Citrusi za sladokusce i gurmane – naranča, grejp i klementina

Vesele citrusne predstavnice Mediterana na sveopće oduševljenje preplavile su tržnice i trgovačke centre. Nije im lako odoljeti u svježem obliku, ali niti pripravljenima u raznim jelima, od slastica sve do ukusnih mesnih ili ribljih specijaliteta.

Autor fotografije: Thinkstock

Na jugu Hrvatske naranča je često viđeno voće u vrtovima, ali i u brojnim kuharicama. None su od naranče uz razne pekmeze i džemove spravljale kandirane korice od naranče te su u davnim vremenima to bili glavni slatkiši u hladnim zimskim danima. Ribana korica naranče i sok često se koriste u tradicionalnim kolačima i tortama, poznata je tako torta od čokolade i naranče, zatim razni kuglofi i slatki kruhovi s bademovim brašnom i narančom.

Za razliku od naranče, grejp i klementine suvremenije su voće koje se još uvijek nije u punoj mjeri uvriježilo u jelovnicima. Međutim, sve većom popularnošću u svakodnevnoj konzumaciji, maštovite ideje sve više zauzimaju svoje mjesto na zimskim tanjurima. Kriške grejpa odlično se tako slažu sa zimskim salatama u kojima možete uz kuhanu ili grilanu piletinu servirati radič, rikolu, matovilac i odležane sireve jačih okusa.  Preporučjemo vam da probate pripremiti rižoto s jakubovim kapicama i kriškama grejpa ili ako ste više za kontinentalnu varijantu svakako probajte napraviti svinjetinu mariniranu u soku od grejpa, smeđem šećeru i ljutim papričicama. Mirisi ovog pečenja unijet će blagdanski duh u domove.

Slatke klementine hibrid su između naranče i mandarine, tako da oblikom i veličinom nalikuju na mandarinu, ali slatkim osvježavajućim okusom imaju i najbolje kvalitete naranče.

Provjerili smo ideje kuhara i ponude restorana, a po maštovitosti u pripremi ove tri citrusne gracije najviše se ističu restorani dubrovačkog kraja. U restoranu Pantarul šef kuhinje Jadran Tutavac prilagođava jelovnik sezoni, tako da su specijaliteti za jesensko-zimsku ponudu već uvršteni na kartu. A o kojim je specijalitetima riječ, saznali smo više od suvlasnice restorana Ana-Marije Bujić.

Citruse često upotrebljavamo u pripremi jela, a trenutačno imamo dva vrlo zanimljiva specijaliteta. Pripremamo zapečen filet pastrve u maslinovom ulju, serviran s prilogom od pirjane korabe, slanutka i mrkve te umakom od ljute naranče. Gosti također mogu uživati u poširanoj oradi posluženoj u emulziji maslinovog ulja i naranče sa sitno sjeckanim julienne povrćem.

U staroj gradskoj jezgri Dubrovnika možete uživati u delicijama restorana Horizont, a što upravo sada pripremaju otkrio nam je voditelj restorana Vedran Lončarić.

Od citrusa na jelovniku imamo zapečeni otkošteni pileći zabatak punjen sirom i mladim pečenim krumpirom te umakom od ljute naranče. U umak idu sok i komadi naranče, on se kuha zajedno s limunom i šećerom sve dok se ne zgusne. Također pipremamo goveđi carpaccio sa segmentima agruma. Uvijek koristimo limun i grejp. Uz svježu govedinu na carpaccio se serviraju sitno sjeckani komadići voća koji se poprskaju sokom grejpa i limuna - objašnjava Vedran.

Uz odlične specijalitete od plodova mora u dubrovačkom restoranu Nautika pripremaju i fine slastice od citrusnog voća, a jedna od slastica nam je posebno zapela za oko, više o njoj ispričao nam je voditelj marketinga restorana Željko Zovko.

Gosti često naručuju Kolač od naranče, posebno u jesenskim i zimskim danima. Prvo se pripremi biskvit od naranče koji, kad je gotov, dodatno se poprska narančinim, sokom. Posebno se sa strane pripremi krokant od topljenog šećera i listića badema. Posebnost ovog recepta svakako je žele od prošeka vinarije Hektorović. Prošek se prvo prokuha sve dok alkohol ne ishlapi te se za kraj stavlja agar. Kolač serviramo na tanjuru zajedno s krokantom i želeom od prošeka - zaključuje Željko.

Hrvatska 365 Gourmet pratite i na Facebooku

Komentari