Krvavice – domaća gastronomija za hladnije dane

Kolinje, danas sve rjeđi običaj koji se u hrvatskim selima njeguje oduvijek, označava početak hladnijeg vremena i pripremu slasnih mesnih delicija za ostatak godine, a teško prolazi bez siromašnog, ali tako ukusnog specijaliteta – krvavica sa zeljem.

Autor fotografije: Thinkstock

U vrijeme kolinja svježe se domaće meso sprema se za zimu i ostatak godine, a oni najbolji komadi pripremaju se odmah. Osim nezaobilaznih čvaraka koji se istiskuju još istog dana te salenjaka od kojih miriše cijela kuća, tu su i obavezne krvavice. Crijevo punjeno heljdom, svinjskom krvi i masnoćom i dobrom dozom začina po želji, prava su poslastica kada zima odjednom odluči pokazati svoje zube. Točan recept za krvavice, baš kao i velik dio tradicionalnih domaćih jela, zapravo i ne postoji. Svaki domaćin na svoj će se način pobrinuti da upravo njegove budu najfinije. Manje ili više krvi, količine soli i papra ili masnoće ovise isključivo o obiteljskom receptu i upravo je to ono što krvavice razlikuje od kolinja do kolinja.


Ipak, poznato je kako priprema krvavica ne oduzima puno vremena, pa ih se zbog jednostavnosti uparuje s istim takvim prilogom. Kupus ili zelje idealan je par finim domaćim okusima pravih krvavica. Pripremano na dobro zaprženom luku, uz dodatak pokoje kockice krumpira, u manje od sat vremena nastaje jelo od kojeg instantno rastu zazubice. Miris koji širi pečenje krvavica ili, kako ih zovu Međimurci, ćurki, stvara idealan jesenski, ali i zimski ugođaj i već na prvu možete biti sigurni da ćete nakon ručka biti siti i zadovoljni.Fotografija:Thinkstock


Osim crnih, postoje i bijele krvavice koje se pripremaju bez krvi i mesa, a za njih je potrebno samo domaće kukuruzno brašno i dobra količina svinjske masti. Obožavatelji ovih specijaliteta, uvijek će radije odabrati onu pravu, težu i slasniju varijantu – sočne crne krvavice.


Krvavice se smatraju težačkom hranom i poprilično ih je teško pronaći na menijima restorana. Zbog svog robusnog izgleda u spoju s kupusom i krumpirom, usudili bismo se reći, rustikalnog dojma, često i nisu najprimamljivije na prvi pogled. No, potreban je samo jedan zalogaj i oduševljenju će se teško nazirati kraj.

Upravo zato, iznenadila nas je činjenica da se u restoranu Vuglec Breg pripremaju pravi domaći primjerci ovog slasnog specijaliteta.


Pripremamo ih sami, a za pripremu koristimo svinjska pluća i glavu koje zatim skuhamo, dodamo im skuhanu heljdinu kašu i malo riže, skuhamo i krv, začinimo soli, paprom i s malo pimenta, pa punimo crijeva. Poslužujemo ih uz kiselo zelje i restani krumpir. Krvavice su dosta jednostavno jelo, a mi ih pripremamo u većim količinama otprilike jednom tjedno kako bi svojim gostima uvijek poslužili svježe jelo”, rekli su nam u restoranu Vuglec Breg.Fotografija:Thinkstock


Pronaći ih možete i u samoborskom restoranu Dalmacija gdje su nam otkrili kako je ovo jelo na njihovom meniju itekako popularno.


Krvavice poslužujemo s kiselim zeljem i restanim krumpirom jer se samo tako krvavice i poslužuju. Iako ih ne radimo sami, imamo svog čovjeka koji to radi za nas, one su poprilično popularne kod gostiju i često se naručuju.”


Ako još niste, ovo specifično slasno jelo svakako isprobajte u nekom od naših restorana , pa uživajte u autentičnim okusima svježeg domaćeg mesa u kombinaciji s osvježavajućim kupusom , a ponegdje i sasvim posebnim restanim krumpirom. Ovakve se delicije na menijima ne viđaju često stoga su sve hladniji dani idealni za uživanje u najboljem od domaće gastronomije.

Komentari