Proljetna kulinarska uživanja - Okusi Zlatne Slavonije

Putovanja nas uvijek oplemene novim iskustvima, znanjima i osjećajima, a kada se tome još može pridodati uživanje u kulinarskim i enološkim čarima, doživljaj je onda uistinu potpun. U zbrajanju prijeđenih kilometara ponekad zaboravimo provjeriti što se sve događa u našoj neposrednoj blizini. Za idealne kratke proljetne izlete, bilo s obitelji ili prijateljima, osmišljeni su Okusi Zlatne Slavonije. U sklopu te manifestacije ugostiteljski objekti Požeško-slavonske županije pripremaju od 1. do 10. svibnja slasne tradicijske specijalitete od kojih neke, sigurni smo, još iste probali, i to po promotivnoj cijeni od 75 kuna.

Autor fotografije: Alma Rabadan

Poznato i nepoznato o kuhinji Slavonije

Gastronomska tradicija ovog dijela Slavonije jedinstvena je po brojnim kulinarskim utjecajima koji su ostavili trajni pečat na običaje blagovanja. Požeški kraj razvijao se pod utjecajem mađarskog plemstva koje je sa sobom donijelo pikantne perkelte, gulaše i čobance. Požega je bila i središte sandžakata 150 godina, čime je dašak Orijenta ostao sačuvan u jelima poput jedinstvenoga vinogradarskog ćevapa ili turšije od krušaka, a zdravu seosku hranu pripremali su od podolca, autohtone sorte goveda, i autohtone sorte svinje, crne slavonske svinje.

Delicije poput pastrve na žaru, perkelta od soma i dimljenog šarana, specijaliteti od crne slavonske svinje, divljač pripremljena u svim stilovima, podolac ispod peke, odrezak Barun Trenk, dimljeni sir, vinogradarski ćevap, štrudla od jabuke samo su dio gušteva u kojima će se moći uživati.

Put ka Slavoniji možete zaokružiti posjetom nekoliko restorana, a u manifestaciji Okusi Zlatne Slavonije vrhunske specijalitete pripremaju restoran Klas iz Pleternice, restorani Vila Stanišić, Grgin Dol, krčme Zlatni lug i Stari fenjeri iz Požege, hotel Pakrac, buffet Čiča Mata iz Velike i restoran Schon Blick iz Vetova.


Autor fotografije: Alma Rabadan

Program Slavonski puti - istražite prvoklasna vina Zlatne doline

Istinski gurmani znaju da je uz dobar zalogaj nezaobilazna dobra kapljica, a plodna Zlatna dolina po svome vinogradarstvu poznata je još od 13. stoljeća, kada je izgrađen glasoviti kutjevački Stari vinski podrum. Vinsku kulturu kutjevački kraj čuvao je sve do danas, a vinarija Kutjevo najveći je proizvođač vina u Hrvatskoj. Uz najpoznatiju vinsku sortu graševinu u Zlatnoj dolini u vinogorjima Požega-Pleternica, Kutjevo i Pakrac uzgajaju i druge sorte poput traminca, rajnskog rizlinga te sivog i bijelog pinota. Pitoreskni brežuljci i vinske ceste Požeško–slavonske županije oduševit će vas upravo sada u proljeće kada se vinogradi bude, obrađuju, a vrijedni vinogradari spremno dočekuju goste kako bi im predstavili svoje zlatne kapljice.

Tridesetak vinskih podruma objedinjuje vinske ceste koje ćete moći obići u sklopu programa Slavonski puti. Vinarije nude zavidan izbor vina, pa i za najzahtjevnije kušače. Široka je lepeza vina od mladih, arhivskih te sve do izbornih i ledenih berbi po kojima je ovaj kraj nadaleko poznat.


Komentari