Kad posjetite Hrvatsku, obavezno iskušajte naše tekuće zlato

U popularnoj publikaciji Flos Olei iz 2019. godine, koja se smatra biblijom ekstra djevičanskih maslinovih ulja, uvršteno je 81 ulje iz Hrvatske od kojih je čak 79 uzoraka iz Istre, a dva iz Dalmacije.

Autor fotografije: Shutterstock

Svi koji barem jednom posjete Hrvatsku, znaju da je maslinovo ulje simbol Dalmacije i Istre. O maslini se pišu pjesme, snimaju dokumentarci, od te biljke mnogi u Hrvatskoj i žive. Ali i rade najbolje ulje. Tome u prilog ide i činjenica da je Istra najbolja regija na svijetu u proizvodnji ekstra djevičanskog maslinovog ulja i to četvrti puta za redom. Autohtone sorte, plodno tlo, mikroklima - samo su dio recepta za osvajanje ove laskave titule.


Šteta bi bilo doći u Hrvatsku, a ne kušati to tekuće zlato kako tepaju maslinovu ulju. Ono može poslužiti i kao couvert, marinada, prirodni konzervans, otapalo za čuvanje bilja i hrane te masnoća pri pripremi kolača i slastica. Kulinarski znalci uvijek će predložiti da blaga, slatka ulja najbolje pristaju uz ribu, a pikantnija ulja pristaju bolje uz gorko povrće kao što je radič i rukola. Ulja blažeg okusa i voćnog mirisa mogu se upotrebljavati za salate i dodavanje na već gotova jela ili se koristiti u spremanju slastica.

Najbolja maslinova ulja nose oznaku "ekstra djevičanskog“. Ono ne smije imati jak miris i okus jer je taj okus najčešće odraz užeglosti. Najbolje je ulje bez mirisa ili kada ima miris po voću ili travi. Okus ulja može podsjećati na plod masline, tropsko voće ili travu. Poželjna je karakteristika i pikantnost ili blaga gorčina koja se osjeća u grlu.


Ako idete na godišnji odmor u Dalmaciju, tada svakako preporučujemo da svratite u Poljoprivrednu zadruga "Maslina i vino", smještenu u Ravnim kotarima, oko osam kilometara udaljenu od Biograda na Moru. Prije 13 godina na 50 hektara opožarenog i miniranog ‘krša’ posađeno je 12 tisuća stabala maslina, 50 tisuća trsova vinove loze i 800 stabala smokava, sve u ekološkoj proizvodnji. A turistima nude baš sve što požele, ali i sve što im treba da upoznaju kvalitetno maslinovo ulje.

- Kvalitetno ulje prepoznat ćete po gustoći, boji, mirisu. Našim gostima sve to objasnimo pa ih provedemo kroz cijelo imanje. Imamo različite ponude za goste, a nudimo im maslinovo ulje, pršut, sir, kruh... Mogu proći i kroz našu uljaru, a ako stignu u vrijeme berbe onda mogu vidjeti i kako ide proces proizvodnje - kaže Ivana Bobanović iz zadruge Maslina i vino, čije je ulje dobilo i nekoliko prestižnih nagrada.


A da gosti cijene kvalitetu, jako dobro zna i obitelji Grubić u Balama, čiju uljaru turisti rado posjećuju. Osim što ulje mogu kupiti i kušati, mogu i puno toga naučiti.

- To je zapravo prava profesionalna degustacija. Predstavimo i suvremeni pogon za preradu, kušaonu... No isto tako mogu vidjeti i originalni pogon iz 1927. godine koji je radio do 1965. godine, kada je zatvoren zbog "zastarjelosti". Tada je dugi niz godina zgrada propadala, sve dok ju 90-ih godina nije kupila i obnovila naša obitelj, spojivši pod istim krovom prošlost i budućnost istarskog maslinarstva - kažu nam u uljari.

Roberto Vošten iz uljare Vošten iz sela Vošteni u Svetom Lovreču u zapadnoj Istri kaže kako mu je jako drago kada turisti mogu prepoznati kvalitetno maslinovo ulje.


- Ako ne poznajete dobro maslinovo ulje, onda uvijek postoji netko tko vas može prevariti. I mi to uvijek ljudima kažemo. I zato im uvijek ponudimo ulje koje nije dobro da ga usporede s našim. I ljudi odmah vide razliku - kaže Roberto koji gostima ponudi i svoj domaći kozji sir. A koliko je njegovo ulje dobro i kvalitetno svjedoči i činjenica da je osvajalo brojne medalje na ocjenjivanjima u Istri i Dalmaciji, a uvršteno je i u prestižni svjetski vodič Flos Olei.

Osim što je zdravo ukusno, maslinovo ulje je i u službi ljepote. Ono čini kosu sjajnom i prekrasnom, a odlično je anti-aging sredstvo koje osigurava dugovječnost.


Komentari