacija Dalmacija, bilo sjeverna, južna ili srednja, vrhunskih ribljih specijaliteta možete probati u izobilju. U ekskluzivno opremljenom restoranu Zlatna ribica u Brodarici pokraj Šibenika budi se bogat izbor raznih jela, ribljih i mesnih specijaliteta, školjki i rakova, uz veliki izbor vina domaćih i stranih proizvođača. Brancin je svakako jedan od njih.

Restoran Zlatna Ribica. Photo: Pixsell

Osim u vrhunskoj ribi, uživat ćete i u vrhunskom pogledu na prekrasni Krapanj, najniži naseljeni jadranski otok.Komentari