Jakobova kapica - veličanstvena školjka koja se obožava

Ako je hrvatska obala mjesto u kojem želite uživati u čarima vrhunske gastronomije, Jakobovu kapicu možete probati u brojnim restoranima.

Autor fotografije: Shutterstock

Školjku koja pliva, znaju u cijelom svijetu. Visoko cijenjena, veličanstvena školjka St. Jacques, poznata kao i kapesanta ili Jakobova kapica, pravi je gastronomski užitak. Jakobovu kapicu, mnogima znanu i kao San Žak, možemo smatrati jednom od kvalitetnijih vrsta školjaka.


Ime je dobila po svetom Jakovu, jednom od zaštitnika pomoraca. Priča kaže kako je Jakov spasio jednog mornara iz mora. Kada ga je izvukao na pučinu, mornar je bio prekriven školjkama što je bilo dovoljno da Jakova ljudi prepoznaju po tom morskom stvorenju i daju njegovo ime jednoj vrsti školjke koja je pronađena na čovjeku kojeg je spasio. San Žak može narasti do 15 cm, a pliva naglim otvaranjem i zatvaranjem ljuštura. Tako stvara potisak pomoću kojeg se pokreće. Doći do Jakobe kapice težak je i mukotrpan posao. Živi na muljevitom dnu Sredozemnoga mora gdje se smatra endemskom vrstom. U Jadranu se nalazi u pjeskovitom, ljušturastom i muljasto-pjeskovitom dnu na dubini od 5 do 30 metara. Češća je u područjima gdje ima izvora slatke vode pa je najviše ima u Novigradskom moru, Velebitskom i Hvarskom kanalu.


Ako je hrvatska obala vaša destinacija za odmor i mjesto u kojem želite uživati u čarima vrhunske gastronomije, Jakobovu kapicu možete probati u brojim restoranima. Uglavnom se servira kao predjelo, a vlasnici restorana u šali će reći da je domaći ljudi mogu pojesti i kao desert.

Idete li jadranskom magistralom od Zadra prema Splitu, svakako preporučujemo da zastanete u Podsolarsko, udaljeno svega četiri kilometra od centra Šibenika, gdje se nalazi glasoviti restoran Barun, poznat po vrhunskim ribljim specijalitetima.


"San Žak je jako cijenjena školjka i jako je tražena. Potražnja za njom je velika jer je riječ o vrhunskoj školjki koja svojim okusom nikog ne ostavlja ravnodušnim. Uvijek imamo svježu ribu i to naši gosti jako dobro znaju" – kažu nam u restoranu Barun. I u zadarsku Tavernu Diklo školjke uvijek dolaze svježe, a gosti jako vole naručiti Jakobovu kapicu kao predjelo, i to uglavnom po komad.


Školjke vole i gosti Skradina, a restoranu Skala kažu da zbog zahtjeva gostiju moraju imati šaroliku ponudu, ali da školjke uvijek dominiraju i tražene su. Buzara je za „prste polizati“, a San Žak je jako cijenjeno predjelo.


Komentari