Hrvatske ljepote - gdje zastati na putu od Dubrovnika do Splita?

Ako putujete iz Dubrovnika prema Splitu, ne smijete zaobići neka mjesta zbog kojih se isplati skrenuti s ceste jer ih krasi i odlična gastronomska ponuda

Autor fotografije: Shutterstock

Lijep u svako doba godine, reći će domaćini, a posebno u ranu jesen kada nije velika navala turista. A Dubrovnik uistinu ima što pokazati. Gradske zidine su najprepoznatljivija znamenitost grada. Izgrađene su u srednjem vijeku, dugačke su 2 kilometra, a dosežu visinu od 25 metara. Divni Stradun, glavna ulica u staroj gradskoj jezgri, dug je 300 metara i sadrži znamenitosti koje možete vidjeti putem poput Velike i Male Onofrijeve česme, Crkve svetog Spasa, palače Sponza i Crkve svetog Vlaha, zaštitnika Dubrovnika. Divan je i Knežev dvor, utvrda Lovrijenac i mnoge druge ljepote koje krije taj divan grad.


Osim što je lijep, ima i jako bogatu gastronomsku ponudu. U srcu stare kamene jezgre smjestio se restoran Zuzori. Meni Zuzorija temelji se na modernom pristupu tradicionalnoj kuhinji, pa se na nevelikoj, ali više nego zanimljivoj karti jela nalazi tek dvadesetak naslova. Doista se teško odlučiti što bi vam najviše odgovaralo, pogotovo ako ste ljubitelj morskih specijaliteta.

- Jako se trudimo da je sve friško i domaće. Gostima preporučimo krokete od kulena i kozica, crni rižot, sabljarku, brancina... Zapravo sve što imamo u ponudi je odlično - kažu nam u restoranu.

Zuzori. Photo: Grgo Jelavić/PIXSELL

Ako putujete iz Dubrovnika prema Splitu, ne smijete zaobići neka mjesta zbog kojih se isplati skrenuti s ceste jer ih krasi i odlična gastronomska ponuda. Ako je vaš izbor magistrala, tada vas od Splita do Dubrovnika dijeli oko 200-tinjak kilometara. U nekim mjestima stanite, isprobajte koji specijalitet i nastavite dalje.


Ston


Poznat je po zidinama koje su duge 5,5 km, a ojačane su s 40-ak kula i 5 tvrđava. Povezuju Ston i Mali Ston. Ston je smješten na poluotoku Pelješcu. Prepun je uskih ulica, starih otmjenih kuća i tragova drevnih kultura rasutih okolo. Njegova nekadašnja vrijednost kao grada soli potvrđuje se i danas u pogonima najstarije aktivne solane na svijetu. Potječe iz 14. stoljeća te je i danas u funkciji. Poznati su po uzgoju školjaka, kamenica i mušula vade se još od rimskog doba, dok je stonska kamenica pronijela slavu ovoga kraja.

A u samom središtu Stona je restoran Sorgo, koji je poznat kao riblja i morska priča, iako ne bježe ni od mesa, tako da slobodno možete naručiti i steak. Na prvome su mjestu ipak specijaliteti stonskoga kraja, ponajviše školjke. Na meniju je sve školjkasto: kamenice, mušule, brbavice, kunjke, Jakovljeve kapice, ali i lignja, sipa, škampi, kozice, gamberi...

- Naša stonska torta od makarula je jako tražena, a gosti jako vole i poparu. To je varivo od raznih vrsta ribe. Poznati smo i po rižotima od plodova mora i crnom rižotu, a tu su naravno i kamenice - kažu nam u Sorgu.

Sorgo. Photo: Grgo Jelavić/Pixsell

A vrhunski obrok sa stonskim specijalitetima pojest ćete u restoranu Kapetanova kuća koji je smješten na rivi u Malom Stonu. Kušate li kamenice, školjke, rakove, crni rižot, stonske makarule ili ekološki uzgojene vlastite poljoprivredne proizvode i proizvode lokalnih proizvođača, upoznat ćete se s doprinosom koji je obitelj Kralj dala gastronomiji.

Kapetanova kuća. Photo: Grgo Jelavić/Pixsell


Metković


Nalazi se tik uz Neretvu, u bogatstvu polja mandarina, limuna i naranči. S bogatom baštinom, gastronomskom ponudom i prirodnim ljepotama spada u turističke destinacije koje svakako trebate posjetiti. Poznat je po Maratonu lađa, amaterskom športskom natjecanju u utrci lađa. U malom mjestu Vid, nedaleko od Metkovića, je Arheološki muzej Narona koji je sagrađen 2007. iznad hrama što je podignut oko 10. pr. Kr. u čast cara Augusta.

A samo nekoliko metara od Arheološkog muzeja Narona, nalazi se restoran Đuđa i Mate. U ponudi su specijaliteti neretvanskoga kraja poput brudeta s palentom, jegulja na žaru, žaba na razne načine, jela i kruha ispod peke, svježe morske ribe, kao i vrhunska hrvatska vina.

