Jela koja morate probati u zimskom dijelu godine

Turistima koji su u Hrvatskoj u ovo blagdansko vrijeme preporučujemo da probaju blagdanska jela koja zapravo simboliziraju tradiciju naše zemlje

Autor fotografije: Shutterstock

Zima je posebno godišnje doba kada se slavi obitelj i zajedništvo. Svaki kraj u Hrvatskoj ima neka jela koje se jedu cijele zime, a neka od njih simboliziraju tople obiteljske kuće u vrijeme blagdana. Turistima koji su u Hrvatskoj u ovo blagdansko vrijeme preporučujemo da probaju blagdanska jela koja zapravo simboliziraju tradiciju naše zemlje.

Restorani diljem Hrvatske uvrstili su u svoju ponudu, osim sarmi i odojka, još puno tradicijskih jela.

Bakalar

Zimski mjeseci oduvijek su bili rezervirani za ribu i riblje specijalitete. Pomorskim putevima doplovio je tako u hrvatske kuhinje bakalar, inače riba sjevernih mora. U kulinarskoj tradiciji Jadrana, bakalar se najčešće pripremao na Badnjak i to na brudet ili u juhama, zatim kao namaz ili pašteta. Kod pripreme sušenog bakalara, on se najčešće moči i do nekoliko dana u usoljenoj vodi. Pravi Dalmatinac će vam reći da je Badnjak bez bakalara nezamisliv. Vole ga i na Kvarneru. Ako ste na Rabu, u samom centru njegovog istoimenog i najvećeg mjesta, smjestio se restoran Ana koji njeguje dugu obiteljsku priču zadržavajući sve karakteristike stare primorske konobe. Ondje ćete kušati vrhunski bakalar po čijoj su pripremi i poznati.

- Imamo bakalar na mornarski, brudet, paštetu… Ljudi ga jako vole, a mi ga pripremamo po starinski. To se jako cijeni – kažu nam u restoranu.

Purica s mlincima

Nema ništa slađe od ukusne patke i purice s mlincima. To je omiljeno jelo u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Puricu skoro uvijek prate nezaobilazni mlinci, ali će se često ovdje pronaći slasni pečeni krumpir. Ako ste u Zagrebu i poželite pojesti dobru, pravu puricu, svakako preporučujemo restoran Šestinski Lagvić. Restoran je to s višegodišnjom tradicijom smješten pod Sljemenom. Okružen je zelenilom kojim dominira terasa s koje se pruža prekrasan pogled na Zagreb.

Već sam ulazak u restoran probudit će gurmana u vama kojem se nameće pitanje "što su jeli naši stari ?"! – Sada je vrijeme od purice i patke i stalno nam je na meniju. To je naše tradicionalno jelo koje vole sve generacije. Naši gosti znaju da je kod nas sve domaće – kažu nam u Šestinskom Lagviću.

Photo: Shutterstock

Janjetina

Svi su složni da postoji posebna ljubav između Hrvata i janjetine! Gotovo nema obiteljske, ni blagdanske proslave na kojoj se ne servira janjetina. Nezaobilazna je za Božić i Uskrs, a rado viđena i na nedjeljnom ručku… Ljubitelji će reći da je to meso koje je među najukusnijim i najboljim vrstama mesa. Ako boravite u Hrvatskoj, i planirate posjet Plitvicama, svakako zastanite na janjetinu u restoranu Lička kuća. Na sredini restorana nalazi se otvoreno ognjište s vatrom gdje se peče janjetina na ražnju i pripremaju lički specijaliteti ispod peke.

- Naši gosti vole janjetinu. U ponudi imamo "Pladanj lička kuća" na kojem je i janjetina s ražnja. Kod nas se uvijek uživa u pravim ličnim specijalitetima - kažu nam u Ličkoj kući.

Photo: Shutterstock

Fiš paprikaš

Dok se u Dalmaciji za Badnjak jede bakalar, u Slavoniji se jede fiš paprikaš. Kulinarski znalci su složni da setajna dobrog fiša krije u svježoj i kvalitetnoj ribi, dok paprika mora biti domaća slavonska. I važno je samo naći pravi omjer ribe, luka, rajčice, mljevene paprike, soli, vina te odabrati pravu „snagu“ vatre.

Obiteljski restoran Baranjska kuća smješten je u etnoselu Karanac, u srcu Baranje, podno vinorodnoga Banovog brda.

U restoranu se mogu kušati stari i već pomalo zaboravljeni recepti: puževi u umaku od kopriva i pečenog bagremova cvijeta, grah gulaš u zemljanom loncu. - Fiš nam je stalno u ponudi. Priprema se oko 45 minuta pa ga gosti mogu i prije naručiti da ih čeka jelo čim dođu u restoran. Osim toga, gosti mogu birati blagi, ljuti ili jako ljuti paprikaš, a ljutinu jelu mogu i naknadno dodati. – kažu nam u Baranjskoj kući.

Photo: Shutterstock

Slavonske suhomesnate delicije i dalmatinski pršut

Slavonski kulen kralj je istočnog dijela zemlje, a posebno mjesto u slavonskoj kuhinji drže i kulenova seka, buncek, sušena rebarca, čvarci, ljute kobasice, švargl, domaće divenice i slanina. I svi su nezaobilazno predjelo u restoranima. Osječki restoran Kod Ruže poznat je po domaćim specijalitetima, doksuhomesnati proizvodi zauzimaju važno mjesto u njihovoj ponudi.

- Imamo čvaraka, švargla, kulena i kulenove seke. Sve to poslužujemo kao dio predjela, zasebno ili takvim delicijama punimo odreske. Kulen se, recimo, odlično slaže s domaćim sirom i gljivama – kažu nam.

U Dalmaciji je pršut kralj svih suhomesnatih proizvoda. Slani okusi domaćeg pršuta, pravilno osušenog na buri, mogu se mjeriti s vrhunskim svjetskim delicijama. Ovaj vrhunski specijalitet jedan je od najoriginalnijih hrvatskih proizvoda. Dobiva se sušenjem svinjskog butana dimu i buri. Zadarski Bistro Pjat uvijek ga ima u ponudi.

-To nam je glavno predjelo i gosti ga obožavaju. Mi u ponudi imamo sve domaće namirnice koje nabavljamo od OPG-ova. Imamo i kobasice koje nam stižu iz Korduna – kažu u Bistrou Pjat.

Komentari