Gourmet ljetni zalogaji s okusima dinje

Šarenilo boja i osvježavajući slatkasti okusi dobitna su kombinacija za ljetne kulinarske priče. Uz brojne namirnice koje nas mame u ovim vrućim mjesecima, dinja je svakako vodeća predstavnica ljetnih guštanja. Puna arome i jarkih boja, od svjetlonarančaste do zelene, besprijekorno će razigrati svaki stol. Iako se, klasično, dinja najčešće konzumira svježa i u sklopu deserta, ona je zapravo sveobuhvatna namirnica koja će zadovoljiti sve kriterije od predjela, glavnih jela, a također je odlična suradnica i u pripremi raznih pića.

Autor fotografije: Thinkstock

Dinja se uzgaja u cijeloj Hrvatskoj, ali najviše je nasada u području Metkovića. U svježe uzgojenim plodovima dinje može se uživati tijekom cijelog ljeta, sve od lipnja do kraja kolovoza. Ovaj plod pripada porodici bundeva. U Hrvatskoj se najčešće uzgaja rebrasta dinja hrapave kore s okomitim prugama po površini boje mesa od žute do narančaste, a uzgajivači nude još dvije vrste dinje koje su jednako zadivljujuće svojim bojama i okusima. Možete tako u prodaji naći mrežastu dinju koja ima meso od svjetložute do zelene boje i dinju s glatkom korom koja je obično duguljastog oblika i slađeg okusa. 

Glavna čar dinje je brza priprema jer ne zahtijeva termičku obradu. Osim što se dinja mora očistiti od kore i koštica, sve druge tehnike pripreme uključuju samo mehaničku obradu. Osvježavajući okus dinje izvanredno se spaja s jakim okusima te se tako često poslužuje u predjelima s pršutom te aromatičnim sirevima poput kozjeg. Kako se dinja poslužuje svježa, dobro ju je spajati sa sličnim namirnicama, tako je odlična uz carpaccio od kozica ili škampi, ali i u ljetnim salatama. 

Autor fotografije: Thinkstock

Iako je aromatična, dinja se dobro slaže i s brojnim začinima poput mente, bosiljka, chili papričica i papra. Može se, uz ostalo ljetno voće, breskve i smokve, pripremiti kratko na grilu i poslužiti uz sladoled, a u svom punom sjaju dolazi do izražaja u ledenim desertima, sorbetima i granitama. Sorbet od dinje u ekskluzivnim restoranima često poslužuju kao uvertiru u sljedove jela. 

Kulinarski i vlasnički dvojac splitske konobe Zora Bila, Sandra i Dane Tahirović, uspjeli su u svega nekoliko godina stvoriti pravu oazu za sve one koji vole uživati u gastronomiji. S jasnim fokusom na mediteranskoj kuhinji, Zora Bila promaknula se u popularne splitske konobe, a njihov jelovnik prepoznao je i renomirani francuski vodič Gault & Millau. Kako uvijek iznenade svoje goste sezonskim jelima, tako su za ljetne mjesece pripremili zanimljivu juhu od dinje s pečenim kozicama i chilijem, a kako ju pripremaju otkrili su nam Sandra i Dane.

Autor fotografije: Thinkstock

- Slučajno smo jednom nešto pripremali i tako smo došli do ovog jela. Žute dinje kupujemo od OPG-a iz okolice Zadra, a ponekad i iz Metkovića. Ovo jelo je nešto poput gazpacha od dinje ili hladne juhe od dinje. Dinju prvo očistimo od koštica i kore te ju blendiramo i propasiramo. S druge strane popržimo velike kozice, koje prije očistimo do pola, te ih stavimo na štapić poput ražnjića. Tako posložene kozice pečemo na grilu ili tavi. Juhu ulijemo u posudu, složimo ražnjiće od kozica, dodamo kockice dinje, sjemenke od buče, nekoliko kapi maslinovog ulja i još pospemo niti chilija.

Jedan od glavnih predstavnika novog vala moderne zagorske kuhinje je restoran Villa Magdalena. Smještena na pitoresknim zagorskim bregima u blizini Krapinskih Toplica spoj je suvremenog i tradicije. Ljetnu inspiraciju u dinji, šef kuhinje Mislav Božić pronašao je u trenu te je s nama podijelio nekoliko kulinarskih prijedloga.

- Dinja je odlična namirnica za pravu ljetnu salatu. Od dinje se može napraviti dresing, a dobro se slaže i s ostalim sastojcima u salati. Za dresing od dinje potrebno je 100 g očišćene muškatne dinje koju treba naribati na ribež za limun kako bi se dobio pire. U pire se zatim stavi bijeli balzamični ocat, voda, žlica šećera i meda te prstohvat soli. Nakon što smo napravili dresing, krećemo na pripremu salate. Za salatu su nam potrebni pršut, rikola, matovilac, rajčice, mladi špinat i dvije do tri kuglice dinje. Kada sve zajedno izmiješamo, salata je spremna za serviranje.

Autor fotografije: Thinkstock

A kako bi se zasladili, chef Mislav Božić nam je pripremio i desert.

- Od dinje se mogu pripremati brojni zanimljivi deserti i slastice. Dinju je potrebno prvo očistiti zatim narezati na tanke komadiće te preliti dresingom od limuna i Sherryja uz dodatak smeđeg šećera i kardamoma. Sve zajedno bi trebalo odstajati u hladnjaku dva do tri sata kako bi se okusi proželi.

Brački restoran Mali raj smješten je u blizini idilične bolske plaže, a već samim nazivom daje gostu naslutiti što ga očekuje. Specijaliteti mediteranske kuhinje s naglaskom na izvrsnoj ponudi svježe ribe i ostalih morskih plodova oduševit će vas jednostavnošću, ali i vrhunskom pripremom. Za kraljicom ljetnih osvježenja posegnuli smo za slatkim dijelom jelovnika. Rekonstrukciju voćne torte osmislio je šef kuhinje Marko Marinović, a u ljetnom izdanju torte  možete uživati u okusima dinje.

Autor fotografije: Thinkstock

- Za ovu prvoklasnu ljetnu slasticu prvo pripremamo kremu. Sastojci za kremu su žutanjci, pola litre šlaga, vanili šećer, aromatizirani šećer s mahunom vanilije, sok od limete i sok od naranče. Svi sastojci za kremu se izmješaju i kuhaju na pari. Biskvit za tortu je klasični biskvit u koji još nadodamo tostirane mljevne bademe i lješnjake. Kada se biskvit ohladi, izlomimo ga te složimo na dno čašice, zatim stavimo kremu i sitno rezane kockice dinje i tako sve slažemo dok nismo popunili čašu. Za kraj na vrhu deserta naribamo malo korice limete.

Ova aromatična prava predstavnica ljeta u svim svojim bojama i okusima, oduševit će vas punoćom, svježinom, estetikom i mogućnostima pripreme, a na ljetnim zabavama sigurno će šarmirati sve goste. 

Komentari