Klasika i elegancija s okusom jabuke

Zagorski bregi uz bogatstvo vinogorja pažljivo čuvaju raznovrsne stare sorte jabuka. Upravo su generacijama čuvane voćnjake organizatori predstavili 22. i 23. listopada na manifestaciji Dani jabuka u Desiniću. U sklopu 4. izložbe starih lokalnih sorti jabuka posjetitelji su imali prilike uživati u klasičnim recepturama i specijalitetima u srednjovjekovnom dvorcu Veliki Tabor.

Autor fotografije: Thinkstock

Opčinjenost jabukom duboko je utkana u kulturu objedovanja. Bogatstvo okusa i tekstura omogućili su jabukama bezvremensku popularnost u kuhinjama diljem svijeta. Bile su neizostavan dio jelovnika dvorskih gozbi i proslava blagdana. Svoju važnost u svakodnevnoj prehrani jabuka može zahvaliti izuzetno ljekovitim svojstvima, dugom periodu branja, odličnim mogućnostima konzerviranja, ali prije svega raznolikosti i svježini okusa koji omogućuju inovativnost pri kuhanju.

Ravnotežom okusa, jabuke će savršenom lakoćom preobraziti jednostavne povrtne salate s orašastim plodovima, izvanredno nadopunjuju jednostavne plate sa sirevima, a u jesenskim jelovnicima često se poslužuju kao grillani prilog jelu ili kao nadjev divljači, svinjetini i kobasicama. Sušene jabuke koriste se za poboljšavanje teksture i aroma pečenom mesu, od piletine, puretine, patke sve do crvenog mesa.

Slatka jesenska druženja nepotpuna su bez deserata od jabuka. Bilo da se radi o štrudlama, savijačama, pitama, tartovima, jabuke nam uvijek iznova razbuktaju uspomene iz djetinjstva i osjećaj topline doma. Slastice su to koje se često upotpunjuju sa cimetom ili zvjezdastim anisom te nas svojim okusima uvode u nadolazeću zimsku blagdansku atmosferu.

Istinskim gurmanima željnim uživanja u delicijama od jabuka predlažemo obiteljski restoran Mala Hiža u Međimurju, nadomak toplica Sv. Martin. Uz glazirana pačja prsa sa žara punjena skutom, pečenom paprenom kruškom, jabukom i pršutom, umakom od pečenih šljiva i aronije, savršeno pristaju kroketi od buče u omotaču od sjemenki, dok se za kraj zasladite tradicionalnom međimurskom pitom.

Inovativnost i tradicija, uspješno se isprepliću u restoranu Academia Bluesun hotela Kaj iz Marije Bistrice. Iza živopisnog jela šaljivog naziva „pajcek med jabukami“ krije se nova vizija zagorske kuhinje. Uz carsko meso s pireom od jabuka preporučamo da isprobate pomno osmišljenu vinsku kartu.

Sigurni smo da još niste probali zagorske štrukle s čipsom od jabuka. U Kleti Bolfan za desert su osmislili zagorske štrukle s bagremovim medom, čipsom od jabuke i orašastim plodovima.

Ako ste se ovaj vikend odlučili zaputiti prema Istri, restoran Wine Vault, rovinjskog hotela Monte Mulini za svoj je desert također pronašao inspiraciju u jabuci. Žele od jabuke, confit, sladoled, meringue, spužva, sigurni smo neće vas ostaviti ravnodušnim.

U restoranu Lovački rog u blizini Karlovca preporučamo da probate vinogradarsku štrudlu s jabukama, grožđem, orasima i cimetom, Kada vas put nanese do Kvarnera, svakako posjetite restoran Johnson pored Mošćenićke Drage gdje vas uz fantastičnu ribu, očekuje do savršenstva dovedena klasika - štrudla od jabuka.

Plitvička jezera u jesenskom ruhu grijeh je ne vidjeti, a nakon šetnje prijat će vam lička basa i štrudla od domaćih jabuka u restoranu Lička kuća.

 

Komentari