Vrhunske predstave svjetski poznatih chefova u Puli

U Puli je ovoga tjedna održana radionica u organizaciji Hrvatske turističke zajednice u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom i Hrvatskom gospodarskom komorom. Uživali smo u predavanjima i jelima sjajnih svjetskih imena!

Autor fotografije: Duško Marušić/PIXSELL

Hrvatska turistička zajednica organizira radionice i predavanja osmišljene s ciljem pružanja vrhunskog edukativnog sadržaja i informacija o svjetskim trendovima u segmentu gastronomije i enologije. Tako su 8. svibnja u prekrasnom hotelu Park Plaza Histria u Puli u sklopu projekta Hrvatska 365 Gourmet chefovi i predavači iz Italije, Francuske i Slovenije pričali o tome koji su novi trendovi u svjetskoj gastronomiji, kakav je značaj lokalne kuhinja kao visoke gastronomije, što je moderno slastičarstvo, kako sljubljivati hranu i vino, kako se promovirati i unaprijediti poslovanje restorana te što su, kako doći do njih i što uopće znače Michelinove zvjezdice.

Autor fotografije: Duško Marušić

Chef Lionel Levy vlasnik je jedne Michelinove zvjezdice u hotelu Inter Continental Marseille – Hotel Dieu, u svom je predavanju „Inovacija u tradicionalnim receptima” naglasio da svoj uspjeh temelji na tradicionalnim receptima Mediterana kojima uvijek doda neki moderni štih. Pobornik je moderne kuhinje što je s ponosom naglasio: „Iskoristite sve što imate u hladnjaku!“ S pravom poznat kao predvodnik nove mediteranske kuhinje, Lionel Levy izučio je zanat od međunarodno priznatih kuhara poput Erica Fréchona i Alaina Ducassea, a ovom je prilikom napravio pržene krakove hobotnice na podlozi od gulaša od glave hobotnice s crnilom od sipe i crnim vinom. Levy je također rekao: „Budite strogi prema samome sebi – za uspjeh je potrebno raditi, raditi i stalno raditi.“

Autor fotografije: Duško Marušić

Chef Marcello Trentini također ima jednu Michelin zvjezdicu, a pulskoj se publici predstavio temom: „Noge čvrsto na zemlji, ali pogled uprt u budućnost”. Vlasnik restorana Magorabin u Torinu, osebujnih dredloksa član je JRE (Jeunes restauraters d‘Europe) i LE SOSTE (talijanskog predstavnika udruženja Les Grandes Tables Du Monde) poznat i po tome što je u emisiji „The Greatest Chef China“, postao prvi europski chef koji je odnio pobjedu pred kineskim kolegom. Trentini je na početku okupljenima rekao: „Moja se filozofija bazira na tradiciji, ali bez nostalgije. Moj djed nikada nije pojeo morsku ribu, jer mu to kao čovjeku sa sjevera Italije jednostavno nije bilo dostupno niti zanimljivo. Moj otac ju je jeo, a ja se danas uživam baviti njome.“ Dok nam je radio svoj specijalitet Capa negra, naglasio je da je pobornik teze Glocal – treba živjeti lokalno, a razmišljati globalno. „Ono što kuhinju čini zanimljivom su kontrasti, pa se prepustite svojoj mašti i stvarajte nove okuse.“, naglasio je na kraju, dok nam je objašnjavao kako obožava u svojim jelima koristiti, ružmarin, lovor, timijan, češnjak, maslinovo ulje i puno agruma.

Autor fotografije: Duško Marušić

Već udomaćeni Levy i Trentini sjajno su odradili slastičarsku prezentaciju i time nadopunili predavanje brand menadžerice Elene Schipani i njene teme „Kako upravljati brendom”. Elena radi na promociji talijanske hrane i pića, promotor je AIS-a, talijanske udruge sommeliera te ambasador talijanske hrane. Radi kao menadžer hrane i pića, pomaže tvrtkama u razvoju projekata te stvaranju i promociji brendova. Kako se bavi društvenim mrežama te sudjeluje u društvenom projektu #tiraccontoilvino, imali smo priliku slušati kako poboljšati svoja znanja u području reklamiranja svojih brendova i proizvoda.

Autor fotografije: Duško Marušić

Na kraju, završnu riječ održala je najpoznatija slovenska sommelierka Mira Šemić, koja je tijekom dugogodišnje karijere obišla sve vodeće vinske regije svijeta. Mira vodi i organizira "Malu vinsku školu" u Ljubljani, organizira i vodi brojne radionice i edukacije širom svijeta te je stručni suradnik slovenskih novina "Pet zvezdic" i "Slovenske novice". U Puli nas je radionicom „Sljubljivanje hrane i poznatih hrvatskih vina” naučila kušati vina i uvela ljude u sljubljivanje hrane i pića. U sat i pol vremena prisutnima je podijelila hrpu savjeta kako piti koje vino i kakve se pogreške nikako ne bi smjele raditi. Ako želite saznati još nešto osim toga da postoji pet osnovnih okusa, da po bordoškom modelu vino mora odležati najmanje pet godina, da se danas vinska karta kreira prema meniju restorana, da se međimurski Pušipel u Sloveniji zove Šipon, a u Mađarskoj Furmint; dođite na sljedeću radionicu pojačanu novim predavačima 15. svibnja u Vukovar.

Autor fotografije: Duško MarušićAutor fotografije: Duško Marušić

Autor teksta: Domagoj Jakopović Ribafish

Komentari