Slastice koje osvajaju na prvu - kad ih jednom probate, tražit ćete još

Slavonci su poznati kao dobri domaćini i, vjerujte, iz Slavonije gladni ne idete, a ni Dalmacija, kao ni Istra ne zaostaju. U Zagrebu pak možete probati tradicionalne slastice iz cijele Hrvatske.

Autor fotografije: Shutterstock

Blagdani su nezamislivi bez slastica. Među njima su svakako tradicionalne slastice koje su jedinstvene za svaku regiju Hrvatske. Puno se priča o slavnim slanim slavonskim delicijama, a tek kad kušate šapice, zvjezdice, medenjake, te niz ostalih suhih kolača… Inače, Slavonci su poznati kao gostoljubivi ljudi i, vjerujte, iz Slavonije gladni ne idete. Ni Dalmacija ne zaostaje s poznatim poslasticama poput rapske, stonske i imotske torte te delicija od oraha kao što su splitska i skradinska torta i trogirska. U Zagrebu pak možete probati slastice koje su tradicionalne u cijeloj Hrvatskoj. Istra je ponosna na suhe kekse i miješane piškote te orahnjače i makovnjače koje svi obožavaju. Tu je i kuglof, panettone i pandoro bez kojih je Božić jednostavno nezamisliv.

Photo: Shutterstock

Konoba Didov san u Zagrebu je poznata po svom domaćem ambijentu i ponudi, ali i ljubaznosti, što će vas motivirati da se vratite. Tu ćete probati imotsku tortu, nezaobilaznu blagdansku slasticu.

- Imamo i klasičnu čokoladnu tortu, a tu je i čokoladna torta u kombinaciji sa sladoledom i medom. To je naša tradicija - kažu nam u konobi. U ponudi imaju i dubrovačku rožatu, slasticu koja ima inačice po Mediteranu, a od vladavine Mletaka nezaobilazna je i na dalmatinskim stolovima. Osnovni elementi ovog deserta su mlijeko, jaja i šećer, a za jedinstvenu aromu zadužen je cijenjeni liker od ruže zvan rozulin kojemu ovaj desert duguje svoj naziv. Možete je probati u brojim restoranima, a najviše se priprema u dubrovačkom kraju. Samo 50 metara od Straduna je Konoba Tavulin, mjesto na kojem ćete dobro osjećati, ali i pojesti vrhunsku rožatu.

- Mi je radimo po izvornom receptu pa tako u nju ne stavljamo rum nego liker od ruže, naš rozulin. Turisti je obožavaju - kažu nam u Tavulinu.

Zateknete li se u Skradinu, svratite u restoran Skala. Ondje ćete probati skradinsku tortu koja se obavezno priprema za blagdane. U nju ne ide brašno, već samo orasi, bademi i jaja, a ako se doda još i cimet, med, korica limuna i naranče, te rakija od ruže postaje jasno je da se radi o stvarno vrhunskoj deliciji.

A na drugom kraju Hrvatske, u mjestu Karanac, oko pola sata vožnje od Osijeka, nalazi se seosko gospodarstvo OPG Ivica i Marica. Vrijedna vlasnica pripremila je zvjezdice, kolačiće u obliku čizmica s okusom vanilije i cimeta, orahnjače, makovnjače, mađarice, šnenokle, šaum role i ostale razne domaće slastice.

Photo: Shutterstock


Vaš Gourmet 365!

Komentari