Na svakom kutku Hrvatske čekaju vas adventske svečanosti

Uz Zagreb, i ostali gradovi Hrvatske pripremili su brojna adventska iznenađenja, a i restorani diljem Hrvatske čekaju svoje goste...

Autor fotografije: Shutterstock

Cijela je Hrvatska u znaku Adventa. Kućice pune suvenira i zamamni mirisi kuhanog vina i fritula znakovi su da je zavladalo vrijeme Božića. Vrijeme je radosnog iščekivanja, veselog raspoloženja i raznih prigodnih aktivnosti. Ako u ovo vrijeme dolazite u Hrvatsku, znajte da vas na svakom kutku čekaju ljubazni domaćini i vrhunski specijaliteti. Uz Zagreb, i ostali su gradovi pripremili brojna iznenađenja. Adventski program nikad nije bio bogatiji i maštovitiji: od podzemnih tunela i Djeda Božićnjaka pa sve do čarobnih kućica orašara i vilenjaka. Koji god od ovih gradova odaberete, sigurno nećete pogriješiti. Svaki je od njih pripremio brojna božićna iznenađenja i novitete koje do sada nismo vidjeli. A i restorani diljem Hrvatske čekaju svoje goste.

Photo: Shutterstock

Bistro Kastel nalazi se u srednjovjekovnom dvorcu Dubovac, jednom od najočuvanijih primjera feudalnog graditeljstva u Hrvatskoj. Uzdiže se iznad Karlovca, s pogledom koji seže daleko u predivan krajolik. Posjetitelje očekuje uživanje u pažljivo osmišljenom jelovniku obogaćenom svježim namirnicama karlovačkoga kraja, pripremljenih na maštovit i moderan način. Renomirani chef svakodnevno istražuje karlovačku tržnicu i pažljivo bira namirnice. Kušajte dimljenu pastrvu, rebarca, pačja prsa ili pladanj domaćih narezaka.

- Svakog dana pripremamo sve svježe i domaće. Veselimo se našim gostima tijekom cijelog Adventa - kažu u restoranu.

Isto je i u restoranu Verglec koji je smješten u strogom centru baroknog grada Varaždina. Prvi je to restoran s licencom Hrvatske autohtone kuhinje. Većina jela u imenu ili načinu pripreme ima starinski štih. Tako je pečena raca napunjena nadjevom od pirjanog luka, pačjih jetrica, dimljenog špeka i hajdine kaše, svinjski kotleti (lokoti) kuhani su u kiseloj repi, a goveđi file Patačić rade u umaku od višanja i vrhnja. Ponuda je proširena i na ribu. Od riječne rade soma u vinu, smuđa u češnjaku i ostalu riječnu ribu u kukuruznom brašnu, a ima i morske. Oradu i brancina peku na žaru, a sitnu morsku ribu frigaju.

Ako pak ove godine idete u Rijeku za Advent, tada svakako zastanite u Ćakuli

Konoba Ćakula nudi specijalitete ovog kraja koji su aktualni ovisno o godišnjem dobu, a zimi su na meniju grah varivo, bob, jota... Domaći njoki, jetrica u palenti s biljem, variva na sto načina, šnicli u toću s gljivama, gulaš.., Petkom je u skladu s tradicijom u Hrvatskoj na stolu riba, lignje, svježe namirnice od kvalitetnih dobavljača.

Photo: Shutterstock

Zateknete li se u Opatiji, svakako svratite u Volosko. Ondje se nalazi konoba Tramerka koja svakog dana u ponudi ima svježu ribu u kombinaciji s lijepo zapečenom, zlatnom palentom, ali i brojne druge specijalitete za ljubitelje mesa.

- Tijekom adventa vikendom imamo peku svakako preporučujemo svima da se najave prije dolaska - kažu u konobi.

Splitski restoran Lučica također čeka svoje goste.

- Bifteke, ramsteke, teleća jetrica, janjetina s ražnja, teletina, janjetina ispod peke, pivac ispod peke... to su naši specijaliteti, a tu je naravno i riba - oborita, škampi te grdobina. Veselimo se gostima na Adventu – poručuju iz Splita

Južni dio Hrvatske itekako ima što ponuditi ovog adventa. Na Trgu Petra Zoranića u Zadru očekuje vas raskošna gastronomska trpeza pa ćete tako u 25 adventskih kućica moći pronaći sjajne delicije – od bakalara i domaćih kobasica do burgera i sarmi. I ove će godine zaživjeti tradicionalni ''Đir po gradu'' te će do 15. siječnja svi restorani, trgovine i muzeji s oznakom ''Đir po gradu'' nuditi prigodne menije po pristupačnim cijenama.

Photo: Shutterstock

Božićni sajam u Dubrovniku postavljen je na najljepšoj dubrovačkoj ulici – Stradunu, a na njemu ćesudjelovati obrtnici koji će izložiti svoje rukotvorine, božićne ukrase, ali i bogatu slatku ponudu raznih božićnih kolača i slastica. Posebnost su Dubrovačkog zimskog festivala, među ostalim, Dani bakalara. U većini ćete dubrovačkih restorana tako tijekom adventa moći uživati u bakalaru pripremljenom na više načina.

Komentari