Dobrodošao sveti Martin, jedva čekamo kušati mlado vino

Legenda kaže da je Martin bio rimski legionar i ljubitelj vina te je upravo zbog toga zaštitnik vinogradara. Slavi se 11. studenog, a kako je to ove godine ponedjeljak veselicu u čast svetom Martinu mnogi rade tijekom vikenda.

Autor fotografije: Shutterstock

Blagdan svetog Martina slavi se diljem Europe. Toga dana u Hrvatskoj, posebno u sjevernom dijelu, tradicija je da se "krsti mlado vino". Velika je to fešta jer se u ceremoniji mošt pretvara u mlado vino. Za vinogradare je također to velik dan jer se time obilježava i završetak radova u polju. Legenda kaže da je Martin bio rimski legionar i ljubitelj vina te je upravo zbog toga zaštitnik vinogradara. Slavi se 11. studenog, a kako je to ove godine ponedjeljak, veselicu u čast svetom Martinu mnogi rade tijekom vikenda.


U mjestima u kojim je sveti Martin zaštitnik priređuju se velike tradicionalne zabave na otvorenom. Martinje u Dugom Selu, vinska kulturno-zabavna manifestacija, traje od 2. do 9. studenog. Martinje se održava na Martin Bregu, uz gradsku klet i vinograd, a u neposrednoj blizini crkve sv. Martina. Dugoselski vinari donose svoja vina na 'krštenje', a posjetitelji mogu kušati mlada vina i vinogradarske kobasice što je tradicijska gastro ponuda.


No, osim na otvorenom, velike martinjske zabave rade se i u restoranima. U sklopu Termi Tuhelj, uzdiže se barokno zdanje dvorca Mihanović gdje se nalazi reprezentativni ugostiteljski objekt. Potječe još iz 18. stoljeća kada su ga sagradili grofovi Erdödy. Danas a la carte restoran nudi bogatu gastronomsku ponudu tradicionalnih i nacionalnih jela, a 9. studenog imaju pravu Martinjsku feštu uz ceremoniju krštenja mošta

Dvorac Mihanović. Photo: Davor Višnjić/PIXSELL

Te večeri posluživat će dvorsko predjelo - paštetu od čvaraka i ukusnu kobasicu, juhu od muškatne buče, a zatim slijedi Gozba à la Martin, pečena patka s medom i zapečenim mlincima, svinjski kare u umaku od vina s uštipcima sa špekom te za kraj kraljevski štrukli.

- Menu po osobi nam je 130 kuna. Martinjske proslave su naša tradicija i ljudi ih vole - kažu nam u dvorcu Mihanović.

Dvorac Mihanović. Photo: Davor Višnjić/PIXSELL

I Klet Kozjak, starinski uređen lokal s pogledom na šume Zagorja, sprema pravu feštu 9. studenog.

- Stiže nam biskup, bit će tamburaši, ma prava veselica. Na meniju će biti zagorski naresci, juhe, pečena guska, kravice, pečenice, dinstano zelje - kažu nam u Kleti Kozjak.

Svojim obilnim i kvalitetnim porcijama u kojima je sačuvana srž lokalne tradicionalne prehrane natjerat će vas da se opet vratite na ovo čarobno mjesto.

Klet Kozjak. Photo: Slavko Midžor/PIXSELL

I restoran Terbotz u mjestu Štrigova ima veselicu 9. studenog. Smješten je u brežuljkastome Međimurju, u prekrasno obnovljenom zdanju starijem od dva stoljeća gdje vas očekuju mir, kamin sa živom vatrom i terasa s pogledom na vinograde obitelji Jakopić u čijim vinima ćete i uživati dok jedete.

- I ove nam godine dolazi biskup, imat ćemo domaće krvavice, patku, svinjetinu. Ma bit će prava zabava jer nam stiže i muzika uživo - kažu nam u restoranu.

Terbotz. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell
Komentari