Jela Slavonije osvojit će vas kao i srdačni domaćini

Gosti obožavaju vedri duh Slavonaca, pjesmu i tamburaše. A kad vam ponude "poderane gaće" nikako nemojte odbiti jer, vjerujte, tražit ćete još.

Autor fotografije: Shutterstock

Slavonija i Baranja obaraju ljepotom. Dvadesetak dvoraca i utvrda smješteno je diljem tog područja. Tvrđa u Osijeku, dvorac Eltz u Vukovaru, dvorac Esterhazy u Dardi… Svi oni zaintrigirat će vas i vratiti u povijest. Pored ostalih ljepota, mjesto lišeno stresa koje nostalgično ‘miriše’ na mirnija vremena zaista postoji, stoga svakako posjetite Park prirode Kopački rit koji se nalazi na samom ulazu u Baranju. Ma ne samo to, Slavonci su poznati kao jako srdačni ljudi. Gosti obožavaju duh Slavonaca, njihovu gostoljubivost uz iskrene priče, pjesmu i tamburaše.


Ovdje nikad nećete doći, a da vas domaćin ne ugosti. A ti se vrijedni ljudi imaju čime i pohvaliti. Vrhunske specijalitete rade već stoljećima. A probati ih možete u brojim restoranima Slavonije i Baranje.

Najpoznatije slavonske gastronomske zvijezde odredom su majstori jela iz kotlića: ribljih i mesnih paprikaša, jela s ražnja, svih veličina, riječne ribe. Čobanac se u različitim dijelovima ove regije različito i priprema. Konstanta je meso u različitim kombinacijama i omjerima, kao i kotlić u kojemu se čobanac kuha. Fiš paprikaš je delicija sam po sebi. Riječ je o pikantnom 'gulašu' od raznih vrsta riječne ribe, jedinstvenom za ovaj kraj.


Restoran krčma Kod Ruže smještena je u starom dijelu OsijekaTvrđi, a nudi autohtona jela na području Slavonije i Baranje pa tako imaju perkelte od divljači uz prilog domaćih knedli od kruha ili puru.

- Tu je i naš čobanac od divljači, fiš-paprikaš, smuđ, ražnjići od ribe umotani u posteljicu od slanine, riječna riba na žaru... Naši gosti uvijek znaju da ovdje dobiju pravu domaću hranu - kažu nam u restoranu.

Kod Ruže. Photo: Davor Javorović/PIXSELL

I u iločkom restoranu Stari podrum dobit ćete sve poželite, od fiš paprikaša, čobanca do raznih ribljih plata od riječne ribe. A pohvaliti se mogu i fantastičnom vinskom kartom. Svakako preporučujemo probate taške, srijemske slatke raviole punjene pekmezom.

Stari podrum. Photo: Davor Javorović/PIXSELL

A samo pola sata vožnje od Osijeka, u Karancu, nalazi se restoran Ivica i Marica.

- Pripremamo ono što je sezonski. Sada su nam aktualni dani sataraša, filana paprika, pečene paprike s bijelim lukom - kažu nam u Ivici i Marici, gdje se gosti uvijek moraju najaviti kako bi ih uvijek dočekala svježe kuhana hrana.

Ivica i Marica. Photo: Davor Javorović/PIXSELL

A ponos tog područja su i suhomesnati proizvodi od kojih su najpoznatiji kulen i kulenova seka, a nepca će vam osvojiti i čvarci. Od deserata u kojima možete uživati brojne su slastice, a najzanimljivije su 'poderane gaće'. Radi se o jednostavnom tijestu pečenom u ulju. Svakako ih probajte u Ivici i Marici.Komentari