Makovnjača i orahnjača – omiljeni blagdanski dizani slatkiši

Da bi omiljene tradicionalne slastice ispale upravo savršene, potrebna je doza strpljenja i ljubavi, ali i znanje u pripremi tijesta te dovoljno aromatičnog nadjeva kako bi dizani kolači ispali baš onakvi kakve pamtimo iz bakine kuhinje.

Autor fotografije: Shutterstock

Toplo dizano tijesto u kombinaciji s finim punjenjem, koje savršeno odgovara sezoni snijega i slatkih mirisa, u kontinentalnim se krajevima zemlje priprema već desetljećima. Najbolje recepte, već tradicionalno, oduvijek čuvaju naše bake. Tako se po tim istim receptima ove dizane slastice pripremaju još i danas, a najvažnije je, reći će vam baš svaka iskusna kućanica, pridržavati se uputa. Dobri omjeri dovest će vas do idealnog dizanog, ali i savršeno prhkog tijesta, s dovoljnom količinom mjehurića od kvasca, koje se zatim u kombinaciji s nadjevima naprosto topi u ustima.

Priprema ovih tradicionalnih slatkih delicija naizgled je vrlo jednostavna. Kvasac, brašno, maslac, šećer, žumanjci, limunova korica za dodatnu aromu te koji decilitar mlijeka donijet će vam meko i podatno tijesto, dok će punjenje pripremljeno od oraha i mlijeka, odnosno maka i mlijeka te začina po želji ovaj dizani kolač odvesti na posve novu, ali tako poznatu razinu. Dobra ideja jest i dodatak začina poput cimeta i vanilije, ali i grožđica, narančine korice te ruma za one posebne, još aromatičnije zalogaje.


Fotografija:Shutterstock

Tradicionalna priprema makovnjače i orahnjače zahtjeva strpljivo miješenje tijesta koje je meko, pomalo elastično, zatim čekanje da se to isto tijesto digne kako ne bi bilo preteško, ali i dobar omjer sastojaka kod punjenja.

Kada se poslužuju, ovi dizani kolači mirišu na djetinjstvo, zbog slatkog vrtloga na svaki će blagdanski stol donijeti dozu elegancije i domaćih okusa objedinjenih u slasnu, dizanu deliciju.

Makovnjača i orahnjača idealno se slažu uz čašu mlijeka za doručak, butelju dobrog vina nakon blagdanskog ručka, ali i uz čašicu rakije iz domaće radinosti prije spavanja.

Delicija čija priprema zasigurno zavrjeđuje najslađu dozu divljenja priprema se i u domaćim restoranima. Dok jedni strogo čuvaju svoju tajnu pripreme, oni drugi, oduvijek zaljubljeni u ovu prepoznatljivu slasticu, rado je dijele s drugim sladokuscima.

Na samo pola sata vožnje od Osijeka nalazi se mjesto Karanac, a u tom mjestu čak dva sjajna restorana koja u svojoj ponudi drže i obavezne slastice za vrijeme blagdanskih dana – orahnjaču i makovnjaču. U Slavoniji ih nazivaju još i gužvare ili masnice, a u seoskom gospodarstvu Ivica i Marica otkrili su nam i kako ih pripremaju.

„Kada pripremamo orahnjaču najprije poparimo orahe u mlijeku, a kod pripreme tijesta koristimo samo domaće brašno. Tijesto treba biti meko, s puno fila. Mi ih radimo u nešto manjoj verziji, kao mini gužvarice. Koristimo i domaće orahe. Kada je u pitanju makovnjača, u nadjev dodajemo mlijeko te malo vanilije.“


Fotografija:Shutterstock

Osim Ivice i Marice, Karanac je mjesto bogatije za još jedno divno, zeleno obiteljsko imanje. Baranjska kuća na svom meniju krije brojne slavonske specijalitete, a omiljene makovnjača i orahnjača obavezan su dio njihove ponude.

„Za pripremu gužvara koristimo samo domaće proizvode i sve radimo sami. Sve radimo na klasičan način, slatko dizano tijesto, bogato punjenje i to je to. U ponudi imamo i druge slatke dizane kolače i to su uglavnom slastice koje radimo po narudžbi“, rekao nam je gospodin Mario iz Baranjske kuće.

U srcu Iloka pak se smjestio već dobro poznati hotel Dunav. Zavirili smo i u njihovu kuhinju te saznali što je zapravo potrebno za uspješnu pripremu orahnjače i makovnjače.

„U ponudi često imamo orahnjaču i makovnjaču. To su kolači koji su prava klasika, no da bi ispali dobro, osoba koja ih priprema treba imati iskustva i puno treniranja u rukama. Važno je da se ne peče dugo i da ne bude presuho, da bude dovoljno fila, da lijepo izgleda i, naravno, da bude fino“, saznali smo u kuhinji hotela Dunav.


Fotografija:Shutterstock

Makovnjača i orahnjača u svom izvornom obliku idealna su poslastica u blagdansko vrijeme, kada se obitelj okupi oko stola, a starinske namirnice i mirodije zamirišu s tanjura. Stoga, najbolji savjet koji možete dobiti ovih dana je da ove dizane kolače nikako ne propustite niti ove sezone.

Komentari