Grad s najljepšim zalaskom sunca zove u posjet

Zadar je grad za odmor iz snova, i to ne samo ljeti. Okružen je povijesnim zidinama, a njegove ljepote prati i fantastična gastronomska ponuda

Autor fotografije: Shutterstock

Slavni redatelj Alfred Hitchcock, prije više od 40 godina, za zalazak sunca u Zadru je rekao da je najljepši na svijetu. Nije ni čudo. U to su se svake godine uvjerili na tisuće turista koje je baš taj zalazak oborio s nogu uz zvukove svjetski poznatih Morskih orgulja i čaroliju instalacije Pozdrav Suncu.


Zadar je grad za odmor iz snova i to ne samo ljeti. Okružen je povijesnim zidinama. Na samom ulazu u srce grada nalazi se slikovita luka Foša, a poznata je i po Kopnenim vratima koja su ujedno i glavni ulaz u grad. A nakon prolaza kroz Kopnena vrata, svakako posjetite Trg pet bunara koji je izravno povezan s Perivojem kraljice Jelene. Poseban je i Zadarski most koji povezuje Poluotok sa sjevernim dijelom grada. Tu je i opjevana Kalelarga. Pri samom kraju Kalelarge nalazi se stari rimski forum. U okviru Foruma, jedna uz drugu, smještene su dvije građevine, crkva Svetog Donata i zvonik Svete Stošije. Ljepote Zadra prati i fantastična gastronomska ponuda.


Restoran Kaštel nalazi se u sklopu hotela Bastion otvorenog 2008. godine. Smješten je na ostacima mletačkoga, srednjovjekovnoga Kaštela iz 13. stoljeća te sa svojim dvjema terasama pruža jedinstven  ugođaj i nezaboravan doživljaj. Povijest je utkana i u jelovnik kojemu su osnova stara dalmatinska jela prezentirana na moderan način.

- Naš šef kuhinje je pravi majstor u prezentaciji i pripremi jela. Zato se naši gosti uvijek i vraćaju. Svakako preporučujemo da se naruče prije dolaska - kažu nam u Kaštelu.

Restoran Kaštel. Photo: Dino Stanin/PIXSELL

A pravu domaću hranu pojest ćete i u Bistro Pjat. Bistro je ugodnog ambijenta, uređen u kamenu poput konobe. Hrana se priprema isključivo od svježih i domaćih namirnica, a riba ulovljena taj dan osnova je ponude Pjata.

- Kod nas je sve domaće. Imamo srdele, gavune, lignje... Kad je sezona i sarme, punjene paprike... Sve je pripremljeno od vrhunskih, domaćih namirnica - kažu nam u Bistrou Pjat koji od 15. listopada do 1. svibnja ne radi cijeli dan, kao u sezoni, već od 11 do 18 sati.

Bistro Pjat. Photo: Dino Stanin/PIXSELL

Tu je i konoba Bonaca. Ovdje ćete uvijek naći svježu ribu, morske plodove, meso i tjesteninu, velik izbor salata i vegetarijanske hrane. Cijene su pristupačne svima.

- Kod nas se najviše naručuju riblje plate. Na njoj je miks svega - riba, škampi, dagnje, blitva, rižoto - kažu nam u Bonaci.

Bonaca. Photo: Dino Stanin/PIXSELL                                                                                                - Vaš Gourmet365

Komentari