Gljive - delikatni okusi jednostavnih plodova

Zadnjeg vikenda u listopadu u Brtonigli održani su Dani gljiva, jedan od najvećih gastronomskih događaja toga kraja. Upravo je ova manifestacija bila savršen povod svim ljubiteljima gljiva da posjete Istru i uživaju u šarolikom programu koji je uključivao šire upoznavanje sa svijetom gljiva i ono najslađe, degustaciju jela i pripremu kotlića na bazi ovog svestranog jesenskog ploda.

Autor fotografije: Thinkstock

Nekada su ih smatrali lijekom za besmrtnost, a ponegdje ih i danas koriste za liječenje. Svaka vrsta gljive bogata je bjelančevinama i vlaknima, sadrži vitamine i minerale, a odlična je i kao čuvar imuniteta. Čitava paleta jesenskih jela postat će nezamislivo bogatija dodavanjem gljiva. Razne vrste kombiniraju se s različitim jelima, a postoji ih oko 200 jestivih vrsta.

Najpoznatiji su vrganji koje obožavamo u kremastim rižotima i aromatičnim umacima. Za slasne delicije najbolji su odabir još i lisičarke, ali i vrlo cijenjeni tartufi. Vrganj je poznat i kao „kralj divljih gljiva“, a zbog svoje posebne arome izuzetno je omiljen u gastronomiji. Izvrsno se slaže s tjesteninom u umaku od slatkastih kestena, vrhnja i gljiva, ali i raznim vrstama divljači.

Gljive su jednostavna namirnica za raskošna jela. Sjajan su dodatak mesu i vole se u kremastim umacima poput najpoznatijeg stroganoffa. Povrtni rižoto od šumskih gljiva i bundeve svakako ulazi u najdraža jesenska jela. 

Ove jeseni svakako si priuštite užitak odlaska u Konobu Morgan. Fritaja od gljiva i domaći rezanci s vrganjima jela su koja će vas uvesti u meni, dok će vas gospodski biftek s gljivama za glavno jelo apsolutno oduševiti.

Kastavski Kukuriku nudi istančan spoj kozica i vrganja s istarskim kljukancima za predjelo te teletine i lisičarki za glavno jelo. Samoborska krčma "Gabreku 1929" također nudi velik izbor predjela s gljivama: od juhe i salate od miješanih šumskih gljiva, njoka s četiri vrste sira i šumskim gljivama pa do sočnog telećeg pečenja s umakom od gljiva. Tu je još i složenac od šumskih gljiva i domaćih mlinaca, a za desert se možete zasladiti Šmidhenovim palačinkama sa sirom i gljivama.

Sjajna kombinacija je ona u kojoj se spajaju okusi svježih gljiva, heljde i slanine. U međimurskom restoranu Terbotz možete otkriti što su to vanjkušeki punjeni skutom i suhim vrganjima u umaku od buče ili pak uživati u fileu vepra u umaku od vrganja, a u varaždinskom Verglecu probati pravu zagorsku juhu s vrganjima i slaninom.

Aktualna ponuda restorana Josić u Zmajevcu, srcu Slavonije, sastoji se od spoja divljači i gljiva. Nude divljač na šumarski što uključuje divlju svinju ili jelena pirjane na povrću s umakom od gljiva i brusnica te pačja prsa sa žara u umaku od šumskih gljiva s povrćem i zapečenim krumpirom.

Divan izlet na Papuk možete zaokružiti posjetom Planinarskom domu Jankovac  gdje vas očekuju sezonski specijaliteti poput juhe od šumskih gljiva, fileta divlje svinje i kesten kocki.

Najekskluzivnija ponuda svakako je ona kuće tartufa u mjestu Livade. Restoran Zigante pripremio je dojmljiv meni u kojem glavnu ulogu igraju, naravno, tartufi. Tako za predjelo možete uživati u miksu ribljeg carpaccia ili tatarskom bifteku s crnim tartufom, za glavno jelo u janjećem trisu koji čine janjeći kotlet u sous vide-u, janjeća kobasica s crnim tartufom i tagliata od janjećeg filea, dok vas kao kruna na kraju čeka sladoled ili crème brûlée s crnim tartufom.

Komentari