Bučnica – nezobilazna jesenska delicija

Prava bučnica prepoznaje se već pri prvom zalogaju, kada se iz spoja domaćeg svježeg sira i ribane bundeve omotanog u hrskave, ručno vučene kore još uvijek puši. Miris jeseni istog trenutka obuzima kuhinju, a čekanje da se savijača barem malo ohladi prije posluživanja čini se kao čitava vječnost. Baš takve osjećaje izaziva uživanje u bučnici.

Autor fotografije: Shutterstock

Iako je za pripremu bučnice potrebno vrijeme i dobra doza strpljenja, pa se najčešće priprema vikendom, u miru i tišini, koncentrirano i smireno, za naše bake radnog vremena nekada nije bilo. Kada se obitelj zaželjela finog domaćeg vučenog tijesta, a sastojci su se skupljali i istog se trena sav posao pretvorio u miješenje tijesta i pripremu finog, bogatog nadjeva.

Kod pripreme tijesta najvažnije je kvalitetno brašno kojem se zatim dodaju ulje, malo octa i voda pa od ova četiri sastojka nastaje elastično, ali još uvijek mekano tijesto. Kod razvlačenja potrebno je pak samo pripaziti da tijesto ne popuca i pola posla već je gotovo.

Nadjev se kod bučnice priprema onako, od oka. Ne postoji univerzalni recept koji će vam reći koliko sira, a koliko bundeve je potrebno da bi baš vaša bučnica bila najfinija u selu. Oni iskusniji u pripremi ovog zagorskog specijaliteta omjere drže u malom prstu, dok će oni drugi naučiti samo ponovnim pokušajima. No, vjerujte, nema se tu puno za pogriješiti, svako će bučnicu napraviti po svom guštu, s manje ili više file, s hrskavijim tijestom premazanim maslacem, pa prelivenim vrhnjem ili pak mekšim, koje će bučnicu učiniti sočnijom.


Image: Shutterstock

Da u bučnicama vole uživati baš svi, od onih najmlađih pa do najstarijih, dokazuje i velik odaziv na prošlogodišnju Bučijadu, a koja će se i ove godine održati od 19. do 21. listopada u Ivanić Gradu. Uz pregršt dodatnih sadržaja, svake nas godine posebice veseli bogata gastro ponuda jela od buče koja će se moći degustirati u restoranima i gastro šatoru na samoj manifestaciji, a među kojima se nalazi i velik broj bučnica svih oblika, mirisa i okusa.

Gospođa Sanja Emm pripremu bučnice svake godine prezentira posjetiteljima Bučijade, a pred ovogodišnje izdanje ove manifestacije otkrila nam je i svoju tajnu pripreme.

"U tijesto obavezno dodajem ocat da ne bi pucalo, a kada ga zamijesim, ostavim ga da se odmara kako bi postalo rastezljivo. Dobro je ostaviti ga da odmara i preko noći. Za nadjev koristim zelene buče koje smo ostavili da narastu jer su mekanije i finije za ovu vrstu jela. Svoje bučnice ne premazujem vrhnjem i upravo su zato hrskavije."


Image: Thinkstock

Uz posjet Bučijadi u Ivanić Gradu, uvijek je tu i opcija posjeta nekom od zagorskih restorana s našeg popisa te iskušavanja sreće u naručivanju bučnice, one za posebne goste. Tako nam je gospođa Biserka Jakšec, kuharica restorana Stara preša, otkrila svoj recept za najfiniju bučnicu, ali i tajnu sočnosti te kremoznosti ovog tradicionalnog specijaliteta.

"Najprije se radi vučeno tijesto, ono mora odstajati, a u međuvremenu se buča riba i soli te stoji oko sat vremena da otpusti vodu. Dodaje se sir, jaje, sol i sve se dobro pomiješa. Tijesto se razvuče, premaže nadjevom, zarola pa se premazuje vrhnjem i peče. Takva premazana, bučnica će biti kremastija i sočnija", rekla nam je gospođa Biserka.

Bučnicu možete pronaći i u Đurinoj hiži, među zelenim bregima Varaždinskih Toplica, gdje ju na svoj način priprema otac voditelja restorana Nikole Božića, Nebojša Božić.

"Postoji nekoliko tajni savršene bučnice poput one da je najbolja kada je se priprema s puter tikvom, a ima nešto i u ribanju te soljenju. Naime, mi u Đurinoj Hiži buču solimo u slojevima, najprije naribamo dio buče, posolimo je, pa dodamo drugi dio buče i tako dok ne dođemo do kraja. Sir također mora biti domaći, od provjerenog dobavljača jer samo će tako bučnica biti ona prava. Kada je slažemo, bučnicu premazujemo mješavinom maslaca i mlijeka, a prije pečenja dodajemo i vrhnje. Bučnica će biti najbolja ako se peče tako da ne dodiruje druge štrudle, a i pod pekom je savršena", objasnio nam je gospodin Božić.


Image: Thinkstock

Sezona je u punom jeku, buče već čekaju da ih se spoji s domaćim sirom i začini na najslasniji način, a zatim upakira u hrskavo ruho domaćeg vučenog tijesta. Preostaje vam samo rezervirati mjesto i uživati u najfinijem jesenskom specijalitetu.

Komentari