Jedinstvene lignje na tisuću neodoljivih načina

Častiti se slasnim, mekim i tako neodoljivim specijalitetima od omiljenih liganja nikada nije bilo jednostavnije. Sjeverozapadna Istra već se priprema na najdraže doba godine - Dane jadranskih lignji. Od 1. prosinca započinje razdoblje kada će se ova jedinstvena namirnica nuditi po nižim cijenama, a u restoranima će se moći pronaći svakakve delicije spremljene upravo od najslađeg mesa jadranskog mora – onog od lignje.

Autor fotografije: Thinkstock

Sve do 8. siječnja nadolazeće nam godine u Umagu, Novigradu, Brtonigli i Bujama slavit će se fina i tako omiljena jadranska lignja.

Obična lignja, lignja pučinka, lignjica i lignja šiljica četiri su vrste ovog glavonošca koje se mogu naći u Jadranskom moru. Lignja koja je "obična" imenom, jedinstvena je kvalitetom mesa, a od liganja i lignjuna uglavnom se razlikuje po tome što su joj krakovi podjednake dužine, dok većina "rođaka" ima dva duža kraka.

Lignja je specifična po tome što meso zamrzavanjem ne gubi na kvaliteti. Štoviše, veliki primjerci, a u Jadranu lignje narastu do metra dužine i tad imaju oko tri kilograma, zamrzavanjem omekšaju. Zbog oblika tijela iznimno je pogodna za punjenje. Nadjev mogu biti nasjeckani krakovi i mekši dijelovi glave poprženi na ulju, ali i repovi kozica, krumpir i blitva, panceta i sir ... Ako se prvog dana ne napuni krakovima, oni će biti odlična baza za sutrašnji rižoto, s crnilom ili bez njega. Poseban je specijalitet gulaš od lignji s kuhanim bijelim grahom.

Bilo da se priprema cijela ili narezana na kolutiće, "baci" na žar, vrelo ulje, stavi pod peku ili zapeče u pećnici s krumpirima, okus lignje bit će podjednako slastan i, treba priznati, nezaboravan. Povrće, začini, fino maslinovo ulje ili vino teško će ga nadvladati, ali će ga fino oplemeniti.

Uz punjene lignje kombiniraju se fina vina poput plavca malog dok će poznate šufigane lignje najbolje oplemeniti kakvo domaće istarsko stolno bijelo vino. Također, lignje vole punija bijela vina pa je sjajna ideja spajati ih s malvazijom iz poznatog porečkog podruma vinarije MisalTrapanovim kvalitetnim i sasvim posebnim sauvignonom ili pak kakvom dobrom žlahtinom, finom graševinom ili bijelim pinotom.

Da bi uživanje u najslađem mesu jadranskog mora bilo potpuno, svakako svratite u Brodaricu, u restoran znamenitog imena Zlatna ribica koji baš ovih dana nudi ukusno glavno jelo koje se sastoji od fileta zubaca i liganja s prilogom, a sve zajedno ukomponirano je u neodoljivu pečenu platu.

Novigradska Marina nudi nešto otmjenije lignje u crnoj tempuri na kremi od krumpira i đumbira, a sve to dodatno je začinjeno kulijem od cikle.

Zateknete li se pak u Njivicama na otoku Krku svakako nemojte propustiti trenutni specijalitet kuće restorana Rivica – lignje od „peškafonda“ šufigane u portu ili svježe jadranske lignje sa sotiranim povrćem.

Ipak, želite li se zaista zaigrati okusima i počastiti nečim potpuno novim, svratite u restoran San Rocco u Brtonigli. Na svom bogatom meniju, među nezamislivo dobrim ribljim specijalitetima, kriju i jedan zbilja poseban – kobasice od jadranskih lignji. Poslužuju ih s laganom majonezom od maslinovog ulja i vlasca te predstavljaju upravo onakvu hranu zbog koje se isplati potegnuti do Istre gdje god se nalazili.

Komentari