Pašticada – omiljeni dalmatinski specijalitet

Dugo i sporo kuhanje, neodoljivi mirisi i njoki kao obavezan prilog, najvažnije su činjenice koje morate znati o pašticadi, najtradicionalnijem dalmatinskom jelu. Ostatak slasne priče ispričat će vam okusi sami za sebe.

Autor fotografije: Filip Brala/PIXSELL

Meso koje se raspada na dodir, gusti umak od povrća i vina, a zatim još i domaći, istog dana zamiješeni njoki, savršen su recept za dalmatinsku pašticadu. Obožavaju je mali i veliki, stari i mladi, nezaobilazan je dio dalmatinske tradicije, a svatko tko je isproba samo jednom, bez imalo razmišljanja, poželi joj se vratiti. Takva je pašticada, osvaja raskošnim okusima u čemu joj pomaže domaće povrće i vino, odabrani začini, ali i kvalitetno meso. Nije ni čudo što se ovo jelo smatra najpoznatijim predstavnikom dalmatinske gastronomske tradicije.

Iako bismo svi bez imalo oklijevanja mogli priznati kako bi uživanje u pašticadi bilo poželjno barem jednom tjedno, priprema ovog jela najčešće se čuva za one posebne, obiteljske trenutke. Jer, pašticada se kuha pažljivo, dugo i u velikim količinama, pa je stoga idealan dodatak blagdanskim druženjima.

Ovo se bogato jelo priprema duž cijele dalmatinske obale, a ono što je često razlikuje od jednog grada do drugog su nijanse u začinima, domaćem vinu i odabiru povrća. Naime, u dijelovima Dalmacije dodaje se ili oduzima klinčić, a povrće se pak uopće ne dodaje pašticadi kako bi ona zadržala tamnu boju, baš onakvu kakva treba biti. Oni drugi će ga pak dodati kako bi njihov umak bio bogatiji, puniji i još ukusniji. Fotografija:Miranda Cikotic/PIXSELL

Pašticada se obavezno priprema od goveđeg ili junećeg buta, po želji se, dakle, dodaje i korjenasto povrće poput mrkve, celera i peršina, dodaje joj se još i prošek ili slađe crno vino, a za dodatnu dozu okusa tu su i slanina, češnjak, pa i klinčić, cimet, muškatni oraščić te suhe šljive. Kombinacija okusa instantno podsjeća na hladnije dane i grijanje uz šalicu finog kuhanog vina, a upravo je crno vino savršen dodatak svakoj dobroj pašticadi.

Njezina se posebnost krije u dugom i sporom kuhanju koje je zaslužno za sljubljivanje okusa baš svih namirnica na savršen način. Gotova je kada se komadi mesa odvajaju već na dodir, kada se povrće pretvori u nezapamćeno dobar umak, a arome prošeka još uvijek se osjete pri kraju svakog zalogaja. 

Uz pašticadu, nezaobilazni su i domaći njoki. Idealno se slažu uz gusti, aromatičan umak, a pripremaju li se kod kuće, dok se u velikom loncu još uvijek krčka pašticada, cijela priča postaje još malo ukusnija. Naime, za dobre njoke, kažu, potrebno vam je samo malo volje, osjećaj za tijesto u rukama, domaći krumpir i brašno. Sve ostalo samo su nijanse. Kada se zamijesi, tijesto za njoke ne smije biti ljepljivo, no ne smije biti niti pretvrdo i upravo je zato osjećaj za savršenu teksturu onaj koji vodi čitav proces. Bez tog se osjećaja ne može, rekle bi vam dalmatinske none, baš kao što ni pašticada ne ide bez domaćih, mekih i slasnih njoka.Fotografija:Shutterstock

Za savršenu recepturu omiljenog dalmatinskog specijaliteta zavirili smo u neke od domaćih restorana i pokušali otkriti što baš njihovu pašticadu čini savršenom

"Pašticadu u ponudi držimo kroz cijelu godinu, a vole je i domaći i turisti. Smatramo kako popularnost duguje tradiciji i činjenici da je i predstavljamo kao svoje autohtono jelo. Pripremamo je na klasičan način, a i njoke radimo po našem domaćem receptu", rekli su nam u šibenskom restoranu Tinel.

U restoranu Apolon na Hvaru otkrili su nam recept za omiljeno dalmatinsko jelo, a voditelj restorana Goran Boban također je dodao kako je pašticada iznimno popularno jelo te kako baš svatko tko ga isproba iz Apolona izlazi zadovoljan.

"Pašticada je jedno divno tradicionalno jelo koje se priprema od mesa špikovanog povrćem i pancetom, koje se zatim marinira u vinskom octu dan ili dva pa se zaprži i kuha šest do osam sati. Kuha se u umaku od luka, korjenastog povrća, vina, jabuka i šljiva, a cilj nam je dobiti meso koje se može jesti žlicom. Naši je gosti obožavaju, posebice u kombinaciji s domaćim njokima", rekao nam je gospodin Boban iz Apolona.

Posjet našoj obali nije rezerviran samo za ljetne mjesece, već se zaputite na izlet i za vrijeme nešto hladnijih, vjetrovitih dana, iznenadite se divnim prizorima i još boljom hranom. Jer, pašticada će najbolje sjesti upravo u jesenskim i zimskim danima. Nemojte ju propustiti.

Komentari