Sir s vrhnjem - jednostavnost lokalnih namirnica u najboljem obliku

Nezaobilazno predjelo kontinentalnog dijela zemlje svakako je i jednostavan, a tako ukusan, spoj domaćeg sira i vrhnja.

Autor fotografije: Shutterstock

Sir s vrhnjem ne skriva baš nikakvu nauku kada je u pitanju priprema, riječ je o jednostavnom jelu kojem su potrebna svega dva sastojka, a dodaci poput začina i povrća ono su što će ovaj sjajan spoj učiniti posebnim.

Ova se kombinacija najčešće poslužuje uz suhe nareske pa je tako savršen uvod u mesni dio baš svakog menija. Siru s vrhnjem dodaje se međimursko meso s tiblice, domaća šunka ili pak suhe kobasice, svježe povrće, čvarci, a često se na istom tanjuru nalaze i slasna domaća zaseka te topli kruh. Osim uz nareske, sir s vrhnjem poslužuje se kao lagani doručak ili večera.


Fotografija:Shutterstock

Sir s vrhnjem priprema se nevjerojatno jednostavno. Dovoljno je tek pomiješati ta dva sastojka, a zatim im dodati začine po želji. Svježe mljevena crvena paprika, sitno sjeckana svježa paprika, mladi luk ili češnjak, sol i papar idealno će se složiti s osvježavajućim mliječnim spojem. Za vrijeme nešto toplijih dana nikako ne zaboravite ni svježi vlasac koji će dobar tanjur sira s vrhnjem definitivno podići na još jednu višu i ukusniju razinu.

Spojem sira i vrhnja može se puniti povrće poput paprike ili krastavaca, vučeno i lisnato tijesto ili pak se pripremati sjajni, aromatični namazi. Odlična je podloga za različite niskokalorične paštete poput one od tune ili začinskog bilja. Dovoljno je tek sve sastojke dobro sjediniti, dodati im prstohvat začina i uživati u brzinskom obroku.

Kod pripreme sira s vrhnjem važno je tek slijediti vlastiti ukus. Volite li kremastija i mazivija jela, dodajte više vrhnja. Volite li da prilozi budu gušći i u njima se uživa isključivo vilicom, dodajte više sira. Jednostavnije ne može i upravo je zato ovo predjelo omiljeno u restoranima diljem Lijepe naše. Naši su nam sugovornici otkrili kako je ovo jelo, zbog svoje jednostavnosti, obožavano kako u kuhinji tako i na stolu. Poslužuje se kao samostalno jelo, ali i u nekim drugim, tradicionalnim spojevima.

Prepoznati samoborski restoran Gabreku 1929. već tradicionalno na svom meniju drži domaći spoj sira s vrhnjem, a osim kao predjelo, kombiniraju ga i u slatkim spojevima.

„Gosti u našem restoranu jako vole sir s vrhnjem pa ga zato i stalno držimo na meniju. Sir i vrhnje nabavljamo od lokalnih OPG-ova, a uz ovo jelo najčešće poslužujemo domaće nareske poput špeka, kobasica te čvaraka. Inače, na meniju držimo i slane i slatke palačinke koje također punimo domaćim sirom i vrhnjem“, rekla nam je gospođa Marija, vlasnica restorana Gabreku 1929.


Fotografija:Shutterstock

Restoran Terbotz, smješten u Štrigovi među zelenim međimurskim vinogradima, također je prepoznat po domaćim delicijama. Tako se na njihovom meniju može pronaći spoj sira i vrhnja u kombinaciji s mesom z tiblice, domaćom kobasicom, slaninama te međimurskim sirom turošem. „Sir s vrhnjem poslužujemo kao predjelo uz ostale domaće specijalitete kao što su slanine i sir turoš.

Sir nabavljamo kod lokalnog dobavljača, OPG-a Šantić. Inače, u restoranu Terbotz koristimo domaće namirnice uzgojene u vlastitom vrtu, a zatim kroz jelovnik prezentiramo naizgled klasična jela, no zalogaji su sezonski dopunjeni raznim inovativnim okusima“, otkrio nam je Filip Jakopić iz međimurskog Terbotza.

Na samo 40 kilometara od Zagreba krije se pak zelena oaza Vuglec Breg. Osim domaćeg mesa gusaka i patki te krvavica, na meniju kao jednu od najtraženijih domaćih delicija drže i sir s vrhnjem. Otkrili su nam gdje namirnice nabavljaju te u kojim ih jelima sve kombiniraju.

„Imamo odličnog dobavljača sira i vrhnja, gospođa od koje uzimamo ima 30 kravica i proizvodi su joj stvarno vrhunski. Kombinaciju sira i vrhnja, osim kao zasebno jelo, koristimo i za punjenje naših zapečenih štrukli, radimo kukuruznu zlevku te u kolačima u kojima i inače upotrebljavamo svježi sir. To su jednostavne namirnice koje je lako prilagoditi gotovo svakom tradicionalnom jelu i zato ih i volimo“, rekli su nam u Vuglec Bregu.


Fotografija:Shutterstock

Savršena u svojoj jednostavnosti, kombinacija sira i vrhnja naprosto idealno odgovara svakom stolu, bez obzira na vrijeme i mjesto. A jednom kada se isproba, ovaj se spoj, nema drugog objašnjenja, naprosto obožava.

Komentari