Vrhunske vinarije s turističkom ponudom

Vinar, sommelier i chef u istom podrumu - ovaj vodič kroz vinarije oduševit će vas raznovrsnom ponudom koja zadovoljava čak i najzahtjevnije hedoniste.

Autor fotografije: Shutterstock

Sljubljivanje hrane i vina jedan je od najizazovnijih zadataka sommeliera i chefova, jer vinari su svoj posao odradili u trenutku kad je vino napunjeno u butelje i pripremljeno za tržište. Doživljaj je tim intenzivniji ako uživate na autentičnoj lokaciji pa ne čudi što je od Slavonije, preko središnje Hrvatske, Istre i Kvarnera pa sve do Dalmacije sve više mjesta gdje su vinari odlučili proširiti ponudu. Tako osim vina nerijetko u podrumima i kušaonicama vinari svojim gostima nude i jela, većinom autohtona, po starim recepturama, a gotovo svi raspolažu i smještajnim kapacitetima.


U Iloku, na krajnjem istoku Hrvatske, u restoran Stari podrum se dolazi kušati vrhunska, arhivska vina Iločkih podruma: riječna riba, slavonski kulen i domaći sirevi sjajno se snalaze u društvu vrhunskih graševina, dok autohtone slastice pašu uz kraljevski iločki traminac. Na obližnjem ladanjskom imanju Principovac možete se opustiti uz košarice za piknik, biciklirati, trčati ili šetati vinskim cestama ili vježbati golf.

Stari podrum. Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Na putu prema Zagrebu, eno-gastro kutak je Zlatna dolina i Kutjevo: uz sjajne graševine vinarija Kutjevo, Krauthaker i Galić, na Vincekovo domaćini spravljaju posebne slavonske specijalitete – vinogradarski štap s nabodenom kobasicom i slaninom ili požeški vinogradarski ćevap, a tijekom cijele godine u restoranu Akademija Graševine dostupne su i ostale slavonske delicije i kutjevačka vina.

Foto: Zlatko Burivoda; Kutjevo d.d.

U zagorskoj kleti Bolfan Vinski vrh nema jelovnika jer se jela pripremaju ovisno o raspoloživosti sezonskih namirnica, no ne propustite žutu juhu od povrća s Bolfan rajnskim rizlingom, jela s heljdinom kašom kao ni domaće slane zagorske štrukle uz neko od petnaestak biodinamičkih vina. Nakon obroka možete prošetati pitomim zagorskim bregima, voziti bicikl, okušati se u streličarstvu ili potjerati konja u lagani kas.

Klet Bolfan. Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Na padinama Plešivice na aperitiv se odlazi u vinariju Krešimira Ivančića na neki od sjajnih Griffin pjenušaca od portugisca, a u podnožje, u blizini Jastrebarskog na imanje Kolarić gdje - uz izbor dvadesetak mirnih i pjenušavih Coletti vina većinom od autohtonih sorti - treba probati domaću puricu s mlincima. U blizini, podno planine Japetić nalazi se ljetnikovac Grofa Erdödya, izgrađen 1656. godine gdje možete nastaviti uživati u panoramskom pogledu uz čašu vina u ruci.

Dvorac Grofa Erdödya.

U Istri se obavezno piju malvazija i teran: hedonistima je na raspolaganju luksuzan Relais & Chateaux vinski hotel i restoran Meneghetti u Balama i tradicionalna istarska kuhinja, a ljubitelji tartufa se obavezno zaustavljaju u Livadama u JRE restoranu s Michelinovom preporukom Giancarla Zigantea, vlasnika Guinnessovog rekorda za Millenium, najveći pronađeni bijeli tartuf na svijetu. Moguće je uz vodiča i psa poći u tartufarenje i prošetati obližnjim šumama…

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Foto: Duško Marušić/Pixsell

Foto: Duško Marušić/Pixsell

Na putu prema jugu, Kvarnerske vinske perjanice - žlahtinu, ali i manje poznate sansigot te trojišćinu - uz specijalitete otoka Krka vrijedi probati u Kući vina Katunar te u konobi i vinariji Nada u Vrbniku s pogledom na more koji oduzima dah.

Krk.

Pag.

Na Pagu se u paškom siru, janjećim tripicama i autohtonom gegiću staje u Boškincu - vinariji, hotelu i JRE restoranu s Michelinovom preporukom čija je vina Anthony Bourdain nazvao čudovišno dobrim, da bi se potom oduševio i u vinariji Alena Bibicha u čijem je podrumu večeru od 12 sljedova ocijenio kao jedan od najboljih restoranskih obroka ikad! Između Paga i Skradina, u Ravnim se kotarima smjestila poljoprivredna zadruga Masvin s ponudom ekstra djevičanskog maslinovog ulja, vrhunskih vina i smokava, suhih i svježih.

Boškinac. Foto: Dino Stanin/Pixsell


Boškinac. Foto: Dino Stanin/Pixsell

Vinarija Plenković u Zavali na otoku Hvaru, uz vinsku etiketu Zlatan otok u restoranu Bilo Idro nudi svježe hlapove i rakove iz morskog bazena, a u kamenoj ljepotici Korta Katarini na Pelješcu gušta se u Dubrovačkoj pašticadi, rožati i svježim stonskim školjkama uz vrhunske plavce male.


Za kraj, agroturizam Zure u Lumbardi na Korčuli mjesto je na kojem se uživa u vrhunskom autohtonom grku i pošipu uz svježe ulovljene ribe, pršut i slaninu od mesa svinja iz domaćeg uzgoja.

Komentari