Fritule - tajna je u slatkim i aromatičnim dalmatinskim jastučićima

Slatka poslastica divna je uspomena na djetinjstvo onima nešto južnije, dok ostatak zemlje jedva čeka hladnije dane kada se slasne fritule mogu pronaći na gotovo svakom koraku, a podsjećaju na tople dane provedene uz more.

Autor fotografije: Shutterstock

Slatki zalogaji najprije se dižu u dobro zagrijanoj kuhinji, zatim prže u vrelom ulju da bi na kraju na najslasniji mogući način grijali hladne zimske dane. Jednostavne kakve jesu, ove se pržene slatke okruglice danas se poslužuju uz čitav niz dodataka te su neizbježna poslastica za vrijeme adventa kada ih u različitim varijantama možete pronaći na gotovo svakom koraku.

Prave domaće fritule pripremaju se s kvascem i limunovom koricom, a nezaobilazan je i dodatak rakije. Ona se u fritule dodaje kako ne bi upile previše masnoće i postale preteške, već se iz okruglica od tijesta pretvorile u meke i prozračne zalogaje prepune okusa. Za pripremu ove slastice trebat će vam nešto više strpljenja dok se tijesto još diže, a zatim i kod pečenja dok čekate da okruglice poprime zlatnu boju. No, užitak prisutan kod degustacije itekako će opravdati sav trud.


Fotografija:Shutterstock

Ono što fritule čini drugačijima od onih drugih su tajni sastojci. Netko će svojoj poslastici dodati grožđice umočene u pravu domaću rakiju, dok će drugi umjesto rakije koristiti rum, pa čak i konjak, a, otkrili smo da ima nešto i u samom miješanju tijesta. Brzo miješanje donijet će prozračnije fritule, dok će iz tijesta umiješenog klasičnim postupkom nastati nešto zbijenije i teže fritule.

Fritule su najbolje još vruće, tek izvađene iz ulja i poslužene uz omiljene dodatke. Često ih se može pronaći u kombinaciji s čokoladom, karamelom i voćnim preljevima, no najbolje će biti onako izvorne, tek posipane šećerom u prahu, baš onakve kakve rade dalmatinske none.

Fritule se mogu i puniti, a osim klasičnog načina pripreme, tu su i brzinske varijante koje uključuju dodatak ribanih jabuka ili jogurta. Zbog zahvalnog tijesta od kojih nastaje ovaj slatkiš, dodati im možete gotovo sve što vam padne na pamet, pa čak i pripremiti ih u slanoj varijanti. Ipak, fritule pripremljene na klasičan način, vruće i slasne, naprosto su neodoljive, one koje podsjećaju na doma i mirišu na bakinu kuhinju još su uvijek jedini i omiljeni odabir pravih ljubitelja fritula. A oni ipak znaju najbolje!


Fotografija:Shutterstock

Da su fritule omiljena morska poslastica znaju i restorani diljem naše obale, pa su tako u svoju ponudu uveli svoje inačice ovih divnih zalogaja. Tako su nam u omiškom restoranu Kaštil Slanica rekli kako je ovaj specijalitet nezaobilazan pri posjetu njihovog restorana te kako ih u ponudi drže baš cijele godine.

"Fritule su naš specijalitet, prepoznatljivi smo po njima, a na meniju ih držimo kroz cijelu godinu, ne samo kroz zimu. Tko god ih isproba bude zadovoljan, pa je najbolje da se zaputite u Omiš i isprobate kakvog su okusa stvarno najbolje fritule."

Osim slatkih, zagrebačka konoba Didov san ponosi se i svojim slanim uštipcima. Njihovog smo kuhara Lea Topića pitali u čemu je razlika između slanih i slatkih fritula, a on nam je uz to otkrio i što misli o tajnim receptima za ovu omiljenu zimsku dalmatinsku poslasticu.

"Na meniju držimo uštipke koji su zapravo slana verzija fritula. Priprema je gotovo ista. Koristimo brašno, sol, vodu, malo kvasca, a onda zamijesimo tijesto i napravimo kuglice koje pržimo. Poslužujemo ih uz kajmak i meke domaće sireve. Slatke fritule također ponekad pripremamo, ali nemamo tajni sastojak, to su vam ionako sve samo priče, zna se kakvog je okusa prava fritula", rekao nam je chef Topić.


Fotografija:Shutterstock

Bez obzira uživate li još uvijek u slanom mirisu mora ili obilazite adventske kućice, fritule su definitivno nezaobilazan dio slasnih zimskih dana. Osim što griju i slade, podsjećaju na tople dane i tople sunčeve zrake uz zvukove mora, a upravo je to ono čemu se najviše veselimo kada hladna zima učini svoje.

Komentari