Kruh ispod peke priprema se s puno ljubavi i strpljenja

Brojni restorani u Hrvatskoj štuju tradiciju domaćeg kruha ispod peke i svakodnevno ga imaju u ponudi

Autor fotografije: Shutterstock

Kruh ispod peke cijenjena je delicija koja je već stoljećima ukorijenjena u tradiciju Hrvatske, posebno Dalmatinske zagore. Iako su svima dostupne nove tehnologije u kuhinji, čovjek ostaje vjeran vatri. Kuhanje na vatri, žaru i pepelu duboko je ukorijenjeno u hrvatsku gastro tradiciju. Uz dobar domaći kruh, kažu kulinarski znalci, gotovo da ništa drugo ni ne treba. Pekli su ga još i stari Egipćani 2000 godina prije Krista. Zatim je došao u Grčku, pa Rim, a onda se opojni miris počeo širiti u cijelom svijetu. Domaći kruh omiljena je delicija te neizostavan prilog jelima, posebice kada je u pitanju riba ili ”pečenje”. Iskusni majstori u pečenju kruha reći će vam da za umijesiti i ispeći dobar kruh ispod peke treba strpljenja, pažnje i ljubavi. Mijesi se isključivo ručno. Sastojci su jednostavni : brašno, kvasac, sol, voda.

Photo: Shutterstock

Mjere su “od oka” jer tu važnu ulogu igra iskustvo. Brojni restorani u Hrvatskoj štuju tradiciju domaćeg kruha ispod peke. Kaštil Slanica je od 12. do 14. stoljeća bila poznata kao utočište omiških gusara. Od 14. stoljeća jedna je od postaja za trgovinu solju, a danas je tamo restoran Kaštil Slanica u koji mnogi rado zalaze.. S razlogom! Smješten u srcu kanjona rijeke Cetine, s prirodnom kulisom kristalno zelene rijeke, Kaštil Slanica gastronomsku ponudu veže uz okruženje i prošlost, jela iz Cetine, mora i omiške stine. Domaći kruh ispod peke zaštitni je znak restorana.

- Pripremamo ga na način na koji su ga pripremali naši stari, koristeći vatru i peku, i radimo ga svakodnevno u našem restoranu – kažu u Kaštil Slanici i napominju da se jedinstvenost pripreme oslanja na dalmatinske običaje, koji svakom gostu daju nezaboravan doživljaj.

U mjestu Vid, nedaleko od Metkovića, na samoj obali rijeke Norin, nekoliko metara od Arheološkog muzeja Narona, smjestio se restoran Đuđa i Mate. Najpoznatiji su po vrlo finom brudetu od žaba i jegulja, a jako ih dobro pozna i po kruhu ispod peke.

- Naši gosti jako dobro znaju da je kod nas uvijek svjež kruh ispod peke. Ljudi to obožavaju – kažu u restoranu.

Isto je i u konobi Didov san u Zagrebu koja je poznata po autentičnim jelima Dalmatinske zagore kao što su uštipci s kajmakom, sir iz kace i mišine, koštradina i raštika, žabe s pršutom, brudet od jegulja i žaba, teletina i janjetina ispod sača. Postoje dva restorana u Zagrebu, jedan na Kajzerici (na godišnjem su do 20. kolovoza), drugi na Gornjem gradu, a u oba nude isti jelovnik.

- Kruh ispod peke naša je tradicija i uvijek ga imamo u ponudi – kažu u konobi Didov san.

Photo: Shutterstock

Komentari