Fiš paprikaš - okus i miris Slavonije i Baranje kojeg morate kušati

Kulinarski znalci su složni - tajna dobrog fiša krije se u svježoj i kvalitetnoj ribi s domaćom slavonskom paprikom

Autor fotografije: Shutterstock

Posjetiti Baranju, a ne kušati riblji paprikaš, slično je kao doći u Pariz i ne vidjeti Eiffelov toranj. To je vatromet okusa koji se ne može usporediti s nekim drugim jelom. Skoro svi restorani u Slavoniji i Baranji u ponudi imaju tu deliciju. U čast tom tradicionalnom jelu, gotovo svako selo u regiji između Dunava, Drave i granice s Mađarskom ima svoje riblje natjecanje. Kuhaju ga svi - muškarci, djeca, žene, stari i mladi...


Priča o fišu seže u daleku prošlost. Navodno su ga prvi počeli kuhati doseljenici iz južnog dijela Njemačke, no žitelji mađarskog podrijetla tvrde da zasluge za nastanak fiša pripadaju njima. Stoga nije pogrešno zaključiti kako je riječ o spoju dviju kuhinja, čiji je proizvod – fiš - duboko ukorijenjen u njhove tradicije. Kulinarski znalci su složni - tajna dobrog fiša krije se u svježoj i kvalitetnoj ribi, a paprika mora biti domaća slavonska. I važno je samo naći pravi omjer ribe, luka, rajčice, mljevene paprike, soli, vina... te odabrati pravu „snagu“ vatre.

U restoranu Baranjska kuća, koji se nalazi na pola puta između Kneževih Vinograda i Belog Manastira, tridesetak kilometara od Osijeka, u selu Karanac, skoro 50 posto narudžbi je upravo fiš paprikaš.

Baranjska kuća. Foto: Davor Javorović/Pixsell

- Jednako nam dobro ide perkelt od soma, također jedan od omiljenih specijaliteta baranjske kuhinje. Uz perkelt se poslužuje kravlji sir i pržena slanina, a uz fiš paprikaš obavezni su domaći rezanci - kažu u restoranu Baranjska kuća, a rezultat je vrhunsko oduševljenje za nepce. Osim toga, gosti mogu birati blagi, ljuti ili jako ljuti paprikaš, a ljutinu jelu mogu i naknadno dodati.

Baranjska kuća. Foto: Davor Javorović/PixsellBaranjska kuća. Foto: Davor Javorović/Pixsell

U selu Aljmaš, gdje tisuće hodočasnika svake godine stiže u Svetište Gospe od Utočišta, nalazi se Krčma kod Daneta.

Fiš, odnosno fiš (riblji) paprikaš, spravlja se u kotliću na živoj vatri od drva, i to od dvije vrste slatkovodne ribe, šarana i soma. Za kompletan ugođaj gost treba prošetati do otvorene vatre i gledati pripremu svog jela.


- Nikad ne kuhamo pa čekamo goste. Naši gosti dobiju friško skuhano. Ako nam se gosti naruče i kažu točno vrijeme dolaska, tada čekaju jelo možda pet minuta jer mi do njihova dolaska sve pripremimo. No ako stignu bez narudžbe, fiš se čeka oko 45 minuta. I gosti uvijek mogu doći i vidjeti svoj kotlić s fišem kako se kuha - kažu nam u Krčmi kod Daneta i napominju da somu i šaranu dodaju luk, rajčicu, papriku i sol...

Tu je i restoran krčma 'Kod Ruže' koja je smještena u starom dijelu Osijeka – Tvrđi. Također, omiljeno mjesto za sve koje žele probati okuse i mirise Slavonije i Baranje.


- Fiš je najbolji kad je malo jači. No, ljudima uvijek dajemo mogućnost da izaberu ljutinu fiša. To je super jelo koje je jednostavno, a opet tako popularno - kažu

Komentari