- U ponudi imamo meso i ribu, ali gostima uvijek preporučimo naš specijalitet - jegulje i žabe. Ako nam dolaze veće grupe ili ako se gostima žuri uvijek savjetujemo rezervaciju. Jegulja se čeka po 45 minuta, a ako je naruče prije, čeka ih na spremna čim dojdu - kažu u restoranu.

Đuđa i Mate. Photo: Miranda Čikotić/Pixsell

Baćinska jezera


Na samo 30-ak kilometara od Vida, nalaze se Baćinska jezera. To je skup jezera u mjestu Baćina uz grad Ploče na desnoj strani ušća rijeke Neretve. Jezera su relativno mala na ukupno 138 hektara, ali su najzanimljivija pojava u hidrografiji krša. Sastoje se od šest spojenih i jednog odvojenog jezera vijugavih nepravilnih oblika što čini fantastičan prizor u krajoliku. Vrbnik je najmanje od jezera i jedino nije povezano s ostalim jezerima. Jezera su stanište velikog broja zaštićenih pa čak i endemskih vrsta biljaka i životinja.


Makarska


Mladi planinski lanac Biokovo koji se nalazi iznad Makarske rivijere čini ovaj prostor fantastičnim mjestom na spoju mora, lijepih plaža i mjesta na kojem ova planina dijeli Jadransko more od Dalmatinske Zagore. U blizini teče i rijeka Cetina na koju dolaze mnogi obožavatelji raftinga. U Brelima, na zapadnoj strani glasovite plaže Punta Rata, nalazi se Kamen Brela. Riječ je o stijeni koju niti jedan influencer ne zaobilazi kada dođe na rivijeru jer ona izranja iz mora u neposrednoj blizini obale, a na njoj raste – drveće!

Cijelo područje obiluje brojim restoranima. Jedan od njih je i konoba Kalelarga Makarska. Jaka je na predjelima u kojima se vidi sva raskoš plodova mora. Krušna peć je zaslužna za vrhunsku ribu s gradela, kao i domaću pogaču koja će na vaš stol često doći još topla. Od ribljih specijaliteta, rakova i školjkaša, tu ništa ne nedostaje – od rižota, preko buzara do prženih kozica, kolopleta školjaka pa sve do morskog psa, palamide, zubataca, šampjera, škrpina...

- Ribu uvijek preporučimo gostima. No teško je reći koju, ovisno što imamo svježe taj dan. No, podjednako se naručuje i riba i meso - kažu u Kalelargi uz preporuku gostima da uvijek rezerviraju mjesto.

Kalelarga Makarska. Photo: Dino Stanin/PIXSELL


Omiš


Grad Omiš nalazi se na ušću rijeke Cetine, na jednom od najljepših kanjona u Europi, omeđenog strmim stijenama. Nekada je bio gusarsko gnijezdo i imao burnu prošlost na koju podsjećaju kulturno-povijesne znamenitosti. Rafting na rijeci Cetini, slobodno penjanje, planinarenje, pješačenje u prirodi, jedrenje na dasci samo su neke od aktivnosti koje jedinstvena Omiška rivijera nudi svojim posjetiteljima. Svakako posjetite tvrđavu Fortica iz 15. stoljeća do koje se može doći iz središta grada kroz naselje Baučići. Tu je Mirabela iz 13. stoljeća do koje vode zanimljive stepenice kroz povijesnu jezgru grada. Pogled iz nje puca na Omiš i Brački kanal.

Oko četiri kilometra od Omiša smjestio se restoran Kaštil Slanica, obiteljski restoran s dvadesetogodišnjom tradicijom, smješten u srcu kanjona rijeke Cetine. Kao dio višestoljetne povijesti kanjona ističe se iznimnim ambijentom te svoju gastronomsku ponudu veže uz okruženje i prošlost. Svakako su za preporuku klasične pohane žabe kao i brudet od žaba i jegulja.

- Radimo cijelu godinu. Pauzu samo imamo od 6. siječnja do 14. veljače. Gostima uvijek preporučimo da rezerviraju mjesta - kažu nam u restoranu.

Kaštil Slanica. Photo: Ivo Čagalj/Pixsell

I još samo tridesetak kilometara vožnje i stigli ste u Split. Domaćini kažu najlipši na svitu. Sunčani cvit Mediterana. Nisu daleko od toga. Dioklecijanova palača, Peristil, katedrala Svetog Duje, spomenik Grguru Ninskom, Poljud samo su neke odsto lipota koje ima taj grad.


Restoran Duje, smješten na južnoj strani male dvorane Sportskog centra Gripe, jedan je od najpoznatijih splitskih restorana. Uz tradicionalnu kuhinju "začinjenu" modernim trendovima svjetske gastronomije, vina iz cijele Hrvatske, kao i brojne strane etikete, sklapaju se poslovi, slave se obiteljske svečanosti ili se uživa u hrani bez posebnog povoda. Sofisticirani interijer i intimni ugođaj kao stvoreni su da zaronite u čaroliju dalmatinskih specijaliteta.

- Riba na žaru je najtraženija, a ni meso ne zaostaje - kažu nam u restoranu.

Duje. Photo: Miranda Cikotić/PIXSELL

Komentari