Chocolate – main delicacy of Croatian restaurants

We love it in any form – raw, liquid, in creams, biscuits, cookies, powder, and for every special occasion chocolate reigns on formal and festive tables as desert or finger-food delicacy. Chocolate is always trendy, and every now and then we learn some new creative combinations in which it can be used, although there are already millions of tried sweet and salty ones.

Image author: Shutterstock

Krenete li iz Šibenika prema Nacionalnom parku Krka, velika bi šteta bila ne posjetiti 20-ak kilometara udaljen Skradin. Mjesto je to gdje Krka more ljubi, a koje se diči ukusnom hranom i ljubaznim domaćinima, malo koga ostavlja ravnodušnim. Skradin ima dušu malog mjesta, diči se titulom jednog od najstarijih u Hrvatskoj, a okružen je i smješten na samom prirodnom bogatstvu. Svatko tko dođe u Skradin nahranit će dušu ljepotom prirode. Sigurno će se pobliže upoznati i s labudovima, koji su ondje poput domaćina. Osobit zemljopisni položaj Skradina osjeti se i u snažnim aromama s bogatih trpeza. Poljubac rijeke i mora  ispisuje stranice jedne uistinu posebne gastronomije. Posebne su i jegulje iz Prukljanskog jezera, koje zovu bižot. A svi će pohvaliti čokalice,  sitne ribice koje žive između gornjeg sloja slatke vode rijeke Krke i donjeg sloja slane morske vode koje se prže u brašnu, ali i koprtlje, štapiće pršuta i pancete koji se umotaju u janjeće iznutrice i kuhaju s komadima suhog mesa. Popularna su i jela ispod peke, hladni skradinski brudet od jegulje s palentom od kukuruznog brašna.  Ipak, gosti koji dođu u Skradin, svakako ne bi smjeli propustiti delicije iz starih vremena koje se obožavaju. Glasoviti skradinski rižot kojeg je u emisiji "No reservations" proslavio Anthony Bourdain, jedna je od dalmatinskih gastro-ikona od telećeg mesa. Jelo se priprema 8 do 10 sati, a tradicionalno ga spravljaju muškarci u Skradinu.  Pravi skradinski rižoto može se pojesti u restoranu Cantinetta vlasnika Tome Računice koji gostima preporučuje da je rižot uvijek potrebno naručiti dan ranije.

- Posebnost našeg rižota je u dugom spremanju, ali i on se nakon kuhanja mora odmah poslužiti. Zato je pravi skradinski rižoto uvijek potrebno naručiti dan ranije u restoranu. Samo tako turisti mogu znati da su dobili izvorno jelo. Ako je skradinski rižoto na meniju "à la carte", mogu biti sigurni da to nije pravi rižoto - kaže Tome Računica.

Ante Petrović, vlasnik skradinskog restorana Zlatne školjke, u svojoj ponudi također ima skradinski rižoto, ali i bogat riblji i mesni menu.

Od velikog izbor slastica, gostima se svakako isplati isprobati skradinsku tortu - poslasticu od badema, oraha i meda koju su skradinske mladenke još u 14. stoljeću same pekle uoči prve bračne noći kako bi impresionirale svojeg odabranika.  Izvrsna je, intenzivnog i jakog okusa, a u nju ne ide brašno! Samo orasi, bademi i jaja. Ako se još doda i cimet, med, korica limuna i naranče, rakija od ruže, prošek i rum, postaje prava delicija. Uslast!

Comments