Top restorani s vrhunskim pogledom

Hrvatska je pravi dragulj vrhunskih restorana koji će vas oboriti svjetski pripremljenim specijalitetima, ali i pogledom kojeg ćete pamtiti cijeli život

Autor fotografije: Shutterstock

Dolazite li u Hrvatsku na odmor, oduševit će vas raznolikost gastronomije. I ne samo to. Jako dobro ćete zapamtiti i kako ste se osjećali na nekom mjestu. Mnogi od restorana ponosni su vlasnici Michelinove zvjezdice. Često turisti koji prvi put posjećuju Hrvatsku/Dubrovnik dugo pamte gdje su bili i koji pogledi su im se pružali, ali i što su probali od lokalnih specijaliteta i vina.


Sjediti na samim dubrovačkim zidinama s neograničenim pogledom na stari grad i more nitko ne može platiti; tako gosti opisuju ugođaj u dubrovačkom Restaurant 360, koji slovi kao mjesto s najljepšim pogledom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Ova oaza fine dinning-a i food and wine pairinga u kojoj ćete sedam toplijih mjeseci u godini uživati u majstorijama chefa Marka Curića i njegove brojne, savršeno uigrane ekipe. Restaurant 360 zadržao je prošlogodišnju Michelinovu zvjezdicu. Svima je jasno zašto je i nogometaš Cristiano Ronaldo odabrao baš ovaj restoran kad je u travnju posjetio Dubrovnik.

360. Foto: vlasništvo restorana

I dubrovački restoran Nautika mjesto je gdje se ujedinjuju tradicija, kvaliteta i kreativnost te stvara potpuno nova "uzvišena" dimenzija mediteranske kuhinje. Kuhari koriste isključivo svježu ribu i plodove mora pa se ondje poslužuju jastozi dopremljeni s Visa, škampi i razne vrste netom ulovljenih jadranskih riba...


Nautika. Foto: Grgo Jelavić/Pixsell

Idete li prema Cavtatu, svakako posjetite Galiju koja ima najljepšu terasu, i toliko je divna za odmor i pijuckanje u suton...

Galija. Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Ambijent restorana, složni su svi, je njegova ljepota, atmosfera, osjećaj koji postaje gostima drugi glavni razlog, naravno nakon hrane, zbog kojega se vraćaju.

Galija. Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

S podulje liste na kojoj restorani dominiraju svojim pogledom i ugođajem, svakako se izdvaja šibenski Pelegrini, smješten u starom dijelu grada, na samoj rivi. U vrućim ljetnim večerima pogled puca na Katedralu Svetog Jakova. Pojest ćete tamo vrhunsku hranu, jer Pelegrini iskustvo je danas puno više od samog obroka.

Pelegrini. Foto: Mateja Vrčković

Na drugom kraju Hrvatske, na šetnjici uz more, prozračna, blistava i luksuzna Bevanda u Opatiji jedva čeka da vam pokaže svoje čari. Uz vrt u kojem uzgajaju začinsko bilje za kulinarske specijalitete, pogleda vam puca na zanosan Kvarnerski zaljev, Rijeku i sve što vam treba za savršen bijeg iz civilizacije...

Bevanda. Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Rovinj gosti obožavaju kao i restoran Puntulina koji se nalazi na strmoj hridi, tek desetak metara od kupališta i plaže, uz miris morske soli i pečene ribe, ništa vam drugo jednostavno ne može odvratiti pažnju.


Puntulina. Duško Marušić/PIXSELL

Zateknete li se na otoku Pagu, nikako ne valja zaobići restoran Boškinac koji je poznat po interpretaciji tradicionalne otočne kuhinje na kreativan i moderan način, bez pretjerivanja i to je najveći razlog zbog kojeg gosti posjećuju Pag i usred zime. Boškinac priča svoju priču kao najbolji pripovjedač i uvijek je želiš još slušati - jedan je od komentara s njihove web stranice.

Boškinac. Foto: Dino Stanin/Pixsell

Ako je vaša destinacija Zadar, sve će oboriti restoran Foša, koji također nosi titulu jednog od najboljih u Dalmaciji. Foša dijeli ime sa starom gradskom lučicom, terasa je uronjena u more te će vam posebno izmamiti uzdahe.

Foša. Foto: Filip Brala/Pixsell

U restoranu Kadena u Splitu, točno iznad lučice Zenta, puca prekrasni pogled na Šoltu, i Brač..

Kadena. Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

U restoran Kadena stigao je novi igrač koji ima namjeru visoko podignuti ljestvicu dalmatinske gastronomije. I to Damir Sertić, zagrebački kuhar koji je lanjske godine u Pekingu branio kuharske boje Hrvatske, a između 1 500 chefova je osvojio Platinum Oscar te titulu najboljeg kuhara umjetnika svijeta za 2018. godinu.

Kadena. Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

Zateknete li se pak u Iloku, tada je restoran Dunav pravi izbor za uživanje u hranu. Terasa restorana okružena je zelenilom, a u sklopu terase nalazi se bazen sa živim riječnim ribama. To upravo i upućuje na bit restoranske ponude velikog restorana Dunav - ribe na sve moguće načine.

Dunav. Foto: Davor Javorović/Pixsell

Ako ste pak u Međimurju, tada svakako posjetite restoran Terbotz. Smjestio je nadomak Svetom Urbanu i Štrigovi, na vrhu Železne Gore. Sve ljepote Međimurja, cvjetne livade, stoljetne šume i zeleni vinogradi, na terasi pravoga dvorca, bez premca su poziv na akciju i posjet ovom divnom dijelu Hrvatske. Još kad probate lokalne kolače...

Terbotz. Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

Komentari