Sve miriše na božićne kolače

Ako je u prosincu ove godine vaša destinacija Hrvatska, imate priliku iskušati tradicionalne delicije koje neće razočarati ni mirisom ni okusom

Autor fotografije: Shutterstock

Miris meda, cimeta, čokolade, oraha, i voća uvodi nas u svijet blagdanskih kolača. Ovo je vrijeme omiljeno upravo zbog mirisa i okusa koji u nama izazivaju najljepše emocije.

Miris božićnih slastica jedna je od najintenzivnijih asocijacija na djetinjstvo. Iz generacije u generaciju, na blagdanskim su stolovima uvijek nezaobilazni keksi i kolači, kao i kuglofi, orehnjača, makovnjača, čokoladne torte… Stižete li u prosinački posjet Zagrebu, brojne vas slastičarnice očekuju s ovim tradicionalnim delicijama - a za njima ne zaostaju niti restorani.


Slavonija je poznata po vrhunski pripremljenim kolačima - nađete li se u Slavonskom Brodu, Vinkovcima, Đakovu, Požegi, Virovitici i ostalim gradovima, slasticu nikad ne odbijajte! Ako boravite u Osijeku, svakako svratite u restoran krčmu Kod Ruže koja je smještena usred starog dijela Osijeka – Tvrđi – i koja, osim što nudi autohtona jela na području Slavonije i Baranje, u ponudi ima bogat izbor domaćih kolača i torti koje kuharice vrijedno pripremaju po recepturi dobivenoj u naslijeđu od baka.

Za vrijeme Božića Slavonija je uvijek puna kolača. Tu se oduvijek naveliko spremalo i pripremalo. Upravo tako je i kod nas u restoranu, i to ne samo za vrijeme blagdana. Naše marljive kuharice pripremaju baklavu, čokoladne torte, pite od jabuka, kesten pire… Ma sve što vam srce poželi, mi imamo – kažu u restoranu.

Kod Ruže. Photo: Davor Javorović/PIXSELL

Samo pola sata vožnje od Osijeka, u mirnom Karancu nalazi se Seosko gospodarstvo i OPG Ivica i Marica. Vrijedna vlasnica već je napravila neke od sitnih kolačića koji su tradicija toga kraja.

Božićni kuglofi, zvjezdice, kolačići u obliku čizmica s okusom vanilije i cimeta, orehnjače, makovnjače, mađarice, šnenokle, šaum role i ostale razne domaće slastice čekat će naše goste – kažu u Ivici i Marici, gdje je najava obavezna.

Ivica i Marica. Photo: Davor Javorović/PIXSELL

Konoba Didov san u Zagrebu — konoba dalmatinske zagore, koje su poznate po svom ugodnom i domaćem ambijentu s uvijek prijateljski raspoloženom poslugom te prisnoj atmosferi — uvijek će vas iznova motivirati da se vratite. Tu ćete iskušati i vrhunske slastičarske delicije, jedna od kojih je svakako imotska torta, koja je u tom kraju nezaobilazna slastica za blagdane.

Imamo i čokoladnu tortu, dubrovačku rožatu, a tu je i naš didov kup – čokoladna torta u kombinaciji sa sladoledom i medom. Uvijek se držimo naše tradicije – kažu nam u konobi.

Didov san. Photo: Igor Kalj/PIXSELL

Ako ste, pak, u Dalmaciji, tada svakako morate probati fritule koje ćete pronaći na svakom uglu, kao i kroštule koje su tradicija toga kraja.

Zateknete li se u Skradinu, svakako svratite u restoran Skala s kojeg se pruža pogled na marinu Skradin. Ondje ćete probati skradinsku tortu koja se obavezno priprema za blagdane. U nju ne ide brašno, već samo orasi, bademi, i jaja, a ako se doda još i cimet, med, korica limuna i naranče, te rakija od ruže - jasno je da se radi o stvarno vrhunskoj deliciji.

U ponudi ćemo imati i bakalar i skradinski rižoto, a po torti smo poznati… - kažu u Skali.

- Vaš Gourmet365

Komentari