Čari blagdanskog stola s okusima slatkovodne ribe

Blagdanski ugođaj sve nas je začarao ovih dana. U hladnije zimske dane, uz svjetla lampica, kuhano vino i mirise citrusa i cimeta, najljepše je smišljati i pripremati specijalitete kojima ćemo iznenaditi obitelj i prijatelje. Blagdanski jelovnici idealna su prilika za šarmirati goste i prepustiti se kreativnosti. Iako nezasluženo vrlo zapostavljena slatkovodna riba, osvojit će vas istančanim okusima, nebrojenim mogućnostima priprema, ali prije svega kvalitetom, dostupnošću i svježinom.

Autor fotografije: Thinkstock

Visoka kvaliteta riječne ribe

Hrvatska, posebice kontinentalni dio obiluje riječnom ribom, bilo iz uzgoja, ili prirodnih staništa. Bogati riječni fond obiluje s preko 150 vrsta riječnih riba, od kojih tradiciju spravljanja i gastronomsku važnost imaju šaran, som, smuđ, štuka, pastrva i kečiga. U zimskim mjesecima od listopada do veljače period je lova i izlova riječne ribe. Zbog niskih temperatura vode, riječne ribe najčešće smanjuju prehrambene aktivnosti i miruju tako da su zimski mjeseci idealni za pripremu svježe slatkovodne ribe.

Okusi tradicije u gurmanskim fiš paprikašima, perkeltima i brudetima

Fiš paprikaš simbolizira istinsku gastronomsku gozbu, od pomno biranih namirnica sve do strpljive pripreme. U fišu se uvijek priprema nekoliko vrsta slatkovodne ribe poput šarana, soma, štuke, pastrve, grgeča ili amura. Prije pripreme ribu je potrebno dan prije marinirati. S obzirom da se riječna riba termički brzo obradi, marinada se priprema kako bi meso dulje zadržalo konzistentnost i da se ne bi raspalo u kuhanju, ali i zbog ravnoteže okusa, ponekad intenzivnih aroma riječne ribe.

Marinada može biti jednostavna, samo limun, ili se možete poigrati okusima i dodati luk, češnjak, peršin, kopar, đumbir ili pak neko od klasičnih vinskih sorti kontinentalne Hrvatske poput rajnskog rizlinga ili škrleta.

Fiševi, perkelti i brudeti neovisno o gastronomskoj različitosti krajeva iz kojih izvorno dolaze, ujedinili su slične namirnice u istom loncu. Priprema počinje s lukom, češnjakom koji se poprže, na njih se stavlja rajčica, svježe narezana paprika, sušena chili papričica, voda, a kada se napravi fina juha, stavljaju se komadi ribe te se sve zajedno kuha.

Ukusne paštete i dekorativne terine

Ako želite pokazati vaše gurmansko umijeće u punom svjetlu, predlažemo vam da za predjelo ili zakusku pripremite paštetu od pastrve. Pašteta od pastrve kontinentalna je inačica bakalara na bijelo. Pastrva se očisti i prokuha te se kasnije izmiješa u kompaktnu smijesu sa maslinovim uljem, skuhanim krumpirom i peršinom, a možete ju poslužiti premazanu na zapečeni raženi ili svježi kukuruzni kruh.

Za pripremu terine potrebno vam je korjenasto povrće, očišćeni komadi riječne ribe, limun, sol i papar. Sve se zajedno kuha, a kad bude gotova ta se juha stvrdne sa želatinom i stavlja u kalupe zanimljivih oblika. Prilikom rezanja komadići ribe i sitno rezanog povrća izgledaju vrlo dekorativo te su idealno lagano hladno predjelo.

Klasični jelovnici s riječnom ribom

Smuđ se smatra jednom od najukusnijih riječnih riba, ima bijelo meso bez kostiju i često ga se, posebice u području Posavine i Pokuplja priprema zapačenog s pancetom u vrhnju i vinu. Miris dima ovom jelu daje izvanrednu okusnu notu. Filetirani smuđ se može poslužiti i uz umak od hrena, a odličan mu je prilog i umak od gljiva.

Šaran se najčešće reže na odreske te se poha ili stavlja na grill, som s obzirom da je masniji i jedna je od najvećih europskih riba on se isto obično reže na odreske i prži i poha. Šaran i som također se mogu pripremati u pećnici zajedno s korjenastim povrćem. Predlažemo da ribu prvo prekrijete folijom, a pred kraj otkrijete kako se ne bi prebrzo zapekla.

Štuka iako ima dosta kostiju, jednako je ukusna bilo da se kuha, peče ili prži.

Pastrva kao riba čistih, hladnih i brzih planinskih voda ističe se slatkastim okusom te će jednostavnom pripremom do izražaja doći upravo finoća mesa ribe. Pastrva nakon pečenja odlično odgovara uz maslinovo ulje i chili papričice, koje možete premazati nakon što je poslužena.

Još jedna predstavnica velikih riječnih riba je i kečiga koja ima stanište u Dunavu, Savi, Dravi i njihovim pritocima. Iznimno je cijenjena zbog svoje ikre, tj. kavijara koji je vrhunska gastronomska poslastica.

Ako ste željni u adventskim danima probati jedinstvene specijalitete s riječnom ribom predlažemo da vaše putovanje započnete u Slavoniji. U hotelu Dunav uz renomirana iločka vina možete uživati u ražnjićima od soma na žaru te smuđa ili soma.

U restoranu Stari podrumi u blizini Dunava možete probati platu riječne ribe (prženi šaran, smuđ u pivskom tijestu, smuđ u kukuruznom brašnu sa žara, som u plodovima srijemskih njiva) uz prilog lešo povrće i kuhani mladi krumpir.

U požeškoj kotlini smjestio se restoran Stari Fenjeri koji je jedinstven po svome ribnjaku. Uz  restoran vlasnici smo pastrvskog ribogojilišta te ribu vadimo pred gostom i po potrebi. Uz pastrvu u manjoj količini imamo i vlastiti uzgoj šarana i druge ribe. Riba koja nam nedostaje isključivo se kupuje živa koju držimo u čistoj izvorskoj vodi kako bi se očistila od mulja i po potrebi pripremamo za goste.“ – ispričao nam je vlasnik Petar Odvorčić. Specijalitet restorana je dimljena polovica šarana prigotovljena na žaru.

A uz prekrasan ugođaj Rastoka predlažemo da probate specijalitete od pastrve koje pripremaju u restoranu Mirjana.

Komentari