Jelovnici za pamćenje

Kulinarsko nadmetanje za najsvečaniju prigodu u godini već je počelo. Planovi za najvažniji tulum godine već se kroje, a pravim gurmanima nikad nije lako odlučiti što uključiti u jelovnik koji svima treba ostati u pamćenju.

Autor fotografije: Shutterstock

U izobilju dobrog vina i prvoklasnih namirnica svakako treba prvo voditi računa da sve što se priprema je što više svježe i sezonski. Svečane prigode su šansa za pokazivanje kulinarskih vještina i znanja, kao i za biranje vrsnih namirnica koje je poželjno kupovati kod lokalnih OPG-ova ili farmi jer je kvaliteta namirnice važan ključ uspjeha svakog jela.

Imate dva stila pripreme večere na izbor. Ako su vaši uzvanici više gurmanski tipovi koji satima mogu pričati i uživati u hrani, a vi ste već iskusniji znalac, onda pripremite jelovnik s nekoliko sljedova kojima ćete očarati vaše goste. Pravilo je da su porcije u degustacijskim jelovnicima manje. Ovisno o broju slijedova, bilo da su četiri, šest ili devet ćete slagati i gramažu porcije. Okusno je također vrlo važno da prvo jelo bude najblaže te se sa svakim idućim slijedom pojačava dojam aroma.


Fotografija:Shutterstock

Sličan je princip i sa serviranjem vina. Bilo bi idealno kada biste uz svaki slijed otvorili posebno izabrano vino. Kod izbora vina svakako vam predlažemo da iznenadite goste s hrvatskim vinskim etiketama, a ovisno o izboru jela svakako možete ponuditi kratku paletu autentičnih vinskih sorti od juga do sjevera Hrvatske te pritom uživati u prvoklasnim vinima. Kod uparivanja vina i hrane vrlo je važno večeru otvoriti laganim bijelim vinom ili pjenušcem kako bi kasnije nepce moglo osjetiti organoleptička svojstva ostalih vina.


Fotografija:Shutterstock

Ako pripremate veliku zabavu onda svakako je najbolji izbor pripremiti slasne zalogaje u kojima će gosti moći uživati uz ritmove glazbe, čašu vina u jednoj ruci i ukusne delicije u drugoj. Najnoviji trendovi u dekoriranju i posluživanju cateringa su jestivi ukrasi, kao i jestive posudice u kojima se serviraju specijaliteti. Možete tako pripremiti varijante mini burgera, slanih pita u košaricama od prhkog tijesta koje možete nadjenuti zimskim povrćem poput brokule, kelja ili sušenim gljivama, a uz zanimljiv izbor sireva, u nadjev odlično idu jednako riba kao i slanina. Za doček mladog ljeta poslužite izbor laganih jela poput sirove ribe, carpaccia ili laganih namaza od ribe serviranih na krekerima. Zatim možete iznenadite goste grilanim ražnjićima od povrća ili škampi, a uz grilane mesne delicije možete servirati zapečene kockice palente koje se također odlično uparuju s pršutom i tvrđim, odležanim kravljim sirevima.

Fotografija:Shutterstock

Hrvatski restorani također su krenuli u velike pripreme za gurmanski doček te su svoje najkreativnije ideje sačuvali upravo za ovaj zadnji ovogodišnji jelovnik. Gdjegod da se nalazite vodič Gourmet 365 Hrvatska nudi vam presjek najboljih restorana Hrvatske, a na vama je ostao samo slasni izbor.

Komentari