Božićni bal lipicanaca zove u Đakovo

U zatvorenoj jahaonici ergele u Đakovu 14. prosinca očekuje vas božićna bajka “Vilinske priče”. Upravo je taj cijeli kraj poznat po istinskim domaćinima koji će vas osvojiti svojom gostoljubivošću...

Autor fotografije: Shutterstock

Pravi je to spektakl — kako za djecu, tako i za odrasle. Božićni bal lipicanaca jedinstven je događaj ne samo u Đakovu, nego i u Hrvatskoj, Europi, a možda i šire. Dio je bogate tradicije koju ima Đakovo i Ergela.

Ako vas u prosincu put nanese prema Đakovu, znajte da će vas ovaj događaj osvojiti na prvu i da nećete požaliti što se došli. Na Božićnom balu lipicanaca - koji će se održati u subotu, 14. prosinca 2019. godine, u zatvorenoj jahaonici ergele u Đakovu - očekuje nova božićna bajka “Vilinske priče”. Ova glazbeno-scenska predstava s konjima, jahačima, vozačima fijakera, i statistima uz goste večeri bit će poseban doživljaj za sve posjetitelje đakovačke ergele u blagdanskom ozračju.


Ako ste već u posjetu Đakovu, šteta bi bila ne istražiti i okolicu. U mjestu Lug, koje je od Đakova udaljeno 60-ak kilometara, nalazi se restoran Kod zlatnog bunara koji se nalazi u sklopu hotela Lug. Specijaliteti kuće su fiš paprikaš, perkelt od divljači iz hrvatskih šuma (divlja svinja, srna, jelen) u koji ide džem od brusnice, a zatim baranjski odrezak i grofovski smuđ. Ima tu i jela od šarana i somova koji dolaze iz obližnjih ribnjaka, ali samo ako su kvalitetni i svježi.

Kod Zlatnog bunara. Photo: Davor Javorović/PIXSELL

- Baranjski odrezak zapravo je pohana svinjetina punjena kulenom, kravljim sirom i krastavcima te je poslužuju s pečenim krumpirom. Čekamo naše goste i svakako im preporučujemo da se najave - kažu u restoranu.

Svega 30-ak kilometara od Đakova nalazi se restoran Crna svinja. Tamo je gotovo svaki godišnji mjesec u znaku neke druge lokalne sezonske namirnice: od kestena preko bundeve pa do jela od divljači.

Crna svinja. Photo: Dubravka Petrić/PIXSELL

- Imamo velik broj specijaliteta na bazi mesa crne slavonske svinje. Za početak tu je French rack, zatim baby ribeye i lungić umotan u slaninu. Za preporučiti uz mesna jela je pogotovo crn, sočan i mekan lungić ili buncek od crne svinje - kažu u restoranu.

Crna svinja. Photo: Dubravka Petrić/PIXSELL

Kad se na putu iz Osijeka prema Zmajevcu duboko zagazi u Baranju i te se počnu redati dvojezični putokazi, to znači da se bliži Suza i Kovač čarda – carstvo kotlića i ribljih delicija po koje se poteže i iz susjedne Mađarske. Jedinstvena čarda u Baranji godinama hrani gladne goste koji se nakon obilnih porcija jedva dižu od stolova, i to sa smiješkom koji ne silazi s lica.

- Tu ćete pojesti i dobar čobanac, pečeni odojak s ražnja, janjetinu s ražnja, perkelt od doma, fiš od šarana, čvarci od šarana... Imamo sve prava, domaća i tradicionalna jela - kažu u restoranu i napominju gostima da se svakako najave.

Kovač čarda. Photo: Marko Mrkonjić/PIXSELL
- Vaš Gourmet365

Komentari