Dubrovačka rozata osvojila je bivšeg američkog predsjednika

Poznata i pod nazivom rožata, tradicionalna dubrovačka poslastica predložena je za uvrštenje na UNESCO- ov popis zaštićene nematerijalne baštine

Autor fotografije: Shutterstock

Talijani imaju creme caramel, Francuzi creme brulée, Španjolci flan, a Hrvati rozatu. Ako je Hrvatska vaša destinacija za odmor, svakako preporučujemo da probate ovu jednostavnu, ali tako ukusnu slasticu.


Dubrovačka rozata, poznata i pod nazivom rožata, tradicionalna je dubrovačka poslastica koja je predložena za uvrštenje na UNESCO- ov popis zaštićene nematerijalne baštine. Osnovni elementi ovog deserta su mlijeko, jaja i šećer, a za jedinstvenu aromu zadužen je cijenjeni liker od ruže zvan rozulin, kojemu ovaj desert duguje i svoj naziv. To je zapravo čvrsta krema koja se poslužuje i kao desert kojim se dalmatinska kuhinja predstavlja svijetu. Tako je upravo rožata bila poslužena na službenoj večeri i bivšem američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu 2008. godine tijekom njegova posjeta Zagrebu. Mediji su tada prenijeli da je W.Busha rožata toliko oduševila da je nakon obilne večere pojeo dvije. Rožati često tepaju i da je ponos dalmatinskog slastičarstva, a možete je probati u brojim restoranima, posebno u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Konoba Tavulin. Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Samo 50 metara od Straduna je Konoba Tavulin. Mjesto na kojem ćete dobro osjećati, dobro doručkovati, ručati ili večerati, ali i pojesti vrhunsku rozatu.

- To je naš najtraženiji deset i uvijek ga preporučujemo našim gostima koji su njime oduševljeni. Turisti su čuli za rozatu i uvijek je rado odabiru. Mi je radimo po izvornom receptu pa tako u nju ne stavljamo rum nego liker od ruže, naš rozulin - kažu nam u Tavulinu.

Restoran Proto. Foto: Grgo Jelavić/Pixsell

I Fish Restaurant Proto u centru Dubrovnika ponosan je na svoju tradiciju. Bili su tu engleski kralj Eduard VIII. i njegova gospođa Wallis Simpson, ali i mnoge glazbene i glumačke zvijezde. Restoran Proto je nezaobilazno gastronomsko odredište koji prati razvoj trendova kako bi zadovoljio ukuse posjetitelja iz cijeloga svijeta. Ipak, pored svih okusa i vrhunskih slastica, rozata je desert koji se obožava.

Restoran Proto. Foto: Grgo Jelavić/Pixsell

- Rozatu radimo po našoj izvornoj recepturi i gosti je obožavaju - kažu u restoranu.

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Idete li na Korčulu ovog ljeta, naša je preporuka Konoba Mate. Nalazi se tek desetak minuta vožnje od grada Korčule, odnosno pola sata od Vele Luke, u mjestašcu Pupnat. Nude jednostavna tradicijska jela koja pretvaraju u prava remek djela pa tako i rozatu.

- Vole ljudi pojesti rozatu, to je specijalitet ovog podneblja - kažu nam u Konobi Mate.


Komentari