Viška i komiška pogača

Rijetki su oni koji će na prvu znati pravu razliku između viške i komiške pogače, no kada jednom isprobaju obje delicije u pravom, starinskom izdanju, tada se ta razlika nikada ne zaboravlja. Svaka malo posebnija od druge, ove su dvije pogače svakako perjanica otočke gastronomske tradicije.

Autor fotografije: Thinkstock

Otok Vis, osim bistrog tirkiznog mora i srdačnih stanovnika, krase i dvije tradicionalne delicije koje nikada ne prolaze nezapažene. Viška i komiška pogača, slane kraljice gastronomskog dijela otoka, najfinije su kada ih se priprema s domaćim rajčicama iliti po dalmatinski pomidorima, finim, slanim inćunima, upakiranima u ručno umiješeno tijesto.

Razlika između viške i komiške pogače i više je nego očita. U višku se varijantu ne dodaje rajčica, a priča kaže da je to zato što se ovaj specijalitet na otoku pripremao još od davnina, kada moreplovci na Vis još uvijek nisu donijeli pomidore, pa su se pogače pekle na nešto jednostavniji, no jednako ukusan način. 

Komiška je pogača, ona s rajčicama, zbog bogatijeg okusa sočnih crvenih plodova, danas ipak nešto popularnija, a priprema se vrlo jednostavno. Od brašne, vode, kvasca i domaćeg maslinovog ulja zamijesi se tijesto, a zatim se između dva sloja dodaje nadjev od pirjanog luka s rajčicom, slanih srdela ili inćuna i začinskog bilja. Recepti za komišku pogaču, baš kao i svaki drugi izvorni specijalitet Lijepe naše, variraju iz ulice u ulicu, od kuće do kuće, pa se tako osnovnim sastojcima po želji dodaju još i masline te kapare, a ponekad i doza češnjaka za još spektakularnije okuse.


Fotografija: Shutterstock

Kada je još vruća, može se dodatno začiniti kvalitetnim maslinovim uljem, a drugi joj dodaci zbilja nisu potrebni. Bogatstvo aroma domaćih sastojaka i kombinacija okusa koju stvaraju ove, naizgled jednostavne, jeftine namirnice dovoljna je već sama za sebe.

Viška i komiška su pogača najslasnije ljeti, kada su svi sastojci dostupni u bakinom vrtu i svježi, sočni, savršeni da postaju dio slasnih, nikad zaboravljenih gastronomskih priča. Upravo se tada viška i komiška pogača nalaze na menijima diljem obale, a dubrovački Pantarul slovi za mjesto s jednom od najfinijih izvedbi ove proslavljene otočke delicije.


Photo: Thinkstock

"Komiška pogača naš je proljetni specijalitet. Pripremali smo je na nešto drugačiji način, kao individualne porcije, loptice, i posluživali toplu. Kombinirali smo marinirane i slane inćune kako bi ipak imala dozu neočekivanog koju sa sobom nose marinirani inćuni, koji nisu standardni dio tog recepta. Komiška je pogača omiljena među našim gostima, pa ćemo recept za istu objaviti i u Pantarulovoj kuharici koja izlazi ove zime", objasnila nam je Ana-Marija Bujić iz restorana Pantarul.

Viška i komiška pogača svakako su najslasnije kada se pripremaju kod kuće, po starinski, s kakvim maštovitim zaokretom, baš kako to rade u Pantarulu. Samo tada sa sobom vuku i neke divne morske priče. Priče o mirisnim pogačama koje su nekada dočekivale moreplovce, a danas se peku za obitelj, one najbliže koji zaslužuju samo najfinije.

Komentari