Čokolada – glavna delikatesa hrvatskih restorana

Volimo je u svim oblicima – sirovu, tekuću, u kremama, biskvitima, keksima, prahu, a za svaku posebnu priliku čokolada kraljuje na svečanim i slavljeničkim stolovima, kao desert ili finger-food poslastica. Čokolada je neprestano u trendu i svako malo saznamo neke nove kreativne kombinacije u kojima se može koristiti iako već postoje milijuni isprobanih, slatkih i slanih.

Autor fotografije: Shutterstock

Pored klasičnih kombinacija, poput Sacher torte, brownie-a, muffina i čokoladnih keksića, volimo ju koristiti i u toplim napicima koji nas krijepe tijekom zimskih dana. Odlična je u kombinaciji s naribanim povrćem, poput mrkve ili bundeve, od čije se smjese peku ukusni i sočni kolači i torte.

U tradicionalnom i klasičnom obliku najpoznatiji su u našim krajevima pa će gotovo uvijek na kraju obiteljskog ručka neka čokoladna poslastica preuzeti glavnu ulogu za stolom.

Klasike se drže i u neretvanskom restoranu Đuđa i Mate, u kojem, majka vlasnika Jure Taslaka, Marija, priprema sočnu tortu od čokolade i naranče. Baš kao i drugi tradicionalni kolači, radi se od smjese jaja, kojih Marija stavlja sedam po torti, čokolade za kuhanje, šećera, vanili šećera, margarina, glatkog brašna i snijega od bjelanjaka. Kad se ispeče i malo ohladi, Marija Taslak prelijeva ga s 2 decilitra cijeđenog soka od naranče, koji kolaču daje neodoljivu sočnost, a zatim ga završava s bogatom glazurom od vrhnja i čokolade.


Fotografija:Shutterstock

U hotelu Villa Magdalena iz Krapinskih toplica nude pak široku paletu čokoladnih slastica, a sve su kreacije hotelskog chefa kuhinje, Mislava Božića.

„Kao chef kuhinje obožavam raditi deserte, a posebno kreirati nove deserte i prilagođavati okuse i količine za odgovarajuće kalupe i broj gostiju. Taj kulinarsko matematički fokus na preciznost, okuse, teksture, volumen i konačni rezultat je nešto što me drži svaki dan. To je ono što možete raditi od 0-24, 365 dana godišnje ili cijeli život“, otkriva nam Božić.

Jedna od njegovih kreacija koju nude je Parfe od čokolade i Nutelle. „Žumanjke, šećer u prahu i 1 dl mlijeka mutiti mikserom. Devet decilitara mlijeka zagrijati s čokoladom i Nutellom i preliti na dobivenu smjesu. Želatinu namočiti u vodi deset minuta i dodati u zagrijanu smjesu. Dok se smjesa hladi na sobnoj temperaturi umutiti šlag do srednje čvrstoće i dodati u dobivenu smjesu te uliti u kalup“, opisuje nam Božić pripremu. Čokoladna rapsodija hotela Villa Magdalena nastavlja se s Čokoladnom zemljom, čokoladnom dekoracijom za koju će vam trebati tek tri sastojka. „Dvadeset i pet mililitara vode se pomiješa sa 70 g šećera i zagrijava do 135 stupnjeva. Doda se 30 g naribane čokolade koja će se iste sekunde pretvoriti u prah uz konstantno miješanje. Odmah skinuti s vatre i istresti u predviđenu posudu, opisuje nam chef.


Fotografija:Shutterstock

Slatki niz završavaju takozvanom čokoladnom markizom, koja se zamrzava umjesto pečenja i oplemenjuje slatkim likerima, poput onih od: kave, čokolade, Cointreau, borovnica...

Za pojačani učinak čokolade i posebno „guštanje“ chef Božić preporučuje: „Apstinirajte nekoliko dana od čokolade, keksa, kolača i tada se prepustite odabranoj čokoladnoj deliciji i uživajte u svakoj sekundi. Impresije će tako dugo ostati u sjećanju“.

Komentari